בפעם הראשונה מאז הוקמה הממשלה הנוכחית, משמיעה צמרת המדינה מסרים תקיפים בנושא האירני – שמופנים ישירות לממשל האמריקני. כשבוע לפני חידוש השיחות בין אירן למעצמות בווינה, החליטו בדרג המדיני להעלות הילוך – ולהבהיר שכל האפשרויות מונחות על השולחן. במשרד החוץ של ארצות הברית ניסו להרגיע את הרוחות, ואמרו ל-N12: "ממשיכים בהתייעצויות עם בת הברית המרכזית שלנו – ישראל".

עיקר המחלוקת: האם להשאיר את איום האופציה הצבאית על השולחן

לצד העיתוי הברור שבו בוחר ראש הממשלה להציף את הפערים מול ממשל ביידן, עלתה אצלו גם ההבנה שלא ניתן לפתור את המחלוקות ביניהם בחדרי חדרים. בישראל בטוחים שאירן לא תתנהל בדרך הישר מבלי שהם ישלמו מחיר על פעולותיהם, ומבלי שיהיה איום צבאי משמעותי על השולחן.

מנגד, האמריקנים טוענים שגם אם הדיפלומטיה תיכשל – כוח צבאי לא ישנה אף הוא את התנהגות האירנים. מדובר בהימור גדול של בנט, שמעצים את המתח בין הבית הלבן לירושלים, הולך נגד האמריקנים ונגד המעצמות – ומציב את ישראל לבד מול אירן.

מחלקת המדינה האמריקנית ל-N12: "ממשיכים בהתייעצויות עם ישראל"

אולם, בזמן שאצלנו הטונים עולים – בארצות הברית, לפחות ברמה ההצהרתית, זה לא המצב. במשרד החוץ האמריקנים אמרו ל-N12 שהם ממשיכים לנקוט באותה מדיניות שפעלו בה עד כה: "מאמינים שהפתרון הדיפלומטי הוא הטוב ביותר. אנחנו מוכנים לחזור להסכם אבל אם אירן לא – יש מגוון כלים לרשותנו".

עוד הוסיפו שההתייעצויות עם ישראל, שאותה כינו "בעלת הברית המרכזית שלנו", נמשכים כל העת. "המטרה שלנו ושל ישראל משותפת – שלאירן לעולם לא יהיה נשק גרעיני", הבהירו.

דובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס התייחס לסוגיית המשא ומתן מול אירן, ואמר: "התקווה שלנו שההנהגה החדשה באירן תגיע מוכנה לנהל מגעים בתום לב ותרצה להמשיך את התהליך. היינו מאוד ברורים שלא נהיה מוכנים לצעדים חד צדדיים, ורוצים להגיע לחזרה משותפת והדדית להסכם".

איברהים ראיסי, אירן (צילום: רויטרס)
נשיא אירן ראיסי | צילום: רויטרס

"הדיפלומטיה היא המסלול המועדף עלינו, אבל זה לא תהליך שיכול להימשך לנצח", הבהיר. "יש לנו שורה של אמצעים ודרכים אחרות שאנחנו דנים בהם גם עם בעלי הברית שלנו".

לפי שעה, נראה שכל האפשרויות שעומדות בפני ישראל אינן טובות. גם אם המעצמות ישובו להסכם – הוא יהיה גרוע הרבה יותר. זאת, מאחר שהאירנים כבר פיתחו צנטריפוגות מתקדמות, מה שאומר שההסכם מרחיק אותם רק חודשיים מפצצה – ולא שנה.

דווקא דשדוש במשא ומתן בין אירן למעצמות עשוי להיטיב עם המטרות של ישראל. בירושלים יוכלו להכין בינתיים תוכנית צבאית, ולהמתין להתפתחויות. האירנים מגיעים לווינה עם ביטחון גבוה, ומציבים דרישות שלא יוכלו לקבל – ולכן משבר עלול לפרוץ. אם האמריקנים יגיעו להסכם עם אירן – סביר שלא ירצו לתקוף צבאית. אבל אם יהיה פיצוץ – הם עשויים להסכים לתמוך במהלך כזה.

בנט: "מקווים שהעולם לא ימצמץ, אבל אנחנו לא נמצמץ"

אתמול אמר בנט בכנס המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן כי "גם אם תהיה חזרה להסכם – ישראל אינה חלק ממנו ואינה מחויבת לו". הוא הוסיף ש"אנחנו מקווים שהעולם לא ימצמץ, אבל גם אם כן – אנחנו לא מתכוונים למצמץ. לפנינו תקופה מורכבת, שבה ייתכנו גם אי-הסכמות עם הטובות שבחברותינו".

ישיבת ממשלה (צילום: מארק ישראל סלם, לע"מ)
"מקווים שהעולם לא ימצמץ - אבל אנחנו לא נמצמץ" | צילום: מארק ישראל סלם, לע"מ

שר האוצר וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני אביגדור ליברמן העריך: "אם הסכם או בלעדיו – אירן תהיה מדינה גרעינית עם נשק גרעיני מוכח". הוא סבר שהם יוכלו להגיע ליכולות גרעיניות בתוך 5 שנים.