מערכת הביטחון הכריזה היום (שלישי) על השלמת פרויקט המכשול סביב רצועת עזה - לאחר שלוש וחצי שנות עבודה ושבע שנים וחצי מאז מבצע צוק איתן ומאז שהתגלה האיום. מדובר באחד הפרויקטים השאפתניים ביותר של כוחות הביטחון, והוא נועד לסכל את תוכנית המנהור ההתקפי של חמאס.

המכשול, שנחנך בטקס במעמד שר הביטחון ובכירי מערכת הביטחון, מתפרס לאורך 65 ק"מ והוא כולל חומה תת-קרקעית עם אמצעי גילוי טכנולוגיים, גדר פיזית, מכשול ימי, מערך גילוי וחדרי לחימה, שמטרתם למנוע כל חדירה מרצועת עזה לשטח מדינת ישראל.

"זה היה אחד הפרויקטים הגדולים והמסובכים שהתמודדנו איתם", אמר ראש מנהלת גבולות תא"ל ערן אופיר. "מבצע הנדסי מורכב מאוד שאין כמותו בעולם - מכשול תת-קרקעי ענק. עברנו 15 סבבי לחימה תוך כדי, ועבדו כאן 1,200 עובדים שרובם זרים תחת אש".

פרויקט המכשול סביב רצועת עזה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
עשרות תרנים ומאות רבות של מצלמות. המכשול בגבול עזה | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

המכשול כולל 5 מערכי הגנה: חומה תת-קרקעית פיזית וטכנולוגית, מכשול עילי הכולל גדר "שעון חול" בגובה של כ-6 מטרים ואמצעים נוספים, מכשול ימי הכולל אמצעים לניטור חדירות מהים ומערכת נשק נשלטת מרחוק, מערך מכ"מים ומצלמות לאחיזת שטח. "חפרנו כ-3 מיליון קוב אדמה, כמות הבטון עצמה עומדת על 2 מיליון קוב מלט, לצד 140 אלף טון ברזל", הבהיר תא"ל אופיר.

אורכו של המכשול הוא כ-65 ק"מ והקמתו נמשכה כ-3.5 שנים ברצף, במהלכן עבדו יותר מ-1,200 פועלים (בשיא העבודות) בעשרות נקודות במקביל. לצורך השלמת העבודות, הוקמו שישה מפעלי בטון לאורך הגבול עם הרצועה. המכשול כולל עשרות תרנים ומאות רבות של מצלמות, מכ"מים, אמצעי גילוי והתראה.

פרויקט המכשול סביב רצועת עזה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
"אחד הפרויקטים הגדולים והמסובכים שהתמודדנו איתם". המכשול בגבול הרצועה - במבט עילי | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון
פרויקט המכשול סביב רצועת עזה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
המכשול הימי שכולל אמצעים לניטור חדירות מהים ומערכת נשק נשלטת מרחוק | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

כמות המילוי והחפירה בפרויקט היא בהיקף של יותר מ-300 אלף משאיות, למעלה מ-3 מיליון קו"ב של אדמה. כמות הבטון בפרויקט שוות ערך ליותר מ-200 אלף משאיות, כמות המספיקה לסלילת כביש מישראל לבולגריה. כ-140 אלף טונות ברזל ופלדה הושקעו בהקמת המכשול, שווה ערך לאורך של פרופיל פלדה מישראל עד לאוסטרליה.

שר הביטחון בני גנץ הסיר את הלוט מעל הפרויקט שהוכרז כמבצעי. "המכשול, שהוא פרויקט טכנולוגי ויצירתי ראשון במעלה, שולל מחמאס את אחת מהיכולות שאותן ניסה לפתח, ומציב קיר ברזל, סנסורים ובטון, בינו לבין תושבי הדרום", הבהיר גנץ. "הקיר הזה מעניק תחושת ביטחון אישי שתאפשר לאזור היפה הזה להמשיך לצמוח".

שר הביטחון הוסיף כי "שגרת החיים פה היא הניצחון שלנו והיא האויב הגדול ביותר של ארגוני הטרור. נמשיך להיערך כדי לנטרל כל יכולת לפגוע באזרחי ישראל – בדגש על איום הרקטות שנמצא על הכוונת, מתוך שטח הרצועה". גנץ הוסיף כי "כדי לשנות את המציאות בעזה הדרישות שלנו פשוטות וברורות - הפסקת ההתעצמות של חמאס, שקט ארוך טווח, והשבת הבנים".

פרויקט המכשול סביב רצועת עזה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
140 אלף טונות של ברזל ופלדה לאורך 65 ק"מ. המכשול בגבול הרצועה | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

גנץ התייחס גם למצב המתוח מול סוריה ולהקמת מכשולים דומים בגזרות נוספות. "אנחנו רואים את המצב ברמת הגולן הסורית, את אובדן השליטה הסורית ומבינים שאנחנו צריכים לסדר את העניין הזה. הקמת המכשול כאן ועכשיו עם פנינו לצפון, וכשנסיים בצפון, או תוך כדי שנעסוק בצפון, נמשיך ונחזק את מרחב התפר". 

פרויקט המכשול סביב רצועת עזה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
הדמיית המכשול על גבי תצלום אוויר | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

באירוע השתתפו גם הרמטכ"ל אביב כוכבי, מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל, בכירים במשרד הביטחון ובצה"ל וראשי המועצות בעוטף עזה. "המכשול הזה הוא חלק מ'קיר הברזל' של תפיסת ההגנה שלנו", אמר הרמטכ"ל אביב כוכבי. "הוא מייצג חשיבה מחוץ לקופסא ומבטא את סוג החשיבה שאנו מחוייבים אליה בצה"ל".

"המכשול משנה מציאות - מה שהיה לפניו לא יהיה עוד", הכריז הרמטכ"ל. "אנחנו משכללים את ההגנה לסוגיה בכל הגזרות, אבל זוכרים מצוין שההכרעה מגיעה מהתקפה, ואת ההתקפה אנחנו מחזקים באופן ניכר ומשמעותי, ובאופן ממוקד ביותר בשנה האחרונה כלפי איראן והשפעותיה", הוסיף כוכבי.

פרויקט המכשול סביב רצועת עזה (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)
הדמיית המכשול התת-קרקעי והגדר העילית | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

ראש מנהלת גבולות ותפר, תא"ל ערן אופיר אמר כי "העבודה הייתה לא פשוטה, עברנו 15 סבבי לחימה, ירו עלינו, היו כאן 1,200 עובדים בשיא, שדאגנו לשלומם ולביטחונם מבלי להפסיק את העבודה לרגע". הוא הוסיף כי "היום אני יכול לבשר לתושבי עוטף עזה שיש היום מכשול, הן תת-קרקעי והן עילי, עם אמצעים מתקדמים, שימנעו כניסה לישראל בצורה הטובה ביותר שיש".

"כתושב האזור אני גאה לחנוך את המכשול כנגד הטרור", בירך סגן שר הביטחון אלון שוסטר. "מדובר ברכיב חשוב לחיזוק הביטחון תחושת הביטחון של תושבי האזור. מערכת הביטחון מחויבת להמשיך לפעול בנחישות למען חייהם השלווים של התושבים, ולפיתוח כלכלי ודמוגרפי של העיר שדרות, הקיבוצים והמושבים על גבול עזה".