נוסף על מטחי הירי הכבדים לעבר יישובי הדרום, ישנו דבר נוסף שמטריד את מנוחתם של תושבי אשקלון: המצוקה הכלכלית שאליה נקלעו רבים מהם לאחר שנת הקורונה. "עוד לא הספקת לנשום את אוויר הפסגות של אחרי המגפה, ושוב אתה צונח למטה", אומר אחד התושבים המתוסכלים.

נופר, פקידת הקבלה במלון "גולדן טאוור" באשקלון, ניסתה להכין שלט שמכווין למרחב המוגן אחרי יותר משנה שלא היה בו צורך. אלא שהשלמת המשימה הלכה והתארכה בשל העובדה שאזעקת צבע אדום נשמעה שלוש פעמים בזמן העבודה. "לא התרגשת יותר מדי, התרגלתי כבר למצב", היא מספרת. "היום הסעתי את בעלי לעבודה ופתאום אני שומעת פיצוצים. כשהגעתי הביתה ראיתי שחצי מהקיר שלי נשרף".

המאבק על אשקלון (צילום: החדשות 12, החדשות12)
המאבק של המסעדות באשקלון | צילום: החדשות 12, החדשות12

מדובר במלון ייחודי המיועד למגזר הדתי ומתכלכל בעיקר מאירועים כמו שבתות חתן. מנהל המלון, רחמים אביטן, חי מסבב לחימה אחד לאחר עד שבשנה האחרונה הגיעה הקורונה. "המלון היה סגור למעלה משנה", סיפר. "רק לאחרונה הוא חזר לתפקד. קיבלנו בום של הזמנות, כל העובדים חזרו מחל"ת, ובסוף השבוע האחרון הייתה לנו תפוסת הזמנות של 100%. עכשיו אנחנו עומדים על אפס".

מיד לאחר מכן הגענו למרינה מקום שבתחילת השבוע המקום היה עמוס באנשים ובסופו היה ריק מאדם. מיקי סוויסה פתח את מסעדתו במרינה באשקלון בחודש ינואר 2020 – כמעט הישר לתחילת התפרצות נגיף הקורונה. סוויסה חיכה שנה שלמה שהמגפה תעבור, וכעת פקד אותו משבר נוסף: מטחי טילים בלתי פוסקים על יישובי הדרום.

"70 מטחים בשלושה ימים; 700 טילים - פי שלושה לעומת צוק איתן"

מיקי סוויסה, בעל מסעדה באשקלון

"אתה מושיב אנשים במסעדה, מקבל אותם ורואה את החיוכים שלהם - פתאום מגיע האיום של החמאס ובאזעקה הראשונה אתה מבין שהסיוט הזה עוד פעם חוזר", אומר סוויסה. לתחושתו, המדינה מתייחסת ליישובי הדרום בחשיבות פחותה מאשר לערים במרכז הארץ: "התרגלנו לסיטואציה שאנחנו אזרחים סוג ב' בדרום בעיני מקבלי ההחלטות".

המאבק על אשקלון (צילום: חדשות 12)
"700 טילים ביום - פי שלושה מצוק איתן" | צילום: חדשות 12

עוד הדגיש סוויסה: "התחושה הזו רק התעצמה בימים האחרונים. לאיזה מצב הגענו? אתם בתל אביב ספגתם שני מטחים בלילה במשך שלושה ימים, אני מדבר איתך על 70 מטחים בשלושה ימים. 700 טילים - פי שלושה לעומת צוק איתן". מהביקור באשקלון עולה כי התחושות העיקריות של תושבי העיר הן ייאוש השלמה – ייאוש מסיכוי כלשהו לקבל עזרה מהמדינה, גם במצב מול חמאס וגם בעסקים שנפגעו במהלך שנת הקורונה.