עיתונאית רשת אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה נהרגה מירי של כוחות צה"ל ולא של פלסטינים – כך טוען תחקיר של רשת CNN שפורסם אמש (שלישי). ממצאי התחקיר מתבססים על סרטונים חדשים מהזירה שהגיעו לידי רשת הטלוויזיה האמריקנית, עדויות של 8 עדי ראייה ומומחה לזיהוי פלילי.

על פי התחקיר, העיתונאית שירין אבו עאקלה, פלסטינית-אמריקנית בת 51, הגיעה בסביבות השעה 6:30 בבוקר למחנה הפליטים כדי לסקר פעילות של צה"ל במקום. היא עמדה בכניסה למחנה יחד עם עיתונאים נוספים, כולם לבשו אפודי מגן בצבע כחול שזיהה אותם כאנשי תקשורת.

"עמדנו מול כלי הרכב של צה"ל כ-5 עד 10 דקות לפני שהתקדמנו כדי להיות בטוחים שהם ראו אותנו", סיפרה ל-CNN שאטה הנאיישה, עיתונאית פלסטינית שהייתה חלק מהקבוצה. "זה חלק מההרגל שלנו כעיתונאים, אנחנו זזים כקבוצה ועומדים מולם כדי שהם יידעו שאנחנו עיתונאים - ואז אנחנו מתחילים לזוז".

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: רויטרס)
הלווייתה של שירין אבו עקלה | צילום: רויטרס

לדברי הנאיישה, כששירין נורתה היא הייתה בהלם ולא הצליחה להבין מה קורה. בתחילה היא חשה שאבו עקלה מעדה ונפלה, אבל כשהיא הסתכלה עליה היא הבינה שהיא לא נושמת וראתה דם מתחת לראשה.

סרטונים ועדויות חדשות: קודם הירי בשירין - לא היו עימותים בזירה

זמן קצר לאחר האירוע בצה"ל אמרו כי לא ברור אם שירין נהרגה מירי לוחמי צה"ל או פלסטינים. אך בתחקיר CNN נטען כי ראיות חדשות מהזירה, שכוללות שני סרטונים, ניתן להסיק כי ברגעים שלפני מותה של שירין לא היה במקום קרב יריות ואף לא חמושים פלסטינים. מסקנות התחקיר הן שהעיתונאית נהרגה מירי ממוקד של כוחות צה"ל שהיו באזור.

הצילומים מהרגעים שלפני הירי מציגים סצנה רגועה מהמקום, כך על פי התחקיר. ארבעה עיתונאים ושלושה תושבים מקומיים טענו כי זה היה בוקר רגיל, אנשים היו בדרכם לעבודה או לבית הספר והרחוב היה שקט יחסית.

על פי עדויות של מקומיים, הייתה התרגשות במקום ששירין, עיתונאית ותיקה ושם מוכר בעולם הערבי, הגיעה למחנה כדי לסקר את את פשיטת צה"ל. כ-12 איש התאספו במקום כדי לצפות בשירין וחבריה העיתונאים בעבודתם. הם הסתובבו ושוחחו ביניהם, חלקם עישנו סיגריות ואחרים צילמו את האירוע באמצעות הטלפונים שלהם.

"תראו את הצלפים"

באחד מהסרטונים שהגיע לידי CNN, באורך 16 דקות, נראה האדם שמצלם את הסרטון הולך אל המקום שבו התאספו העיתונאים, עושה "זום-אין" לעבר משוריינים של צה"ל שחונים מרחוק ואומר: "תראו את הצלפים". כשנער נראה מציץ בהמשך הרחוב, הוא נשמע צעק לעברו: "אתה חושב שזו בדיחה? אנחנו לא רוצים למות, אנחנו רוצים לחיות".

"ראינו בערך ארבעה או חמישה כלי רכב צבאיים ברחוב עם רובים מבצבצים מהם - ואחד מהם ירה בשירין", טוען סאלים עוואד, צעיר בן 27, תושב מחנה הפליטים ג'נין שצילם את הסרטון בן 16 הדקות. לדבריו, לא היו באזור פלסטינים חמושים או עימותים כלשהם עם כוחות צה"ל. עוד הוא טען כי כל הנוכחים הופתעו מהירי ואף אחד לא ציפה לו.

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: רויטרס)
הלווייתה של שירין אבו עקלה | צילום: רויטרס

"עמדנו שם, ראינו את זה. כשניסינו להתקרב אליה הם ירו עלינו. ניסיתי לחצות את הכביש כדי לעזור, אבל לא יכולתי", סיפר. לדבריו, כדור אחד פגע בשירין ברווח שבין הקסדה שלה לבין אפוד המגן.

צעיר בן 16 שהיה בזירה יחד עם אנשים נוספים סיפר ל-CNN כי "לא נורו יריות, לא יידוי אבנים, כלום", לפני ששירין נורתה. לדבריו, העיתונאים אמרו להם לא לעקוב אחריהם כשהם הולכים לעבר הכוחות הישראלים, אז הוא נשאר מאחור. כשפרצו היריות הוא מספר שהתכופף מאחורי מכונית שחנתה על הכביש, שלושה מטרים משם, וראה את הרגע ששירין נהרגה.

הנער הציג בפני CNN סרטון מהשעה 6:36 בבוקר, מיד לאחר שהעיתונאים עזבו את המקום לבית החולים, שבו נראים חמישה כלי רכב של צה"ל חולפים באיטיות על פני המקום שבו שירין נורתה. לאחר מכן כלי הרכב פונים שמאלה לפני היציאה ממחנה הפליטים, דרך הכיכר.

תגובת דובר צה״ל: "מאז קרות האירוע, צה"ל מתחקר ומברר את נסיבות מותה של הכתבת באופן מעמיק ויסודי. בתחקיר הביניים אשר פורסם עלה כי לא ניתן לקבוע מהו מקור הירי שפגע והרג את הכתבת. הטענה כי הירי הינו מכוון משוללת כל יסוד".

"במסגרת מבצע מעצרים אליו יצא צה״ל כחלק מההתמודדות אל מול הטרור, נורתה אש נרחבת ולא נשלטת לעבר כוח צה"ל, לצד ירי מדויק והשלכת מטענים אשר פגעו בכלי הרכב הצבאיים ובסמוך ללוחמים. לקראת סיומו של המבצע, נפגעה עיתונאית פלסטינית אשר שהתה בתוך מרחב הלחימה בזמן חילופי האש. קבלת הקליע לבדיקה בליסטית מקצועית עשויה להכריע בין האפשרויות. נכון לרגע זה הפלסטינים לא נענו לבקשתנו לקיים תחקיר משותף או להעביר לנו את ממצאי החקירה שלהם ובין היתר גם את הקליע".

"הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי הנחה להמשיך ולפעול, לברר ולתחקר את האירוע תוך שימוש בכלל הכלים שברשותנו ותוך מחויבות לשקיפות ולחשיפת האמת. אנו מביעים את צערנו על מותה של שירין, רואים חשיבות רבה בחופש העיתונות ופועלים לשמרו. צה"ל ימשיך לפעול לסיכול טרור בכל מקום שיידרש ולעמוד במשימותיו, תוך מאמץ להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים".