זה קרה בפעם האחרונה לפני פחות משבועיים. ישראל, כך על פי דיווחים זרים, תקפה שוב בסוריה - והפעם הייתה זו תשתית פרו-אירנית במחוז קוניטרה שבצפון רמת הגולן. המרכז הסורי לזכויות אדם דיווח כי בתקיפה נהרגו שלושה לוחמי מיליציות הקשורות לאירן. עוד פעולה למניעת התבססות אירן ושלוחותיה בסוריה, ובפרט ברמת הגולן, הסתיימה בהצלחה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כבר שנים שחיל האוויר פועל באינטנסיביות גבוהה מאוד במה שכונה המב"מ (המערכה שבין המערכות). כדי להמחיש זאת במספרים, בחודשים האחרונים, על פי פרסומים זרים, נורו לעבר מטוסי חיל האוויר התוקפים בסוריה כאלף טילי נ"מ. הטייסים מצאו עצמם משמידים עשרות סוללות נ"מ סוריות ותוקפים קרוב לאלף מטרות על אדמת סוריה. למעשה זו מערכה רחבה, שמתנהלת בדרך כלל במחשכים לילה אחר לילה.

מסוק חיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
"תוקפים מטרות קטנות וכירורגיות". טייסת 190 של חיל האוויר | צילום: דובר צה"ל

הסברה הרווחת היא שאת פעילות המב"מ מבצעים מטוסי הקרב, אך גם למסוקי הקרב יש חלק לא מבוטל בפעילות המבצעית של החיל. מדי יום ממריאים מבסיס רמון טייסי מסוקי הקרב של טייסת 190 למשימות הליבה של מסוקי ה"פתן" (אפאצ'י): השתתפות בקרב היבשה ותקיפת מטרות.

"יש לנו יכולת לתקוף מטרות קטנות וכירורגיות, בהן עמדות תצפית וחמ"לים, בתצורה חשאית מאוד", חושף סא"ל י', מפקד הטייסת. "בשנה האחרונה ראינו לא מעט משימות לא מתוכננות. היתרון בפעילות שאנחנו מבצעים ברמת הגולן טמון ביכולת שלנו להגיע לרמת דיוק גבוהה ולסגור מעגל בזמן אמת".

תקיפה של אמצעי תצפית בסוריה (צילום: דובר צה"ל)
תקיפת אמצעי תצפית בסוריה | צילום: דובר צה"ל

"אנחנו משתפים פעולה עם האוגדות המרחביות, מדברים בקשר עם הכוחות על הקרקע וסוגרים מעגל עם כלי טיס מאוישים מרחוק", מוסיף סא"ל י'. "אנחנו עובדים בתנאי מזג אוויר מורכבים, תחת עננות מגבילה, מה שמעצים עוד יותר את חשיבות המסוק והטייסת לכל פעולה, אבל בייחוד לפעילות עם כוחות היבשה – בין אם בצפון ובין אם בעזה".

"קופצים לעזה ולמחרת תוקפים בסוריה"

רק לפני חודשיים תקפו מסוקי קרב וכלי טיס של חיל האוויר עמדות תצפית של חיזבאללה סמוך לגבול, בתגובה לירי שבוצע משטח לבנון לעבר כוח צה"ל שהיה בפעילות מבצעית. סא"ל י' נמנע מלהרחיב על כך, אך מציין: "התקיפות בוצעו שם על ידי טייסת האפאצ'י השנייה. הייתה לנו תוכנית מבצעית שהתבססה על מטרות ידועות מראש והניבה תוצאות. את כל המידע בנינו טרם האירוע הזה".

הגמישות של מסוקי הקרב בביצוע משימות רבות במגוון זירות היא זו שמאפשרת להם לקחת חלק משמעותי בתקיפת מטרות בגזרה הצפונית. "אנחנו יכולים למצוא את עצמנו בצפון, לקפוץ לעזה ולמחרת לתקוף ברמת הגולן", הוא מסביר. "כשמבוצע ירי קרוב לכוחותינו או סמוך לבלתי מעורבים והאויב משתמש בזה לטובתו, אנחנו יודעים לפגוע במטרות הרלוונטיות. אנחנו מסוגלים להגיע למטרה בכל מזג אוויר, להכווין מטוסי קרב ולנקות את היעד מבלתי מעורבים. המטרה היא להשיג את ההישג הנדרש מבלי להוביל למלחמה".

סא"ל י', בן 36, במקור ממושב בדרום, מפקד על טייסת 190 בשמונת החודשים האחרונים. קודם לכן שירת ביחידה לשיתוף פעולה של חיל האוויר. יש לו שלושה אחים, כל אחד לוחם ביחידה אחרת - שייטת 13, עוקץ ומגלן. לא מדובר רק ברקע, הוא מבקש להדגיש - יש לכך חשיבות מיוחדת עבורו. "הטייסת אמונה על סיוע ישיר לכוחות היבשה. חשוב לי לשמור על קשר רציף וקבוע עם מפקדי החטיבות, ליצור אמון שיוביל לאפקטיביות מבצעית. שנהיה שם ברגע שיצטרכו אותנו. זה לא קורה לבד - צריך ליצור שיח, חברות ותוכנית מבצעית משותפת".

"הנשק שלנו קטן בהקשרי חיל האוויר, אך יכול להטות את הכף עבור גדוד מתמרן", הוא מדגיש. "השפה שבה אני מדבר היא שפה של חי"רניק. הקשר ברדיו הוא אישי. אני יודע עם מי אני מדבר בכל זמן נתון. זה הייעוד שלנו כטנק מעופף, אי בודד בצה"ל ובחיל האוויר".

מסוקי חיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
"ההצלחה במשימות - תוצאה של עבודה קשה" | צילום: דובר צה"ל

מזיהוי המחבלים - ועד הסיכול הממוקד

במערכה המתמשכת בצפון לוקחים חלק לא רק מטוסי ומסוקי קרב, אלא גם כלי טיס בלתי מאוישים. שניים כאלה הם ה"זיק" (הרמס 450) וה"כוכב" (הרמס 900), כלי טיס מאוישים מרחוק מתוצרת אלביט, אותם מפעילה מבסיס פלמחים טייסת "ציפורי האש".

בקיץ האחרון התמודדה הטייסת עם כוננות מוגברות בצפון עקב תקיפה בסוריה בה נהרג, בין היתר, פעיל חיזבאללה. "זו תקופה מאתגרת שמתאפיינת בעיקר במאמץ הגנתי שלרוב לא שומעים עליו", מפרט מפקד הטייסת.

"המתיחות בצפון פגשה אותנו אחרי שנה של נוהל קרב ומוכנות מול כוחות היבשה בצפון. זה התחיל בשיחת טלפון בשעה 02:00 לפנות בוקר, בדיוק בשבוע שבו תכננו תרגיל גדול. שינינו תוכניות ופעלנו מאפס למאה, ואני חושב שפעלנו טוב מאוד".

מעקב ותקיפה של טייסת "ציפורי האש" אחרי פעילים בסור (צילום: דובר צה"ל)
המעקב ותקיפת חוליית המחבלים בגבול סוריה | צילום: דובר צה"ל

גם אחרי הברחת חוליית חיזבאללה שניסתה לחדור את הגבול ליד הר דב, כוננות השיא בצפון נמשכה לאחר שבצה"ל הבינו כי חיזבאללה טרם מימש את האיום לבצע פיגוע נגד כוחותינו. ואכן, בתחילת חודש אוגוסט, סוכל ניסיון פיגוע נוסף. כלי טיס של חיל האוויר וכוח מיוחד של יחידת מגלן שהיה במארב לילי בדרום רמת הגולן זיהו ארבעה מחבלים שחצו את הגבול מסוריה והניחו מטען. הלוחמים פתחו באש לעבר החולייה יחד עם כלי טיס, והארבעה חוסלו.

התגובה של צה"ל לא איחרה לבוא: פחות מיממה לאחר חיסול ארבעת המחבלים, תקפו מטוסים, מסוקי קרב של טייסת 190 וכלי טיס נוספים יעדים של הצבא הסורי בדרום המדינה, בהם עמדות תצפית ואמצעי איסוף מודיעין, תותחי נ"מ ואמצעי שליטה ובקרה.

מסוקי חיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
"הסביבה מאיימת ומאתגרת, צריך לדאוג שאנחנו תמיד הכי מוכנים שאפשר" | צילום: דובר צה"ל

"כדי לזהות חולייה כזאת דרוש שיתוף פעולה של כוחות אוויר ויבשה יחד", מסביר מפקד הטייסת. "הרעיון הוא לשים את העיניים ואת הכוחות הנכונים כדי לסגור מעגל. אנחנו מכירים את התמונה המודיעינית, בונים תוכנית יחד עם פיקוד צפון ורואים שהאויב מנסה להוציא לפועל מהלכים שלמזלנו לא צולחים. אנחנו נלחמים מול אויב שיודע להסתגל למציאות חדשה ולכן יש אתגר בשימור כוננות גבוהה לאורך זמן. בסופו של יום, הכול יכול לקרות. תגובה לא נכונה יכולה לשנות הכול ולהשפיע אסטרטגית על מה שקורה בגזרה".

"צריך לדאוג שאנחנו תמיד הכי מוכנים שאפשר"

בסיס רמת דוד הוא הבסיס המרכזי והמבצעי ביותר של חיל האוויר בגזרה הצפונית, והוא מהווה בסיס תקיפה קדמי וקו הגנה ראשון אל מול האויב בצפון. טייסת 109 ("העמק"), שמפעילה את מטוס ה"ברק" (F-16 C/D), פועלת מסביב לשעון במגוון משימות הגנתיות והתקפיות: היא נחשבת למרכיב מרכזי בכל מערכה עתידית ומפעילה את מיטב היכולות להשגת היעדים המבצעיים בכל הגזרות. 

"המשימה המרכזית של חיל האוויר בזירה הצפונית היא דחיקת אירן מסוריה ומניעת חימוש חיזבאללה באמצעי לחימה מתקדמים", מדגיש נ', מפקד טייסת 109. "חיל האוויר פועל להגבלת חופש הפעולה של חיזבאללה בלבנון ובסוריה". ל-נ', טייס מנוסה, הגזרה מוכרת היטב: הוא היה ראש מדור עליונות אווירית בגזרת סוריה (וגם סגן מפקד טייסת העקרב וסגן מפקד טייסת הסילון הראשונה) לפני שמונה לעמוד בראש טייסת 109.

//img.mako.co.il//2020/11/04/109_quote.png

על הפעילות המורכבת הוא מספר: "בשנים האחרונות חיל האוויר פועל במב"מ במגוון זירות במאפיינים פורצי דרך. האתגרים בזירות השונות, ובפרט בזירה הצפונית, דורשים מאיתנו יכולות תכנון יוצאות דופן, דיוק מושלם, שילוביות רב זרועית אוויר ומודיעין, יכולת מעבר מהירה ביותר מ-0 ל-100 ומוכנות מסביב לשעון".

ואיך נראים האתגרים מצידו של מפקד הטייסת? "אני צריך לדאוג שאנחנו תמיד הכי מוכנים שאפשר. אנחנו נמצאים בסביבה מאוימת ומאתגרת, האויב שלנו נחוש ומתוחכם, אבל אנחנו יותר. אני נותן הרבה כבוד לצד השני, וזה גם מה שגורם לי לרצות להיות יותר טוב. אנחנו תמיד חושבים מה יהיה האתגר הבא, איך אנחנו מגיעים במוכנות מירבית, ומה החידוש שלנו לשדה הקרב. אנחנו לומדים ומפיקים לקחים מאירוע לאירוע".

מעקב ותקיפה של טייסת "ציפורי האש" אחרי פעילים בסור (צילום: דובר צה"ל)
המעקב ותקיפת חוליית המחבלים בסוריה | צילום: דובר צה"ל

הטייסת לקחה חלק משמעותי בין היתר בתקיפה הנרחבת שבוצעה לפני כשנה, אז הגיב חיל האוויר לשיגור הרקטות מסוריה לישראל על ידי כוח אירני. באותו גל תקיפות נפגעו עשרות מטרות צבאיות של כוח קודס האירני ושל הצבא הסורי. לדבריו, "ההצלחה במשימות המבצעיות היא תוצאה של עבודה קשה, ירידה לפרטים וחתירה לשיפור מתמיד. כל זה מתאפשר בזכות אנשינו בעלי האמונה בצדקת הדרך ובעלי תחושת המשמעות והשליחות בעשייה". 

המתיחות נשמרת גם בתקופה מורכבת זו, שבה צה"ל מתמודד עם התפשטות נגיף הקורונה. איך השתנו פני המערכה? נ' מסביר: "מצאנו שעלינו להמציא את עצמנו מחדש ולהסתגל לשגרה חדשה במהירות. מה שעמד לנגד עינינו בתחילת הדרך הוא הבטחת הרציפות המבצעית של הטייסת אך תוך זמן קצר נוכחנו לדעת כמה הטייסת היא עוגן בחיי אנשינו, הלוחמים והטכנאים כאחד. סגל הפיקוד של הטייסת שם לעצמו כמטרה שהטייסת תהווה אי של יציבות לאנשינו כשבחוץ האדמה רועדת". 

מסוק חיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
"אי של יציבות לאנשינו כשבחוץ האדמה רועדת". טייסת 190 של חיל האוויר | צילום: דובר צה"ל