אחד מכל חמישה אנשים בארצות הברית מתמודדים עם מחלה נפשית, בישראל המספרים מדברים על כ-250 אלף איש. אך הדרך לטיפול בעולמות בריאות הנפש איננה פשוטה. רבים לא ייגשו לטיפול כלל אם משום שלא ידעו כי יש טיפול למצבם או שיחששו מהסטיגמה הדבקה למחלות אלו. אך גם לאחר פניה לטיפול ישנה מורכבות רבה. תהליך התאמת הטיפול למצבים שונים בבריאות הנפש, למשל דיכאון וחרדה, מתבסס במידה רבה על 'ניסוי וטעייה', גישה זו דורשת סבלנות לצד התמודדות ממושכת עם תופעות לוואי שונות, והיא כרוכה לא אחת באכזבות כשעוד טיפול לא מצליח להביא להטבה. ההתמודדות הזו עלולה למעשה להגביר עוד את הקושי הנפשי. בשנים האחרונות, ככל ממגמת הרפואה המותאמת אישית, הופיעו שיטות אבחון וטיפול חדשות שהופכות את התהליך של קבלת הטיפול לטובה יותר ומאפשרת ליותר ויותר אנשים לקבל מענה ולהחזיר לעצמם את שגרת חייהם.

נוירופידבק לטיפול בהפרת דחק פוסט-טראומטית (PTSD)

נוירופידבק הוא טיפול פסיכו-פיזיולוגי המאפשר ויסות עצמי דרך משוב מקוון על פעילות גלי המוח. אצל הסובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית, נראה כי יש שוני רב בין מטופל למטופל הן ברמת הסימפטומים והן ברמת הטיפול, ולמעשה יש לא פחות מ-600 אלף שילובים שונים של סימפטומים שיכולים לבוא לידי ביטוי אצל אנשים המתמודדים עם PTSD, ולכן מדובר בהפרעה לא פשוטה כלל לטיפול, והתערבויות מסוג פסיכותרפיה ואפילו תרופות אינן משיגות באחוזים גבוהים את התוצאות הרצויות. אין ספק כי השונות הרבה שקיימת בהפרעה זו מחייבת פניה לשיטות של רפואה מותאמת אישית. בטיפול נוירופידבק, אות עצבי מוחזר לאדם כאות שמע או אות חזותי. המטופל מקבל משוב חיובי בכל פעם שמתבצעת התקדמות לקראת נורמליזציה של פעילות חריגה בגלי המוח. הטיפול בנוירופידבק עבור מטופלי PTSD מספק למעשה מענה טוב יותר לשוני הרחב של ההפרעה, שכן בסופו של דבר בטיפול זה מושגת התמקדות בדינמיקה הספציפית במוח של המטופל הקשורה בתסמיני PTSD.

התאמת תרופה לדיכאון דרך בדיקת דם פשוטה

בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בטיפול התרופתי להתמודדות עם דיכאון, ובפרט דיכאון מז'ורי. אם בעבר תרופות לטיפול בדיכאון היו מלוות בתופעות לוואי כמו יובש בפה, עליה בקצב לב וישנוניות, שהיו פוגעים מאוד באיכות החיים של המטופלים וגורמים להיענות נמוכה לטיפול, הדור החדש של התרופות לטיפול בדיכאון, ובשמן SSRI, הפכו לידידותיות בהרבה. עם זאת, המטופלים נדרשים להיעזר בסבלנות רבה כשהם ניגשים לקבלת הטיפול התרופתי, שכן רק אחרי כמה שבועות של טיפול, הוא מתחיל להביא לתועלת.  לא רק זאת אלא שרק כשליש מהחולים שמטופלים בתרופות אלו ישיגו תועלת מהטיפול הראשון, והרוב יצטרכו להמשיך בתהליכי הניסוי וטעיה. חברת 'ג׳נטיקה+' הישראלית הצליחה למצוא פתרון לקיצור התהליכים הללו, שיאפשר למטופלים להשיג טיפול יעיל יותר במהירות ולחסוך חודשים של סבל. החברה פיתחה טכנולוגיה שבוחנת, באמצעות לקיחת בדיקת דם פשוטה, מה תהיה התגובה של המטופל לתרופה מסוימת או לשילוב ובכך לחסוך את תהליך הניסוי וטעיה ולאפשר למטופל להגיע להטבה מהר יותר. 

בדיקת דם (צילום:  Romaset, shutterstock)
כדי להתאים תרופה לדיכאון מומלץ לבצע בדיקת דם ייעודית | צילום: Romaset, shutterstock

תזונה מותאמת אישית להתמודדות עם מחלות נפש

הרעיון שלפיו התזונה שלנו, כמו גם אורח החיים שלנו כולו, משפיע לא רק על בריאות הגוף אלא בריאות הנפש הוא ידוע, וסך הכול נשמע די הגיוני. אך כעת נראה שהעניין קצת יותר מורכב. לא רק שלתזונה יש השפעה על החמרה או הטבה במצבם של מתמודדי נפש, אלא שאין ממש תזונה אחת נכונה לכולם. כלומר, גורמים שונים משפיעים באופן שונה על בריאות הנפש, כל אדם מגיב שונה לתזונה כזה או אחרת. השאלה הזאת נבחנת, בין היתר, בתחום חדש המכונה 'נוטריגנומיקה', שבו נבדקים הקשרים שבין תזונה לגנטיקה, למשל כיצד פרוקטוז או אומגה 3 משפיעים על תהליכי ויסות מטבוליזם במוח, שיחזור תכונות גנומיות וכיוצא באלה. המחקרים עוד נמצאים בחיתוליהם, וכוללים גם ענפים שונים כמו מיקרוביום וכיוצא בזה, אך הפוטנציאל שלהם על רפואה ורפואת בריאות הנפש בכלל הוא בוודאי עצום.

בדיקה גנטית יכולה לנבא סיכויים התפתחות של מחלות נפש

ניתוח גנטי של אדם יכול לנבא סבירות להתפתחות של מחלות נפש שונות, ולהבטיח טיפול מוקדם ונכון יותר לחולה. זיהוי וריאציה של ה-DNA המכונה SNP או סניפּים, יכול לבחון האם יש סיכון גבוהה יותר להתפתחות מחלות שונות, לרבות מחלות נפש. בדיקה של נוכחות הווריאציה הזו יכולה להעיד על רגישות גנטית להתפתחות של דיכאון קליני, סכיזופרניה או הפרעה דו קוטבית (מאניה דפרסיה) ובכך למנוע אותן עוד בטרם התפרצות. הנושא הזה נחקר בתחום המכונה פרמקוגנטיקה, ובשלבים אלו נדרשת עוד למידה לזיהוי סניפּים המעורבים בנטייה למחלות, אך נראה כי בהמשך אפשר יהיה לבחון גם כיצד גנים יכולים להשפיע על תגובת האדם לתרופות ובכך לקדם התאמת טיפול טובה יותר.

טיפול בדיכאון מג'ורי דרך איתור סמנים ביולוגים

במחקר שפורסם ממש לאחרונה מדווח על הצלחה בטיפול באמצעות גירוי מוחי עמוק לדיכאון קליני. במחקר נבדקה אישה הסובלת מדיכאון דרך מיפוי הפעילות החשמלית במוחה. בבדיקה זו זיהו החוקרים סמן ביולוגי (ביו מרקר) שאחראי על עמידות לטיפול בדיכאון קליני. בשלב הבא, לאחר שזוהה הסמן, אפשר היה 'לחסום' את פעילותו. כדי לעשות זאת השתמשו החוקרים בטיפול בגירוי מוחי עמוק, טיפול שבו אלקטרודות המחוברות לחלקים במוח יכולים לשבש מעגלים מסוימים. טיפול זה נמצא בשימוש לטיפול במחלת פרקינסון ובחולים עם אפילפסיה. במחקר, הצליח הטיפול להביא להפחתת הדיכאון ב-12 ימים בלבד ולהפוגה מלאה לכמה חודשים לאחר מכן.

ללא מעורבות חברת רוש בתכנים

רשימת מקורות: