עד לפני שבוע הציבור לא ידע מי זה דוד (דאדי) ברנע, אך בשבוע האחרון הוא יצא מהצללים כשהוחלט שיהיה ראש המוסד הבא. חבריו משרטטים דיוקן של איש נועז, ביצועיסט שלא מפחד לשנות ואחד שיודע להוציא מפקודיו את הטוב ביותר. אלו בדיוק הכלים בהם יצטרך להשתמש כדי לצלוח את האתגרים הכבירים שצפויים לו בכהונתו.

דוד ברנע
דוד ברנע. "הוא ישר דרך, צנוע, וחבר טוב"

ברנע, בן 56, נשוי ואב ל-4, התחיל את דרכו בסיירת מטכ"ל. לאחר מכן עבד בכלל בתור כלכלן, ושימש בתפקיד בכיר בבנק להשקעות. ברנע, המחזיק בתואר שני במנהל עסקים ומימון באוניברסיטת ניו יורק, התגייס למוסד באמצע שנות ה-90, השתתף באינספור מבצעים נועזים, שימש בכל התפקידים המבצעיים עד ראש אגף "צומת" וסגנו של ראש המוסד הנוכחי, יוסי כהן. בשבוע הבא הוא ייכנס לתפקידו כראש המוסד.

"מה שמאפיין אותו זה שהוא אדם מאוד משימתי ושאפשר לסמוך עליו. אפשר להגדיר אותו כמישהו שהוא מאוד מאוד יציב". מספר אלעד מגל, מפקד הצוות של ברנע בסיירת מטכ"ל. "הוא ישר דרך, צנוע, חבר טוב, וכיף לעבוד איתו ולעשות איתו מבצעים".

ברנע היה שותף מלא לשינוי הארגוני הדרמטי שהוביל יוסי כהן במוסד. העברת המקל בין השניים משרטטת את המשך הפעולות מול האתגרים הגדולים שמולם ניצב הארגון. ראש המוסד החדש יצטרך לעמוד בנחישות מול הדרג המדיני ולהוביל בשקט משימות עלומות ורגישות, להגדיל את מספר הנשים והלוחמות במוסד ולהציב רף גבוה של יעדים לאנשי הארגון.

א', לשעבר בכיר במוסד וחברו של ברנע, מתאר את יכולותיו ומספק הצצה לאישיותו: "הוא מזדהה לחלוטין עם מטרות הארגון ותמיד נותן מעצמו 200%, וכשאתה נותן כזו דוגמה אישית, זה משפיע על כל המעגלים בארגון ומוציא מאנשים יותר משהם בעצמם חשבו שהם יכולים". א' מוסיף: "בכל גוף שהוא הגיע אליו הוא עשה שינוי חד ומהיר וזה הוכיח את עצמו".

יוסי כהן  (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
יוסי כהן, ראש המוסד היוצא | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

ברנע נכנס לתפקיד הרגיש כשעומדים בפני המוסד אתגרים משמעותיים. הוא יצטרך לטפל בסוגיית הגרעין האירני, לסכל הברחות נשק במזרח התיכון, להיאבק בטרור העולמי, לשתף פעולה עם ארגונים מקבילים ברחבי העולם ולהיות בקשר עם מדינות שאין עמן יחסים רשמיים. ברנע לא יזכה למאה ימי חסד, ואויביה של ישראל לא יחכו לו.