מדינות מזרח הים התיכון יקיימו תרגיל אווירי רחב היקף, מהגדולים שהתקיימו באזור בשנים האחרונות, בעוד כ-10 ימים. לתרגיל, שנקרא "אניוחוס" ובו משתתף גם חיל האוויר הישראלי, חשיבות עצומה על רקע המלחמה באוקראינה והמשא ומתן על הגרעין.

המטוסים יצאו מבסיס חיל האוויר היווני אנדרווידה שליד אתונה, ולצד חילות האוויר הישראלי והיווני ישתתפו בתרגיל גם ארה"ב,  צרפת, איטליה, סלובניה, אוסטריה וקנדה. גם מצרים, כווית, הודו, מרוקו וסעודיה ישתתפו כמשקיפות.

מדובר בהפגנת כוח משמעותית ובשורה של צבאות שמגיעים ליוון בפעם הראשונה. בתרגיל ישתתפו מטוסי קרב מדגם F-15 אמריקניים ומלט"ים תוקפים מסוג "ריפר". צרפת שולחת נושאת מטוסים ועליה מטוסי ראפאל. מישראל ישתתפו מטוסי F-16 ומטוסי תדלוק.

התרגיל האווירי הגדול ביותר שהיה (צילום: קוסטאס סריקס)
הפגנת כוח מול פוטין ומול איראן. מטוסים שישתתפו בתרגיל | צילום: קוסטאס סריקס

התרגיל הענק יוצא אל הפועל כששני אירועי ענק ביטחוניים נמצאים ברקע - המלחמה באוקראינה והמו"מ מול איראן על הסכם הגרעין. מדינות אירופה המשתתפות בתרגיל מפגינות שותפות ואחדות מול האפשרות שהמלחמה באוקראינה תתפשט ותתרחב גם למדינות נוספות. למעשה, מדובר באיתות לפוטין שמדינות אלו פועלות יחד כדי להגן על ריבונותן. חילות האוויר ינתחו תובנות ראשונות מהמערכה האווירית הרוסית והאוקראינית, בהיבטים של תקיפה, קרבות אוויר, לוחמה אלקטרונית, ומערכות הגנה אווירית.

התרגיל האווירי הגדול ביותר שהיה (צילום: קוסטאס סריקס)
לתרגיל חשיבות עצומה על רקע המלחמה באוקראינה והמו"מ על הגרעין | צילום: קוסטאס סריקס

מומחים צבאיים במדינות השונות עוקבים אחר ההתרחשויות באוקראינה, ובוחנים כיצד פעלו הרוסים והאוקראינים, מהן נקודות התורפה והחוזק של כל אחד מהחילות. המטרה בתרגיל היא יצירת שיתופי פעולה בין חילות ומדינות, חיזוק הקשר באימונים וגם בפעילות מבצעית בעתיד, ובניית שפה אחידה בין הטייסים.

במקביל, יש כאן גם הפגנת כוח מול איראן, כשברקע המשא ומתן על הגרעין. ישראל תתרגל באמצעות מטוסי תדלוק תקיפות ארוכות טווח, כמו שתידרש לעשות באיראן. טיסה של יותר מ-1,000 ק"מ לכל כיוון. התרגיל צפוי להימשך שבועיים, שבמהלכו יידמו הכוחות "מצב לחימה", כשבכל יום יתורגל תרחיש אחר בדרגות קושי משתנות - החל מתקיפת סוללות טק"א ומטרות אסטרטגיות, חילוץ טייס נוטש, תקיפת כלי שיט, סיוע לכוחות הקרקע והגנה על מטוסי תובלה.

התרגיל האווירי הגדול ביותר שהיה (צילום: קוסטאס סריקס)
"תרגילים בין-לאומיים פותחים פתח ללמידה משותפת". מטוס יווני שישתתף בתרגיל | צילום: קוסטאס סריקס

היתרון העיקרי של התרגיל הנוכחי ושל תרגילים בחו"ל בכלל, הם השטח הזר והחדש לאיש צוות האוויר הישראלי. טיסה בשטח לא מוכר מוציאה את צוותי האוויר, אפילו המנוסים ביותר, מאזור הנוחות שלהם - מה שהופך את התרגיל גם לאימון מנטלי. "קיום תרגילים בין-לאומיים פותח פתח ללמידה משותפת ולחיזוק יכולות אסטרטגיות של חיל האוויר", אמר מפקד חיל האוויר אלוף עמיקם נורקין.

מדינות כמו סעודיה, מרוקו וכווית ישתתפו לראשונה בתרגיל כמשקיפות, בניסיון לאותת לאיראן על הקואליציה הבין-לאומית שנבנית מולה. המדינות הערביות ישתתפו עדיין ללא מטוסים, אבל עדיין מדובר באמירה משמעותית. מדינה אחת לא תשתתף כאן - טורקיה, שאיתה יש ליוון וקפריסין סכסוך ארוך שנים על השליטה בקפריסין ובים האגאי. גם האיתותים האחרונים של ארדואן, לפיהם הוא מעוניין לשוב לחיק האיחוד האירופי, עדיין לא יבואו הפעם לידי ביטוי.