רבים מהמטופלים מעידים על שינויים לרעה בחייהם האינטימיים במהלך הטיפולים וזה הגיוני למדי. ניתוחים והקרנות עלולים לגרום לפגיעות עצביות באברי המין וכתוצאה מכך, גברים עלולים לסבול מבעיות זיקפה, שפיכה ואורגזמה. נשים יסבלו מפגיעה בחשק המיני, קשיים בעוררות המינית, באורגזמה ובחוסר סיפוק מיני. בנוסף, הטיפולים השונים אצל נשים עלולים להביא איתם תסמינים המופיעים בדרך כל רק בגיל המעבר, כמו גלי חום, יובש, צריבה וכאבים בעת חדירה. בקיצור, למי עוד יכול להישאר חשק לאינטימיות?

חשוב לדעת, היבט הטיפול במיניות, אחד האלמנטים הטבעיים ביצר האנושי, הוא אחד ההיבטים הזנוחים בטיפול באיכות חייהם של מטופלי הסרטן, למרות שמדובר בתכונה אנושית טבעית שלרבים מסמלת מקור להנאה, קרבה ואינטימיות, ותחושות חיוביות אלה הן שחסר כשמתמודדים עם מחלה כה קשה וקשוחה. במחקר של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית יצאו מנקודת הנחה שלמרות חשיבותה של הבריאות המינית, היא עדיין מייצגת צורך בלתי מסופק בעת ההתמודדות עם הסרטן בכל העולם.

להכניס את המיניות לפרוטוקול הטיפולי

אנשי מקצוע רבים עוטפים את מטופלי הסרטן, גם בהיבטים של הקלה פיזיולוגית על מצבם וגם מבחינה פסיכולוגית אישית, תמיכה תעסוקתית וכדומה. אבל לא כול אנשי המקצוע מציעים עזרה בטיפול במיניות הפגועה של החולים. רצוי היה שבמעטפת הטיפולית היו משולבים גם אורולוגים, גניקולוגים, אורוגניקולוגים, פיזיותרפיסטים לרצפת אגן ומטפלים מיניים.

חשוב לציין שגם מיעוטים מגדריים נתקלים בהיעדר מידע ואם קיים כזה, הרי שהוא אינו מותאם לבחירתם המינית ולזהות שלהם, וייתכן שהמערכת צריכה לקחת על עצמה את המשימה הרגישה אחת ולתמיד ולתת את המידע והטיפול הנדרשים.

טיפולים רפואיים לעידוד הבריאות המינית אצל מטופלי סרטן

אפשר לבחון בריאות מינית דרך עדשה ביו-פסיכוסוציאלית, שבה משולבים גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים.כימותרפיה וגם טיפול אנדוקריני עלולים להשפיע על הבריאות המינית משום שגורמים להפסקה זמנית של תפקוד השחלות אצל נשים צעירות, וכתוצאה מכך תסמיני גיל המעבר מקדימים להופיע. גם טיפול כירורגי משפיע ובסרטן השד, למשל, פעמים רבות מתקיימת פגיעה בשדיים ובפטמות. לא פשוט לשמור על דימוי נשי ומיני תקין עם פגיעה בשדיים. היום יש טיפולים הורמונליים שמותאמים לנשים שנפגעו בגלל טיפולי הסרטן השונים.

אבל מה עושים עם החשק?

טיפולים רפואיים אגרסיביים מרחיקים את החשק המיני, זה הגיוני. אבל בסרטן הוא יכול להיעלם עם דימויי גוף שליליים, כאבים ורגישות יתר באופן כללי ועם תרופות שעלולות לדכא אותו. קיימים טיפולים אפשריים חלופיים – רפואיים וכאלה שאינם רפואיים – אבל המפתח הוא להתגבר על הבושה, מצד המטופלים, ולדבר על זה עם הצוות המטפל. חשוב להביא בחשבון בכל התהליך גם הבדלים תרבותיים וחברתיים הנובעים משונות חברתית ושמרנית בקבוצות שונות באוכלוסייה, ולהתאים את ההסברים והטיפולים לצרכים של אותן קבוצות.

אפשר לומר שהמיניות היא נושא מוזנח יחסית בקרב מטופלי סרטן, שדורש מענה יסודי יותר בקרב מטופלים בכל העולם, עם דגש על מורכבות הבעיה בקרב נשים מטופלות.