מה יעלה בגורל שילוב הנשים בחיל השריון? בג"ץ דן הבוקר (שני) בעתירה של הצעירות והמועמדות לגיוס, שדרשו מצה"ל לשרת כטנקיסטיות באופן שוויוני. שופטי העליון הורו לעותרות "למצות את ההליכים" מול הצבא - ומחקו את העתירה. הנשיאה חיות הביעה אמפתיה לדרישה, אך ציינה כי הצבא החליט על פיילוט נוסף - ויש לפעול לפי החלטה זו. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

את העתירה הגישו ארבע צעירות – אור אברמסון, מעיין הלברשטאט, נגה שינה ואסנת לוי. לוי ושינה אף סיימו את קורס מפקדי הטנקים ומ"כים של חיל השריון לפני כשנה וחצי. לאחר מכן גילו כי הן מיועדות למשימות בשמירת הגבולות. הצעירות דרשו לאפשר להן להתמיין ללוחמה בשריון בדיוק כמו בנים. 

"כל זה לא קרה לשווא, אנחנו מאמינות שמגיע לנו וזה יקרה", אמרה אחת העותרות, אור אברמסון. "אנחנו נגיש עתירה נוספת ואנחנו ננצח‎". נגה שינה הוסיפה: "קיבלנו את ההחלטה וזה לא אומר שוויתרנו. אנחנו נמשיך בצעד הבא, לא מוותרות".

העותרות למען שילוב נשים בחיל השריון (צילום: החדשות12)
העותרות בבית המשפט, היום | צילום: החדשות12

העותרת אסנת לוי החריפה את הביקורת: "אנחנו אפילו מאוד מאוכזבות מההחלטה. בית המשפט החליט להתעלם מעובדות של חוסר שוויון ניכר בין העובדה שצה"ל החליט לגייס נשים לא לחיל השריון אלא למערך הגנת הגבולות. בית המשפט פשוט התעלם מהעובדות האלה ולדחות אותנו – אנחנו נחזור, נגיש עתירה חדשה ונחזור על העיקרון שאנחנו דורשות גיוס של נשים לחיל השריון. אנחנו לא ניתן לצה"ל לדחוק נשים לצדדים ולהפוך אותן לסוג ב'".

"כאשר יש מוטיבציה לבנות לשרת שירות משמעותי זה מעורר אמפתיה רבה מצד המשפט", אמרה בדיון אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון. " אנחנו אמונים על העמידהה על עקרונות השלטון". בהתייחסות למיון הנשים לשריון, אמרה: "הצבא החליט לקיים פיילוט נוסף. יכול להיות שזאת החלטה בעייתית אבל כרגע אתם אמורים להתקיים עם ההחלטה הזאת".

השופטת חיות הסבירה לעורכי הדין שאין טעם בעתירה. לדבריה, על העותרות למצות הליכים מול הצבא בעקבות ההחלטה על פיילוט חדש, שהתקבלה בחודש האחרון. בהחלטתה כתבה חיות כי אין לראות בכך הבעת עמדה מצד הצבא: "אנו סבורים שהתפתחות זו דרושה למיצוי הליכים לפני שניתן יהיה לדון בעתירה".

עו"ד עמיחי ויינברגר, שמייצג את העותרות, אמר בדיון: "אנחנו נמצא את עצמנו פה שוב בקרוב כי הטענות אותן טענות. עורכי הדין עמיחי ויינברגר וינור ברטנטל אמרו בתום הדיון: "הם חושבים שאתן תרפו ואנחנו לא מתכוונים להרפות. מה שאנחנו עומדים לעשות זה מאבק לשוויון ולהרים את התקרה כדי לשבור את התקרה. זה תהליך ארוך ולא פשוט. אנחנו מגישים מכתב מיצוי הליכים חדש, תוך ימים מגישים עתירה נוספת".

ח"כ קרן ברק צייצה מבית המשפט העליון: "יוצאת מהדיון בבג"ץ מאוכזבת. צה"ל אמור לקבל בזרועות פתוחות כל מי שמעוניין/ת לתרום למדינה ולשרת שירות משמעותי, גאה בבנות הנפלאות שלא מוותרות על זכותן הבסיסית לשיוויון. אני מחזקת אתן ואומרת לכן - אל נא תיפול רוחכן. אמשיך ללוות ולתמוך בכן עד אשר צה"ל יפנים את המשמעות השוויון גם בתוכו".

בחודש אפריל 2019 הוחלט בצה"ל שלא להמשיך בשלב זה עם הניסיון לשלב נשים כלוחמות בחיל השריון למרות הצלחת הפיילוט בנושא. הסיבה: עלות מול תועלת וחוסר רצון להקצות לוחמות מיחידות אחרות. בחודש שעבר, בצל העתירה, הרמטכ"ל כוכבי הכריע כי בחינת שילוב נשים לוחמות בטנקים תימשך לשנתיים נוספות.