צהבת ((Hepatitis B היא מחלת כבד נגיפית המועברת באמצעות מגע מיני ומעבר נוזלי גוף, (בעיקר באמצעות הדם). מרבית הנדבקים בגיל מבוגר יחלימו מהמחלה לחלוטין, אך הווירוס עשוי לעבור מאם לעובר - ובמקרה הזה המצב פחות מעודד – 90 אחוז ממי שנדבק בלידה יפתח מחלה כרונית שתלווה אותו כל החיים. "עובר שנדבק בנגיף, בדרך כלל לא יראה סימנים", מסבירה ד"ר מיכל כהן, סגנית מנהל מכון הכבד בבי"ח בילינסון.

לכן, בקרב נשים ישנו סיכון כפול – גם עצם בנשאות של המחלה וגם העברתה לעובר. המחלה עשויה לסכן חיים, על פי ההערכות קיימים בעולם יותר מ-300 מיליון נשאים לנגיף ההפטיטיס B – בישראל יש כ-90 אלף איש, 10 אחוז מתוכם סובלים מדלקת כרונית. זיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס B אחראי לכ-1.5 מיליון מקרי מוות כתוצאה מסיבוכי המחלה.

"בדומה לגברים, גם נשים עשויות להיות נשאיות של הווירוס ולהיות חשופות לסיכונים הטמונים בו", מסבירה ד"ר כהן. "אך בהבדל שנשים בגיל הפוריות יכולות גם להיות גורם מעביר מאם לעובר" כיום ממליץ 'איגוד הגניקולוגיה' לכל אישה בהריון להיבדק על מנת לאבחן נשאיות של הפטיטיס B. אגב, לאחרונה שונו ההנחיות ומומלץ גם להיבדק להמצאות הפטיטיס C".

בדיקה פשוטה יכולה להציל חיים: "ככל שכמות הווירוס בדם האם גדולה יותר, כך גדל הסיכוי להדבקה"

כהן מסבירה כי נגיף ההפטיטיס יכול לעבור לעובר במהלך ההיריון, בדרך כלל סביב הלידה, ולגרום להדבקתו של העובר: "למעשה, ככל שכמות הווירוס בדם האם גדולה יותר, כך גדל הסיכוי להדבקה"

בשל הסיכון בהדבקת העובר, שעשוי להיוולד כנשא של הווירוס כבר מיומו הראשון, "נשים בהריון שנמצאו נשאיות של הווירוס, צריכות לבדוק במהלך ההריון את כמות הוירוס ובמידת הצורך - לקבל טיפול שמקטין את העומס הנגיפי. בנוסף, ילודים לאימהות נשאיות מקבלים בנוסף לחיסון הפעיל חיסון סביל עם לידתם ובכך מופחת באופן משמעותי סיכויים להדבקה בנגיף.  מומלץ לנשים לפני גיל הפוריות ובכלל לבדוק האם הן נשאיות של הווירוס באמצעות בדיקת דם פשוטה. כמו כן, ישנם למחלה גם חיסוני מניעה הניתנים כחלק משגרת החיסונים וניתן לקבל אותם באופן פשוט וקל בקופות החולים.

המחלה יכולה להופיע כמחלה חריפה ובמרבית המקרים השלכותיה של המחלה קלות יחסית עם תסמינים כמו חום, פריחה, עייפות ובחילה, אך בכ 1-2 אחוז מהנדבקים מופיעה מחלה קשה ומסכנת חיים שיכולה להימשך מספר שבועות, ולעיתים יצטרכו השתלת כבד. חלק מהנדבקים ימשיכו לשאת את הנגיף גם לאחר ההחלמה. ההשלכות החמורות והנדירות יותר הן בטווח הארוך, אלה עשויות להתבטא במחלה כרונית שיכולה להוביל להתפתחות שחמת הכבד (מחלת כבד קשה שגורמת להצטלקות רקמתו) או לסרטן כבד. אלה עשויים להופיע גם שנים ואף עשרות שנים לאחר ההדבקה.

תינוקות עם צהבת (צילום: shutterstock)
תינוקות עם צהבת | צילום: shutterstock

למי מומלץ להתחסן?

"כיום החיסון ניתן לילודים במסגרת חיסוני השגרה, מיד לאחר היציאה מהרחם ובשלבים מאוחרים יותר במהלך הינקות", מסבירה ד"ר כהן. מעבר לכך, כיום החיסון מומלץ גם לאנשי צוות רפואי, למטיילים ולאוכלוסיות נוספות שנמצאות בסיכון, בהתאם להמלצת הרופא".

למי כדאי להיבדק להפטיטיס B?

"בארץ אין הנחייה גורפת, ויחד עם זאת בדיקה פשוטה וחיסון מגינים מפני הדבקה ומקטינים באופן משמעותי את הסיכון מהמחלה", מציינת ד"ר כהן. " כאמור, נשים בהריון עוברות בדיקה כזאת במסגרת בדיקות ההיריון השגרתיות".

 לפרטים נוספים היכנסו למגזין מעלימים את הצהבת

מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים ע״י חברת גיליאד