תקיפת מתקני הנפט בסעודיה הייתה שעון מעורר למערב ולישראל – חשיבות התקיפה הזו ומשמעותה רבות ומדאיגות מאוד. היכולת הזו לשמש גם נגד ישראל מצריכה את מערכת הביטחון להיערך לאיום בהתאם. הגורמים בישראל ניתחו את תוצאת התקיפה והגיעו למספר מסקנות. בהן: זו הייתה מתקפה מיוחדת שהפגינה כושר תכנון וביצוע מרשימים, אשר היו כואבים וחתכו את תפוקת הנפט הסעודית ב-50% והדבר כנראה שגם השפיע על הפקת הגז. במקביל, סעודיה כבר החלה לשקם את המבנים שהותקפו במתקני הנפט.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

התקיפות בוצעו בשני אמצעים בלבד: 7 טילי שיוט מסוג ק'ודס אשר 3 מהם נפלו בדרך היו מונעים במנוע סילוני צ'כי. האמצעי השני היה שימוש ב-18 כטב"מים מתאבדים, העתק אירני של ה"רפי" – מל"ט מתאבד מתוצרת התעשייה האווירית הישראלית.

 

שיקום מתקני הנפט בסעודיה
שיקום מתקני הנפט שהופצצו בסעודיה

הייחוד של תקיפה זו מתבטא בכמה היבטים:

התקיפה המפתיעה במיוחד בוצע לטווח ארוך יחסית – בעומק של 650 ק"מ.

ניצול מדוד של כוח – שיגור שני סוגי אמל"ח בלב לפגיעה לילית מדויקת.

אירן גם הפגינה יכולת מודיעינית טובה – הן בזיהוי ובחירת המטרות והן בבחירת נתיב התקיפה והאמל"ח.

• כנראה שאף טיל או מל"ט לא התגלה ובוודאי שלא התבצע ניסיון ליירטם טרם התקיפה.

• היכולת לחדור את מערך ההגנה האווירית הסעודי, חרף מיליארדי הדולרים שהושקעו במערך שהיה פרוס באזור – הוא התגלה כבלתי אפקטיבי מול כלי התקיפה הקטנים והאיטיים.

 

דיוק פגיעה מרשים וחסר תקדים של פחות משלושה מטרים. שברי טיל השיוט שפרסמו הסעודים – זיהו אותו על נקלה כאחת הנגזרות של טילי 55-KH שאוקראינה העבירה לאירן ב-2001. מדובר בטיל שיוט ה-"קודס 1", העתק אירני מוקטן במעט לזה האוקראיני.  

אופי התקיפה האירנית, העמיד במבוכה את קהיליית בקרת הנשק שלה. התברר כי אירן היא מדינה בעלת יכולות טכנולוגיות בינוניות, מסוגלת לפתח לעצמה טילים המקנים לה כושר תקיפה ארוך-טווח יחסית, מדויק, ואפקטיבי. בכך בעצם מתערער כל יסוד קיומו של משטרי הפיקוח אשר מניח כי מניעת נגישות לציוד וטכנולוגיה תוכל לעכב, או תמנע מימוש יכולת עצמית.

תמונת לוויין של מתקן הנפט בסעודיה אחרי המתקפה (צילום: ap)
תמונת לוויין של מתקן הנפט בסעודיה אחרי המתקפה | צילום: ap

מדובר בפוטנציאל מבצעי מוכח של האירנים הנשען על יכולות טכנולוגיות, תשתית מודיעינית ותיאום מבצעי. לפיכך, ניתן לסכם שהמונופול המערבי בחימוש מונחה מדויק – התפוגג. מדינות האזור כולו וישראל למדו לקח: מערכות הגילוי והיירוט אינן מספקות מענה ראוי לסביבת האיומים החדשה.

יש צורך להתמודד גם מול טילי שיוט, מל"טים איטיים ורחפנים. טווחי התקיפה ששימשו הפעם את האירנים – 650 ק"מ – מאפשרים פגיעה בכל נקודה בישראל ממערב עירק.