טקס האשכבה של עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה שנהרגה אתמול בג'נין מתקיים היום (חמישי) במוקטאעה ברמאללה - ובמהלכו יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן תקף נגד ישראל ואמר כי "מטילים את האחריות המלאה על ישראל, היא לא תוכל להימלט מעונש". לדבריו, בכוונתם לפנות לבין הדין הבין-לאומי כדי להטיל את העונש על ישראל. ההלווייה של העיתונאית תתקיים מחר בירושלים. 

סיקור נרחב של מות העיתונאית בג'נין ב-N12:

"הפשע של רצח שירין אבו עאקלה אינה הפשע הראשון, עשרות שהידים - עיתונאים פלסטינים נפלו", הוסיף אבו מאזן. למרות שאמש התנהלו מגעים להקמת ועדת חקירה משותפת שתבדוק את הנסיבות למותה, הוא פסל את האפשרות באופן נחרץ: "אנו מסרבים לתחקיר משותף עם ישראל שביצעה את הפשע ואין לנו אמון בה".

השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית חוסיין א-שיח' הודיע הבוקר כי הפלסטינים מסרבים לחקירה משותפת עם ישראל סביב נסיבות מותה של עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה אתמול בג'נין. "ישראל ביקשה חקירה משותפת והעברה של הקליע שהרג את העיתונאית לידיה וסירבנו לכך", אמר. "אנחנו נשלים חקירה עצמאית ונעדכן את המשפחה, ארה"ב וקטאר".

"צעדים אלו מכניסים את החלטות המועצה המרכזית של אש"ף בדבר הסכמת ההסכמים עם ישראל לפעולה", הוא הדגיש והוסיף כי לשירין יוענק אות מופת פלסטיני.

משרד החוץ הפלסטיני תקף: "הקריאות הישראליות לחקור את הוצאתה להורג של העיתונאית שירין אבו עקלה הן ניסיון מקומם להסתיר את הפשע. אנו קוראים לקהילה הבינלאומית ולבתי המשפט המוסמכים להעמיד את פושעי המלחמה הישראלים לדין". מוקדם יותר הבהירו בכירי הרש"פ, ובהם רה"מ א-שתייה והשר חוסיין א-שייח', כי בכוונת הרשות הפלסטינית לפנות בעניין לביה"ד הבינ"ל הפלילי.

א-שיח' טען כי כל "כל האינדיקציות, העדויות והעדים מאשרים את חיסולה של העיתונאית על ידי יחידות מיוחדות ישראליות" - למרות ההערכה של גורמים במערכת הביטחון שהיא ככל הנראה נורתה כתוצאה מירי חסר הבחנה של חמושים פלסטינים.

ראש הממשלה בנט התייחס פעם נוספת למקרה: "לצערי הרשות הפלסטינית, בשלב הזה, מונעת כל אפשרות לחקירה משותפת או אפילו גישה לממצאים הבסיסיים הנדרשים כדי להגיע לאמת. אני מכאן חוזר על הציפייה שלי לשיתוף פעולה פתוח, שקוף ומלא בממצאים, וגם יש לי ציפייה מהרשות הפלסטינית לא לעשות שום צעד לשיבוש החקירה או לזיהום תהליך החקירה, בצורה שלא נוכל להגיע לחקר האמת".

אבו עאקלה נהרגה אתמול במהלך חילופי אש בין כוחות צה"ל לבין מחבלים במחנה הפליטים בג'נין, בזמן שסיקרה את האירוע. בישראל ניהלו אתמול מגעים עם הרשות הפלסטינית כדי לפתוח בחקירה משותפת של האירוע, וכך לקבוע אם היא נהרגה מאש צה"ל או מירי של חמושים פלסטינים. בנוסף, ביקשה ישראל את העברת הקליע שהוביל למותה של העיתונאית לבדיקה בליסטית.

ממידע שהגיע לידי ישראל עולה כי ראש המכון לרפואה משפטית באוניברסיטת א-נג'אח בשכם, שהשלים את ניתוח הגופה של אבו עאקלה, אמר לצוותו ולגורמים פלסטינים בכירים כי "לא ניתן לקבוע אם היא מתה מאש צה"ל או מכדור פלסטיני".

אתמול הצהיר ראש המכון כי "לפי הממצאים הראשוניים העיתונאית נפגעה בקליע בראשה וממרחק של יותר ממטר". הוא הדגיש כי מדובר רק בשלב הראשוני וכי אין ראיה לירי שבוצע מטווח קצר לעברה. לדבריו, הוא לא יכול למסור פרטים לגבי סוג הנשק שממנו בוצע הירי או סוג הקליע שפגע באבו עאקלה.

זמן קצר לאחר פרסום הנתיחה הראשונית, אמר הרמטכ"ל אביב כוכבי כי בשלב זה לא ניתן לקבוע בוודאות מאיזה ירי נפגעה העיתונאית. "יחידות צה"ל פועלות יום אחר יום בנחישות, מסכלות טרור ומונעות פיגועים", ציין כוכבי. "הפעילות נעשית בכל מקום שנדרש, ובמיוחד במרחב ג'נין, שיש בו ריכוז מחבלים גבוה".

"בניגוד לפלסטינים, חיילי צה"ל מבצעים ירי מקצועי וסלקטיבי", המשיך כוכבי. "הכתבת שנהרגה שהתה בזירת לחימה. בשלב זה לא ניתן לקבוע מאיזה ירי היא נפגעה ואנו מצטערים על מותה. כדי להגיע לחקר האמת הקמנו צוות מיוחד שיברר את העובדות ויציג אותן במלואן ובהקדם האפשרי". במקביל, הרמטכ"ל מינה צוות ייעודי בראשות מח"ט הקומנדו, אל"ם מני ליברטי, לתחקור האירוע.

האו"ם דרש אתמול לחקור את מות אבו עאקלה, ודובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס גינה את ההרג וקרא גם הוא לחקירה מיידית ולהעמדה לדין של האשמים. "אנו שבורי לב על הרג העיתונאית האמריקנית שירין אבו עאקלה בגדה המערבית ומגנים זאת בחריפות", כתב בטוויטר. "האחראים חייבים לתת דין וחשבון. מותה הוא פגיעה בחופש העיתונות".

עיתונאית אל ג'זירה שירין אבו עאקלה (צילום: CNN)
עיתונאית אל ג'זירה שנהרגה בחילופי אש בג'נין | צילום: CNN

ראש הממשלה נפתלי בנט גיבה אתמול את לוחמי צה"ל, שעות לאחר הפעילות בג'נין. "במהלך הפעולה ירו חמושים פלסטינים אש לא מדויקת, לא מבוקרת ולא מובחנת", אמר. "כוחותינו השיבו לעבר מקורות האש, והם ירו בצורה מדויקת ככל הניתן, מובחנת ואחראית. בחילופי האש נפגעה ונהרגה באופן מצער עיתונאית אל-ג'זירה".

"ברשות הפלסטינית מיהרו להאשים את ישראל ויו"ר הרשות הטיח בישראל האשמות לא מבוססות, עוד בטרם חקירה", המשיך בנט. "על פי הנתונים הראשוניים שבידינו, ישנו סיכוי לא מבוטל שהעיתונאית נפגעה בכלל מירי הפלסטינים החמושים, אך על מנת להגיע לאמת - אנחנו צריכים לקיים חקירת אמיתית, והפלסטינים בשלב הזה מונעים זאת".