כפי שפרסם אמנון אברמוביץ' לראשונה בשבוע שעבר, שר הביטחון בני גנץ הודיע היום (ראשון) כי החליט על הקמת ועדת בדיקה ממשלתית לחקר רכש הצוללות וכלי השיט. בראשות הוועדה יעמוד השופט בדימוס אמנון סטרשנוב. בתגובה להודעת שר הביטחון, השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה הודיע כי הוא שוקל להקים ועדת בדיקה לפרשת הממד החמישי בה מעורב גנץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בהודעה מטעם משרד הביטחון צוין כי ההחלטה התקבלה "לאחר שבועות של עבודת מטה שהתקיימה בשבועות האחרונים במשרד הביטחון ובהתאם לסמכותו על פי סעיף 8א לחוק הממשלה". גנץ פנה למנדלבליט וביקש לוודא שעבודת הוועדה לא תפריע להליך הפלילי בפרשה. 

מלשכת היועמ"ש נמסר: "נוכח ההשקה בין נושאים שונים בעבודת הוועדה לבין החקירה הפלילית שנוהלה בפרשה המכונה פרשה 3000, היועמ"ש יעביר את הנחייתו המשפטית לגבי עבודת הוועדה ושדות פעילותה, בשים לב לצורך למניעת פגיעה בהליכים פליליים תלויים ועומדים, שעל פי דין הוא השיקול הגובר והעיקרי".

במשרד הביטחון ציינו כי גנץ הגיע להחלטה על הקמת הוועדה לאחר שערך התייעצויות רבות עם בכירים לשעבר במערכת המשפטית והביטחונית. "לאור התייעצויות אלו והמידע העדכני שאליו נחשף, הגיע גנץ למסקנה, כי ועדת בדיקה של משרד הביטחון תוכל לשפוך אור על חלק מהתהליכים שהביאו לרכש הצוללות וכלי השיט, ולבחון את הנהלים ואופן ביצוע ההתקשרויות", נמסר.

בראשות הוועדה יעמוד השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, שכיהן בעבר כשופט בבית המשפט המחוזי בתל אביב, כפרקליט צבאי ראשי וכשופט צבאי. לצד סטרשנוב, גנץ מינה חברי ועדה נוספים: יעל גריל, לשעבר מנהלת הרכש במשרד ראש הממשלה ומנהלת היחידה הכלכלית של מנהל הרכש במשרד הביטחון, ואלוף (במיל') אברהם בן שושן, לשעבר מפקד חיל הים שבמהלך כהונתו נוהל פרויקט הרכש של ספינת הסער 5 והדולפין. בן שושן שימש בעבר גם כנספח משרד הביטחון בוושינגטון ומנכ"ל משרד העבודה והרווחה.

הוועדה תצטרך להגיש את מסקנותיה בתוך 4 חודשים, שצפויות להתפרסם לציבור. "שר הביטחון הנחה את חברי הוועדה לעבוד מול הדרג המקצועי במשרד הביטחון, והדגיש בפניהם, כי הם נדרשים לבצע את עבודתם באופן עצמאי, ללא מעורבות הדרגים הפוליטיים", נמסר. הדיונים שלא יהיו מסווגים גם צפויים להתפרסם לציבור. הוועדה צפויה להתחיל את עבודתה בתוך שבוע-שבועיים.

הנושאים וסמכויות הוועדה

בכתב מינוי חברי הוועדה, מפורטים הנושאים שהוועדה תחקור:

• הפרוצדורה בהליכי הרכש של מערכת הביטחון בנוגע לספינת המגן סער 6 והצוללות.

• ממשקי העבודה בין כל הגורמים העוסקים ברכש, ובהם מערכת הביטחון, משרד ראש הממשלה והמועצה לביטחון לאומי.

• תחומי האחריות של צה"ל בהליכי הרכש של מערכת הביטחון.

• מעמדם של מתווכים בעסקאות רכש ובעסקאות ייצוא של מערכת הביטחון.

ראש המוסד קנה סיגרים לרה"מ? (צילום: חיים זך, לע"מ, חדשות)
נתניהו לצד ראש המוסד: הוועדה צפויה לזמן את כהן לעדות | צילום: חיים זך, לע"מ, חדשות

הוועדה מוגדרת כ"ועדת בדיקה", מה שאומר שהיא יכולה לפנות לכל אדם ולזמנו למסור עדות - אך היא לא יכולה לכפות זאת עליו ולהטיל סנקציות על מי שיסרב להופיע בפניה. כדי שיהיה לה את הכוח לכפות על עדים להופיע בפניה, הוועדה צריכה להפוך להיות "ועדת חקירה". כדי שזה יקרה, שר הביטחון צריך לקבל את אישור שר המשפטים ניסנקורן (שבירך על המהלך) ואת אישור הממשלה - דבר שעל פניו לא סביר שיקרה.

בין הבכירים שצפויים להיות מוזמנים למסור את עדותם, נמצאים: יוסי כהן, ראש המוסד; אהוד ברק, שר הביטחון וראש הממשלה לשעבר; שמואל צוקר, ראש מינהל הרכש במשרד הביטחון לשעבר; יעקב נגל, ראש המל"ל לשעבר; דן הראל, אלוף במיל' ומנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, שהגיש תצהיר לבג"ץ שהעלה שאלות נוקבות באשר ללחצים חריגים וחריפים שהופעלו לטענתו מצד נתניהו להעדפת רכישת הצוללות דווקא מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ; אחז בן ארי, לשעבר יועמ"ש משרד הביטחון; עמוס גלעד, אלוף במיל' ובכיר במשרד הביטחון לשעבר, שהיה מעורב בעסקת הרכש; עוזי ארד, ראש המל"ל לשעבר; ויעקב עמידרור, אלוף במיל' וראש המל"ל לשעבר. כמו כן, הוועדה צפויה לזמן גם את ראש המשלחות הביטחוניות שיצאו לגרמניה כחלק מעסקאות הרכש.

הפגנת שיירת הצוללות
המחאה לפתיחת ועדת חקירה בנושא הצוללות

בליכוד זועמים

ההחלטה להקמת ועדת בדיקה עוררה כצפוי זעם רב בשורות הליכוד. מהמפלגה נמסר: "רק לפני 4 חודשים גנץ אמר שאין סיבה לחקור את הנושא מכיוון שאפילו היועץ המשפטי לממשלה 'לא מצא לנכון לפתוח בחקירה ואני מסתפק בזה'. מה נשתנה ב-4 חודשים? גנץ לא מצליח להתרומם מהמצולות בסקרים אז הוא ממחזר צוללות כדי לקושש קולות בזמן שהמפלגה שלו עסוקה במריבות פנימיות. הציבור הישראלי חכם ורואה את התרגילים שלהם. מוטב שכחול לבן תצטרף לראש הממשלה במאמצים למען הצלת חייהם של אזרחי ישראל והבאת חיסונים למדינה, במקום להתעסק בתרגילי סרק פוליטיים".

יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר תקף את שר הביטחון ואמר כי "החלטתו של גנץ להקים ועדת בדיקה בעניין הצוללות היא לא פחות מהתרסה כנגד הליכוד והעומד בראשו". עוד הוסיף זוהר כי "למרות שגנץ מודע היטב לכך שאין לנתניהו יד ורגל בסיפור הצוללות, הוא פועל כדי להכפיש את שמו תוך כדי סיכון שלמות הקואליציה. היום קיבלנו עוד הוכחה שגנץ גורר בכוח את ישראל לבחירות בעיצומו של משבר עולמי. צר לי כי במקום לסייע לרה"מ במאמצים להביא חיסונים לאזרחי ישראל, גנץ עוסק בניסיון להחזיר אליו מנדטים של כמה שונאי נתניהו".

ח"כ אסנת מארק, הצטרפה למתקפה על גנץ וצייצה בטוויטר: "אחרי התרגיל שלו עם מינוי המנכ"ל במשרד הרזרבי, גנץ היה צריך לשלם לניסקורן במזומן. ניסקורן רוצה להטביע את כולנו לבחירות וגנץ צולל אחריו". ח"כ שלמה קרעי, צייץ: "בני גנץ הוא כמו פלסטלינה. מעוצב כל יום על ידי מישהו אחר. פעם ניסנקורן פעם יועמ"שים, ופעם תקשורת. שום עמדות. שום עמוד שדרה. עבד של האליטה הנעלמת. אני קורא לשר לביטחון הפנים להקים לאלתר ועדת חקירה על פרשת השחיתות במשטרה, פרשת המימד החמישי".

למרות העימות הפוליטי עם גנץ, שר המשפטים אבי ניסנקורן הביע תמיכה בהקמת הוועדה וציין כי מדובר ב"החלטה חשובה".

רק לפני כחודש, התחוללה מהומה במליאת הכנסת, כאשר הצעה שהגישה האופוזיציה להקמת ועדת חקירה לפרשת הצוללות עברה במפתיע. כעבור זמן קצר, החליט יו"ר הכנסת, יריב לוין, לבטל את תוצאות ההצבעה בטענה שהכוונה הייתה לערוך הצבעה שמית ולא הצבעה רגילה. בסבב ההצבעה הנוסף שנערך, ההצעה נפלה. 

נוסף על כך, בחודש שעבר חשפנו במהדורה המרכזית את התצהיר המטלטל של מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, דן הראל בפרשה, שהעלה שאלות נוקבות בנוגע ללחצים חריגים וחריפים שהופעלו לטענתו מצד ראש הממשלה ומבכירים בסביבתו. לחץ שלטענתו הופעל כדי שמדינת ישראל תרכוש צוללות וכלי שיט דווקא מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ.