בישראל משנים תפיסה: על רקע הסכם הגרעין המתגבש בין המעצמות לאירן, רה"מ נפתלי בנט השיק בתקופה האחרונה יחד עם ראש המוסד דדי ברנע מערכה חשאית גדולה מאוד ונרחבת נגד הרפובליקה האסלאמית. המטרה: לפגוע ככל האפשר בראש התמנון, טהרן, מתוך הבנה שהדבר יוביל גם לפגיעה והחלשה של הזרועות - חמאס וחיזבאללה.

לצורך הפעילות רה"מ הקצה הרבה מאוד משאבים לצבא ולמוסד כדי ששני הארגונים יוכלו לפעל בממדים שונים להחלשת טהרן. מדובר בפעולות כמו פגיעה בכלכלה האירנית באמצעות סיכול כספי טרור וחשיפה והשחרה של בכירים במשמרות המהפכה – במטרה שהמערכת הפיננסית הגלובלית תכניס אותם לרשימות השחורות. דרכים אחרות שישראל יכולה ללכת בהן, על פי פרסומים זרים, הן פעולות בסוריה ובמזרח התיכון, פיצוצים מסתוריים במתקני הגרעין ולוחמת סייבר.

ההבנה היא שאירן נמצאת כעת בנקודת שבר גדולה – גם בתוך הפוליטיקה הפנימית שלה. הציבור האירני מתוסכל, אך השלטון מדכא אותו ביד ברזל. וכשאתה מדכא מישהו, סימן שאתה בבעיה, כי אם לציבור טוב אז אין לו סיבה להתקומם.

שיחות הגרעין של המעצמות בווינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז | צילום: AP

התפיסה בישראל היא שככל שאתה מחליש את האירנים אתה מקטין את הסיכוי למלחמה, לכן למרות שבימים אלה מתגבש הסכם הגרעין החדש – ישראל שומרת לעצמה את חופש הפעולה. אך מהרגע שההסכם בין המעצמות ואירן ייחתם וייכנס לתוקף, ישראל לא תוכל לעשות הכול. ההסכם מוריד ומשפיע, לפחות בטווח הקרוב, על יכולת הפעילות של ישראל במרחב.

הפעולות שישראל לא תוכל לעשות

• בשנתיים וחצי הקרובות, עד מועד פקיעת ההסכם, ישראל לא תוכל לתקוף את מתקני הגרעין. היא לא תביך את ארה"ב בפעולה רועשת וגלויה שהרבה מאוד סימני שאלה בצידה.

• הפעולות החשאיות יהיו מוגבלויות. לדוגמה, ישראל לא תוכל לפעול נגד מתקני העשרת הגרעין מכיוון שהם יהיו חלק מההסכם.

מה כן ישראל תוכל לעשות

• מערכה גדולה וחשאית נגד מתקנים באירן, מסביב לטהרן הבירה, שמפתחים טילים בליסטיים ובונים את אותו ראש קרב גרעיני.

• פגיעה באתרי בניית הפצצה באמצעות פעולות סייבר וחבלה.

• מערכה נגד מדעני הגרעין.

נערכים להסכם הבא

לצד כל זאת, בישראל כבר נערכים לפקיעת תוקף הסכם הגרעין החדש בעוד שנתיים וחצי. כבר עכשיו מתנהל שיח אל מול מעצמות אירופה וארה"ב כדי להתחיל ולתכנן את ההסכם הבא מול טהרן. בישראל רוצים שהוא יהיה מהודק יותר וארוך טווח ככל הניתן – שנים קדימה.

במקביל, וללא קשר, נמשכת כל הזמן ההיערכות והבנייה של היכולת לשפר ולדייק את יכולת התקיפה של ישראל באירן, אם הדבר יידרש - מתוך הבנה שזה תמיד שוט שכדאי שיהיה לך בארסנל.