בעקבות לחץ מצד מספר חברי קונגרס דמוקרטים פרוגרסיבים, סעיף סיוע בסך מיליארד דולר לישראל עבור חידוש מלאי המיירטים של כיפת ברזל הוסר אמש (שלישי) מחוק התקציב.

לפי הדיווח ב"פוליטיקו", הסעיף הוסר שעות ספורות לפני ההצבעה על החוק, זאת בעקבות לחץ של מספר חברי קונגרס דמוקרטים פרוגרסיבים שאיימו להצביע נגד התקציב אם סעיף הסיוע לא יוסר. עם זאת, אותו סעיף סיוע צפוי כעת להתווסף לחוק תקציב הביטחון השנתי של משרד ההגנה שעליו יצביעו בשלב מאוחר יותר.

בעקבות ההחלטה, שר החוץ יאיר לפיד שוחח עם מנהיג הרוב בבית הנבחרים, סטני הוייר. ממשרד החוץ נמסר כי בשיחה בין השניים עלה כי "מדובר בדחייה טכנית שנבעה מהוויכוח בקונגרס סביב תקרת הגרעון בתקציב האמריקני". עוד צוין כי "מנהיג הרוב בבית הנבחרים חזר על מחוייבותו שלו, של הבית הלבן, של ננסי פלוסי יו"ר בית הנבחרים ושל סנטור שומר, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, שהתחייבו בפני ממשלת ישראל שתקציב הסיוע עבור כיפת ברזל יועבר בזמן הקרוב".

יאיר לפיד (צילום: רונן טופלברג)
לפיד: "אנו בונים היום מחדש יחסי אמון עם הקונגרס" | צילום: רונן טופלברג

השר לפיד הוסיף כי "אחרי שנים שבהן הממשלה הקודמת הזניחה את הקונגרס והמפלגה הדמוקרטית, וגרמה נזק ניכר ליחסי ישראל-ארה"ב, אנו בונים היום מחדש יחסי אמון עם הקונגרס. אני מודה לממשל ולקונגרס על מחוייבותם האיתנה לבטחון ישראל".

חבר הקונגרס ג'וש גוטהיימר, מהמפלגה הדמוקרטית, הביע את תסכולו מכך שסעיף הסיוע הוסר מהחוק. "כיפת ברזל מגנה על אזרחים תמימים בישראל מפני התקפות טרור וכמה מעמיתיי חסמו כעת את המימון שלה", צייץ גוטהיימר. "עלינו לעמוד לצד בעלת בריתנו ההיסטורית - הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

חבר הקונגרס הדמוקרטי, ריצ'י טורס, התפלא גם הוא על כך שהסיוע לישראל הוא נושא שאין לגביו הסכמה. "מערכת הגנה מפני טילים מגנה על אזרחים מפני טילים", כתב בחשבון הטוויטר שלו. "רק ביקום הפוך מבחינה מוסרית זה ייחשב נושא שנוי במחלוקת".

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ביידן: התחייב להעביר את הסיוע | צילום: רויטרס

בחודש יוני האחרון הודיע בקונגרס מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין בקונגרס, במסגרת דיוני התקציב של ארצות הברית, על כך שארה"ב תסייע לישראל בחידוש מלאי הטילים המיירטים של כיפת ברזל בעלות של כמיליארד דולר.

ההודעה של מזכיר ההגנה על הסיוע לישראל הגיעה כשבועיים לאחר ביקורו של שר הביטחון בני גנץ בוושינגטון, שבמהלכו דן עם האמריקנים בין השאר גם בנושא הסיוע הביטחוני. זאת, מעט לאחר סיומו של מבצע "שומר החומות" בעזה, שבמהלכו רבים ממיירטי כיפת ברזל נוצלו, על מנת להתמודד עם הירי המסיבי מהרצועה לעבר שטח ישראל.

עם כניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לחמאס, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הצהרה מיוחדת שבה שיבח את ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו על המהלך, הבטיח כי יתמוך בחידוש מלאי הטילים של מערכת כיפת ברזל והדגיש כי "ארצות הברית תומכת בזכותה של מדינת ישראל להגן על עצמה".

איפא"ק - AIPAC, השדולה הפרו-ישראלית בקונגרס האמריקני, גינתה את ההחלטה בחריפות. "קיצוניים בקונגרס משחקים ב-'פוליטיקה' עם חייהם של הישראלים והפלסטינים" נכתב בחשבון הטוויטר של השדולה. נוסף על כך, פירסמה השדולה סרטון המתעד את היירוטים בשמי ישראל במהלך מבצע "שומר החומות" בצירוף הכיתוב - "מניעת תקציב לכיפת ברזל עוזרת לטרוריסטים להרוג אזרחים".