גם אם נדמה שאנו נמצאים בעיצומו של עידן הטכנולוגיות הלבישות, כשכולם, מהחברה הכי טובה, השכנה מלמטה ואפילו אימא שלכם, החלו לספור צעדים ולנטר דופק בעזרת השעון החכם, האמת היא שאנחנו נמצאים רק בראשית ראשיתה של מהפכה.  

טכנולוגיה לבישה (wearables) בתחום הבריאות כוללת בתוכה אביזרים שונים שאותם אפשר להרכיב על הגוף, ונועדו למניעת מחלות, לבקרה ולשמירה על הבריאות. באמצעות טכנולוגיות שונות של חיישנים, אביזרים אלו יכולים לאסוף מידע פיזיולוגי, ביוכימי או מדדי תנועה, לתקשר בטכנולוגיות האינטרנט של הדברים וביג דאטה בצורה מקוונת עם מערכות שונות או אביזרים שונים ואפילו לטפל בנו.

לשמירה על אורח חיים בריא

המוצרים המוכרים יותר היום בתחום הטכנולוגיה הלבישה הם בעיקר אלו שנועדו לעקוב אחר סימנים חיוניים כמו לחץ דם, קצב לב, ריווי חמצן בדם ופעילות גופנית. אלו מגיעים בצורת שעונים חכמים אבל לא רק, אלא גם צמידים שעונדים על הגפיים, מדבקות שנצמדות לעור, רצועות שאפשר להצמיד לאזור שונים בגוף ואפילו טבעות. כך למשל מכשיר whoop 4.0, צמיד אלגנטי חכם וקטן המורכב באמצעות רצועות נוחות, רכות ובשלל צבעים, מיועד למעקב ביומטרי, לרבות טמפרטורות העור, חמצן בדם ועוד. בצמיד האופנתי ישנה גם פונקציה מיוחדת של שעון מעורר שמעיר אותך באמצעות ויברציות עדינות בזמן האופטימלי בהתאם לצרכי השינה שלך. לטכנולוגיות הלבישות מסוג זה יש גם את הנציגים הישראלים, איך לא, ביניהם חברת x-trodes שמפתחת מדבקות עור המהוות מעין אלקטרודות אלחוטיות חכמות, ולדברי החברה גם רכות וגמישות. אותן מדבקות יכולות לנטר מדדים גופניים באופן רציף כמו גלי מוח (EEG), אק"ג, EMG (פעילות חשמלית בשרירים) ועוד, אפשר להשתמש בהן גם בבית לניטור שינה וגם לניטור כושר ומאמץ בזמן פעילות ספורטיבית.

לא רק ניטור אלא גם טיפול

טכנולוגיות לבישות יכולות לא רק לנטר פעילות אלא גם להטיב עם הבריאות, ובגזרה זו שוב מככבים חברות הסטארט אפ הישראליות, כמו חברת Theranica שפיתחה את Nerivio, מכשיר לביש לטיפול בכאבי ראש או מיגרנות. את האביזר יש לענוד על הזרוע בתחילת כאב הראש ודרך גירוי חשמלי הוא מעורר במוח מנגנון טבעי שמדכא את הכאב ומביא להקלה. טכנולוגיית BrainQ, גם כן כחול-לבן, מיועדת הפעם לאוכלוסיית חולים ספציפית של חולים שעברו אירוע שבץ במטרה להביא להתאוששות נוירולוגית במערכת העצבים המרכזית. מדובר בטכנולוגיה מבוססת ענן שממפה את פעילות רשת המוח דרך אלגוריתמים של למידת מכונה כדי לחלץ תובנות ביולוגיות על החולה. התובנות הללו מתורגמות באמצעות האביזר הלביש, היוצר שדה אלקטרומגנטי שמותאם באופן אישי למטופל ומייצר תדרים בעוצמה נמוכה.

טכנולוגיות לבישות (צילום: shutterstock by Tero Vesalainen)
טכנולוגיות שניתן לשים על הגפיים, על העיינים, טבעת או ככפפה ליד | צילום: shutterstock by Tero Vesalainen

הדרך החדשה לניהול מחלה

BrainQ היא למעשה דוגמה לשימוש בטכנולוגיית לבישות לניהול טוב יותר של מחלה, טכנולוגיות שלמעשה יכולות לשפר באופן משמעותי את איכות הטיפול שניתן, טיפול מותאם אישית באופן הממשי ביותר, להפחית את עלויות הטיפול וכמובן להקל על עומסי מערכת הבריאות. משאבות אינסולין לדוגמה, שמאפשרות לחולי סוכרת לווסת את רמת הסוכר בדם קיימות כבר זמן מה, אך פיתוחים אחרונים בטכנולוגיות לבישות מהוות מקפצת מדרגה, כך למשל אפל מדווחים כי הגרסה הבאה של שעון אפל יאפשר ניטור סוכר בדם ללא דקירה. וחברת וואוי הציגה לאחרונה שעון חכם שמודד לחץ דם, ויכול להקל על חייהם של חולים במחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב הנדרשים למעקב צמוד. גם חברת 'מובנו' האמריקאית ממתינה בימים אלו לאישור ה-FDA לטבעת ייחודית שמלבד סימנים חיוניים מנטרת גם סוכר בדם ולחץ דם בצורה לא פולשנית.

לשמירה על מצב הרוח

טכנולוגיות לבישות יכולות לתת מענה גם למתמודדים עם מצבים נפשיים שונים, כמו דיכאון וחרדה. כבר עברו כמה שנים מאז שחברת חברת ברנסווי הישראלית הציגה את מה הקסדה לטיפול בדיכאון באמצעות גרייה מגנטית והיום היא כבר נחשבת נמצאת בשימוש קליני במרכזי טיפול שונים. בינתיים נוספו גם לא מעט טכנולוגיות לבישות שיכולות דרך מעקב אחר נתונים פיזיולוגים לזהות מצבים של דיכאון וחרדה, ולהציג תובנות באשר לקשר בין מספר שעות שינה, תזונה מסוימת או מדדים אחרים למצב הרוח שלך. המידע הזה יכול לאפשר למשתמש להבין טוב יותר את הגורמים לשינויים במצב הרוח ובכך להחזיר את השליטה לידיים שלהם.

טכנולוגיה לבישה פורצת דרך

אחת מהמחלות שמאתגרות חוקרים בכל העולם היא מחלת הפרקינסון, עד היום לא נמצא לה מרפא, אך מכשירים לבישים שונים יכולים לאסוף מדדים חשובים כמו תנועה איטית (Bradykinesia) תנועות חדות של השרירים (dyskinesia) וכיוצא באלה, וכך לספק מידע על התקדמות המחלה ותועלת הטיפולים השונים ולשמש ככלי לקבלת החלטות רפואיות. מחקרים שונים נעשים היום גם באשר לשימוש בתכונות AI של טכנולוגיות לבישות לחיזוי התקפי אפילפסיה אצל חולים אפילפטיים ובכך למנוע את ההתקפים מבעוד מועד. מוצרים שונים שמשלבים בין טכנולוגיות לבישות למערכות התראה שונות מסייעות גם בזיהוי סימנים מוקדמים של נפילה אצל אוכלוסייה מבוגרת שמאפשרים לזהות את נקודות הסיכון ולמנוע נפילות.

המשותף לכל הטכנולוגיות הלבישות בתחום הרפואה הוא היכולת לספק רפואה מותאמת אישית על פי הפרופיל הספציפי של כל משתמש, אורח חייו וסביבתו, בין שמדובר בחולים כרוניים, במטופלים שמתאוששים מאירוע רפואי, באנשים שמתמודדים עם מצבים נפשיים או באוכלוסייה הכללית שרוצה לשמור על אורח חיים בריא יותר – טכנולוגיות לבישות מספקות בריאות טובה יותר המותאמת אלינו ככפפה, צמיד, שעון או טבעת ליד.

 

ללא מעורבות חברת רוש בתכנים