היום השלישי למצוד אחר המחבלים: לקראת תום היממה השנייה לבריחתם של ששת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע, התחזקה ההערכה במערכת הביטחון שלפחות כמה מהם עדיין נמצאים בשטח ישראל. בתוך כך, נמשכים מאמצי החיפושים אחריהם בכוחות רבים של המשטרה, מג"ב, צה"ל והשב"כ - ובשב"ס מבצעים מאז שלשום שורת צעדים בעקבות אירוע הבריחה המטלטל. במקביל, חמאס משגר איומים לעבר ישראל: "מזהירים את הכיבוש מפני המשך אמצעי הנקמה כלפי האסירים, לא נשתוק לנוכח הפשעים נגדם".

"לא נפקיר את האסירים או את חובתנו הלאומית כלפי זכויותיהם הצודקות ובראשן זכותם לחופש", הוסיפו בחמאס. "הכיבוש נושא באחריות המלאה לכל הפשעים וההפרות האלו נגדם. לא נשאיר את האסירים שלנו לבד בקרב שלהם, הכאב שלהם - הכאב שלנו".

כוחות הביטחון בכפר נאעורה (צילום: פלאש/90 )
כוחות הביטחון בכפר נאעורה | צילום: פלאש/90

תנועת האסירים הפלסטינים הודיעה על התגייסותה הכללית לנוכח הצעדים שננקטו כלפי האסירים, וכן הנהגת אסירים הג'יהאד האסלאמי בבתי הכלא הודיעה כי בכוונתה להתנגד לצעדים שננקטים נגדם ואיימה כי יפתחו בשביתת רעב במהלך השבוע הקרוב.

לפי דיווחים בתקשורת הפלסטינית, במהלך הלילה והבוקר (רביעי) נעצרו כמה מקרובי המשפחה של האסירים שנמלטו. במהלך הפרות סדר אלימות שהתפתחו בעת פעילות הכוחות, נפגע צעיר פלסטיני מירי ופונה לקבלת טיפול רפואי בבית חולים מקומי.

אתמול נעצרו 3 צעירים בכפר בצפון בחשד שסייעו לאסירים הנמלטים במנוסתם. מאמצי החיפוש והמרדף של המשטרה והכוחות הנוספים מתנהלים כעת בשני צירים עיקריים. תחילה, המצוד עצמו אחר המחבלים הנמלטים, שמעורבות בו גם יחידות מיוחדות שערוכות למגע אלים עם האסירים כשיתגלו. במקביל, מבצע אבטחה מוגברת בכל ריכוזי הקהל בארץ, על אחת כמה וכמה בימי החג: בתי כנסת, מרכזי נופש ובילוי ואתרי התקהלויות נוספים.

גם בשירות בתי הסוהר ממשיכים בתהליך ההתמודדות עם האירוע, גם מחוץ לכלא גלבוע. אתמול נגבו עדויות מ-14 סוהרים בבית הכלא שממנו ברחו המחבלים, אך לא חקרו חשודים באזהרה. במשטרה מבהירים שהחקירה בנוגע לבריחה עדיין נמשכת, ולפי שעה לא ניתן לקבוע אם האסירים אכן קיבלו סיוע מגורם פנימי בתוך בית הכלא.

הבריחה מכלא גלבוע - סיקור שוטף ב-N12:
 6 אסירים ביטחוניים נמלטו מכלא גלבוע דרך מנהרה
מתחת לאף של שב"ס: כך ברחו המחבלים מכלא גלבוע
 אלה המחבלים שהצליחו להימלט מהכלא
 השאלות הקשות מאחורי בריחת האסירים מהכלא
 המצוד בעיצומו: טלפון סלולרי שמיוחס לחולייה אותר בבית שאן

לצד התחושות הקשות בשב"ס בעקבות המחדל החמור, חשוב להדגיש שכבר שלשום התעשתו שם אחרי ההלם והחלו בפינוי מהיר של 80 אסירים מאגף הכלא שממנו ברחו ששת המחבלים. אתמול החל מבצע נרחב להעברה ושיבוץ מחדש של כל אסירי ארגון הג'יהאד האסלאמי ברחבי הארץ, שכזכור, חמישה מתוך ששת הבורחים משתייכים לארגון זה. תכלית המהלך היא מצד אחד להגביר את ההרתעה שנפגעה, ומנגד לבלום מבעוד מועד ניסיונות חיקוי או כוונות של אסירים אחרים להימלט.

קטי פרי, נציבת בתי הסוהר (צילום: החדשות 12)
קטי פרי, נציבת בתי הסוהר | צילום: החדשות 12

התחושה בשב"ס היא שבימים האחרונים עובר משבר קשה מאוד על הארגון. אתמול פנתה נציבת שירות בתי הסוהר, רב-גונדר קטי פרי, לכל משרתי הארגון – סוהרים וקצינים, וביקשה לשדר להם מסר ברור וחד-משמעי: חוזרים לשגרה ועלינו להתעשת. שב"ס יידע להתגבר על המשבר הנוכחי.

אמש אמרו גורמים ביטחוניים שיש רצון גדול למנוע מהאסירים להימלט לכיוון העיר ג'נין. במהלך מבצע החיפוש מתבצעות הרבה פעולות גלויות וחשאיות, והרעיון הוא לגרום לנמלטים לעשות טעות ולהיחשף.

חשש במערכת הביטחון: אירוע הבריחה עלול להביא להסלמה

במקביל למאמצי החיפוש והמצוד אחר המחבלים הביטחוניים הנמלטים, במערכת הביטחון הביעו גם אמש חשש מפני השפעת האירועים על המצב הביטחוני ברחבי הארץ. בין היתר חוששים בצמרת הביטחונית מפני זליגת האירועים לכיוון רצועת עזה, על רקע איומי ארגון הג'יהאד האסלאמי לכוחות הביטחון הישראלי שלא יפגעו באסירים הנמלטים.

סוגיה נוספת שעלולה להשפיע על המצב המתוח בגבול הרצועה הוא ניסיון שב"ס להפעיל לחץ על אסירים ביטחוניים אחרים למסור מידע על אירוע הבריחה. אתמול הזהירו בג'יהאד האסלאמי כי הם ימשיכו לעמוד כל העת לצד אסיריהם הכלואים בישראל, ולא יהססו לירות רקטות לעבר שטח ישראל אם הלחץ עליהם יגבר.

מצד הפלסטינים, התחושה הרווחת היא כי לפחות חלק מהאסירים כבר ברחו למחנה הפליטים בג'נין, שם שולטים כוחות חמושים שיצרו בשבועות האחרונים אתגר לא מבוטל למערכת הביטחון הישראלית. אמש הגיעו אנשי ג'יהאד אסלאמי ופתח למחנה במטרה לתגבר אותו, והנחת העבודה שם היא שצה"ל יגיע לשם בקרוב. בהקשר זה אמרו שם אתמול: "אם הצבא ייכנס הוא ייתקל בכוח אש משמעותי עם כלי נשק ומטעני חבלה רבים". הערב נערכה במחנה הפליטים הפגנת כוח של חמושי הג'יהאד האסלאמי.

הפגנת כוח של אנשי ג׳יהאד אסלאמי (צילום: Amar Assadi)
הפגנת כוח של אנשי ג׳יהאד אסלאמי | צילום: Amar Assadi

במקביל, מי שנמצאים במבוכה גדולה בעקבות הבריחה הם אנשי הרשות הפלסטינית, שאפשר לומר שהפופולריות שלה ברחוב היא ביחס הפוך לזו של האסירים הנמלטים. התחושה כעת היא שאם הרשות תסייע לישראל בלכידת האסירים, זה יהיה צעד אחד יותר מדי עבורה. לצד זאת, בכירי פתח שברו אתמול שתיקה והביעו תמיכה נלהבת בבריחת האסירים מבית הכלא הישראלי.

בריחת ששת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע מהווה עבור הפלסטינים סמל – הם באופוריה בעקבות המקרה, ומהווה המשך ישיר לתחושת הניצחון בעזה בעקבות מותו של סמ"ר בראל שמואלי ז"ל. לצד החשש מפני הסלמת המצב הביטחוני בעקבות הבריחה, הפלסטינים כבר תופסים את זה כאירוע מכונן – בין אם הנמלטים ייתפסו בחיים ובין אם יהרגו.