הלוחמים סביבי מסתערים. עלייה תלולה, רצופה בבולדרים – סלעי ענק, וסבך. הסתערות בעלייה, מי שעבר את זה יודע, היא הקשה, המורכבת והמאתגרת מכולן. אבל ככה זה ייראה בפעם הבאה בלבנון. הנה משהו שאפשר לעשות גם אם אין החלטה על תקציב הביטחון – אימון שחוזר לבסיס, או בשפת הצנחנים "חי"רי בירי". לחזור ליסודות. אנחנו הצטרפנו לאימון של גדוד 890 של הצנחנים בחרמון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ברגע של הפוגה אנחנו מתיישבים על סלע, בעוד רגע הם נערכים לכיבוש מתחם חיזבאללה ממנו נורות רקטות. "התר״ש (התוכנית הרב שנתית של צה"ל) בכלל לא מתעסקת בתקציב", מסביר לי קצין בכיר. "התוכנית היא עניין של שיטות לחימה, תפיסה, תהליכים מבצעיים והתארגנויות. עוצמת צה"ל מתבטאת כאשר היא מגיעה לקצה. כלומר, לפלוגה ולגדוד שנלחמים בשטח בנוי או הפתוח".

חיילי צנחנים באימון בחרמון (צילום: N12)
חיילי צנחנים באימון בחרמון | צילום: N12

העימות הבא הוא מבחן גדול לצבא היבשה, למה שאוהבים לקרוא בצבא – התמרון הקרקעי. האם יידע הצבא לתת למקבלי ההחלטות את תחושת הביטחון שכדאי ושווה להפעיל את הדרג המתמרן. הפעם האחרונה שזה עבד והצליח היה ב"חומת מגן", אז המח"טים של גולני והצנחנים הלכו לרמטכ"ל ושר הביטחון ושכנעו אותם שאפשר לכבוש את ערי הגדה. אמרו ועשו. מח"ט הצנחנים אגב היה אז אביב כוכבי. הפוליטקאים חוששים מהסתבכויות ונפגעים, וזה כמעט הדבר האחרון שיעשו באין ברירה.

מה זה משדר בהיבט המסוגלות? חיילים מתחלפים כל הזמן וצריכים להשתלט על ידע רב וכשירויות גבוהות וזה מתנגש?

"יש אחריות רבה לדרג המח"טים ליצירת אימון", משיב אותו קצין. "הרמטכ"ל טבע את המונח "משולש הרמטכ"ל" - מינימום מחיר, מינימום זמן ומקסימום נפגעים לאויב. אנחנו היום מייצרים טכניקות מבצעיות שמנסות להתכתב עם המשולש הזה, וזה דורש מהמפקדים לעבוד קשה כדי להגשים את המשולש הזה".

הרמטכ"ל אגב ביקר אותם בתרגיל יום קודם. הוא בא לראות בעיניים. שאלה אחת הוא שאל את הצנחנים: "איך אתם מביאים את ההישג הנדרש?" אגב, ההישג הנדרש מצה"ל במלחמה הבאה, כפי שהגדיר כוכבי עצמו מול חיזבאללה, הוא השמדה של 60% מיכולות האויב. מבחן גדול.

חיילי צנחנים באימון בחרמון (צילום: N12)
לוחמי גדוד 890 של הצנחנים במהלך אימון בצפון | צילום: N12

הרבה יכולות חדשות מתרגלים כאן בחרמון, הרבה יכולות שיורדות לרמת הגדוד. הראשונה והמשמעותית היא שיתוף הפעולה עם חיל האוויר. סיוע קרוב ללוחמים - לא רק של מסוקי קרב וכטב"מים, אלא גם של מטוסי קרב.

"כל הרעיון המסדר הוא הרצון לייצר סגירת מעגל מהירה לבד, ישירות מול הטייסים", מסביר הבכיר. "חיל האוויר מתקרב וחי את הגדוד. יהיו מטוסים שיתנו סיוע צמוד וקרוב לגדוד. היום ניתן לסגור מעגל עם מטוס תוך 15-10 דקות. מדובר בשיפור משמעותי (לעומת 40 דקות בעבר). אני חושב שבסוף 2021 נגיע גם ל-7-5 דקות לסגירת מעגל עם מטוס".

פצצות במשקל טון שיורדות על עמדות חיזבאללה אמורות לערער את הקרקע של האויב. אבל גם כוחות האויב מתפתחים, משתנים ומסתגלים. "ניצחון יגיע רק מעבודה משותפת של יבשה ואוויר", קובע הקצין הבכיר. חיזבאללה בנוי בתפיסת רשת מארבים (נ״ט, מרגמות, צלפים ומטענים). הצנחנים, ובכלל הדרג המתמרן של צה"ל, יידרש לחשוף את המארבים הללו על ידי תמרון חזק.

הר החרמון, ארכיון (צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות)
הר החרמון, ארכיון | צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות

"אני לומד ממלחמת לבנון השנייה הרבה עד היום", מסביר הקצין. "אחד הדברים שקרו שם היו תהליכים מעניינים ואולי עתידניים ותחושת אנטגוניזם. צריך לפרק את זה: להקות רחפנים, מיצוי מודיעין, צוות חשיפה אנכי, תת-קרקעי. גירוי ותגובה כדי לחשוף את האויב".

בסופו של דבר האתגר הגדול הוא איך להנגיש את היכולות והתהליכים המבצעיים למטה. רב-ממדיות שצריך לתרגל כל הזמן. לאחרונה הוקם בחטיבת הצנחנים "חפ"ק המ"פ המורחב". בניגוד למצב הנוכחי, בו החפ"ק של המ"פ בשטח כולל מספר תפקידים מצומצם, מעתה ואילך ימנה החפ"ק גם מש"ק תקיפה: לוחם תותחנים שעבר הסבה כדי להנגיש ללוחם החי"ר את עולם האש. כמו כן יהיה בחפ"ק מש״ק מודיעין (קמ"ן פלוגתי), שבמסגרת החטיבה עובר קורס קמ"ני פלגות, וקמב"ץ פלוגתי.

בעזרת החפ"ק החדש, מפקד הפלוגה אמור לקבל תמונה טובה יותר של שדה הקרב על ידי קבלת יכולות טכנולוגיות ומודיעיניות מתקדמות. מדובר בצעד חדש להנגשת יכולות רב ממדיות למפקד שנמצא בקצה המבצעי בשדה הקרב. לקצה ההר, הם מגיעים גמורים. מאמץ ההסתערות ועשרות ק"ג על הגב, מצריך ריכוז והתמדה. לילה שני רצוף ללא שינה. שני דברים האימון הזה אמור להביא – תחושת מסוגלות והאמונה ביכולת, ובדיקה שאת כל המשימות האלה ניתן לסנכרן ולהשתמש בהן בזמן אמת. אחר כך הם עוד יצטרכו לשכנע את הפוליטיקאים.