לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) היא הלוקמיה השכיחה ביותר בעולם המערבי. בשנים האחרונות נכנסו טיפולים פורצי דרך שמשפרים באופן משמעותי את מצבם של החולים, אך גם מחלישים את המערכת החיסונית. חולים שנמצאים בסיכון גבוה הופכים לפגיעים יותר - מחקר חדש שפורסם בכנס ASCO 2022, מצא אולי את הפתרון לחולים אלה.

CLL היא מחלה כרונית שמתפתחת באיטיות ובמשך שנים. במקרים רבים, בשלב המוקדם לא מופיעים תסמינים כלל והטיפול מאופיין במעקב רפואי בלבד. לאחרונה, נכנסו לשימוש תרופות ביולוגיות שניתנות בדרך כלל באמצעות כדורים שמטרתן לעכב אנזימים או חלבונים בתאי המחלה.

"בגלל אופי המחלה (CLL) האיטית מאד בהתקדמותה, אנחנו לא מצפים לרפא אותה כליל", מסבירה ד"ר אינה צורן, מומחית למחלות המטולוגיות, אחראית אשפוז פנימי המטולוגי, במכון ההמטלוגי, במרכז לבריאות האדם רמב"ם. "החולים ב-CLL שכן זקוקים לטיפול, לעיתים מקבלים 4 קווי טיפול שונים לאורך השנים, כאשר אנחנו נותנים למטפלים בהם בטיפול קו ראשון אליו הם מגיבים ואז, בהתאם למצבם הרפואי, ייתכן שלא ייקבלו טיפול נוסף במשך חודשים ושנים, עד הטיפול בקו הבא".

הבעיה בשילוב הכדורים שמקבלים החולים היא הפגיעה בחיסוניות שלהם מפני וירוסים שונים וחולים מה שהוביל לכך שחולים בסיכון מצאו את עצמם במצב מסכן חיים עם התפשטות נגיף הקורונה. מחקר captivate cll, שפורסם בכנס אסקו האחרון, מצא אולי את הפתרון.

"המחקר נוגע לחולים שלא טופלו אף פעם במחלתם", מסבירה ד"ר צורן ומפרטת: "הבעיה העיקרית היא שהטיפול הביולוגי הקטין את החיסוניות של החולים לווירוסים שונים, מה שהפך למצב בעייתי מאד בתקופת הקורונה ובחשיפה לנגיף ה-COVID, שפוגע ביתר שאת בבעלי מערכת חיסונית מוחלשת".

במחקר יצרו שילוב בין תרופות לטיפול של שנה על כ-200 חולים וביצעו מעקב במשך 3 שנים. "המטרה היתה לבדוק תגובה אצל חולים ב-CLL  וביחוד בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר מבין החולים בה", מסבירה ד"ר צורן ומציינת שחלק מהנתונים הגיעו מטיפולים בישראל. "כמו כן, נבדק עומק התגובה על ידי מדידת שארית תאי מחלה בשיטות רגישות מאוד".

כל חולי ה- CLLשהשתתפו במחקר וקיבלו את הטיפול המשולב לאורך שנה הראו תוצאות טובות. "הטיפול היה מצוין בכל החולים שהשתתפו וביחוד בקבוצה שהוגדרה בסיכון גבוה", אומרת ד"ר צורן.

כדי להבין את ההישג המעודד שמביא מחקר זה, כדאי לראות את המספרים: 80% מהחולים בקבוצת הסיכון הגבוה לא חלו במחלה אחרת במהלך תקופת המעקב, נתון לא רחוק מהקבוצה הכללית שהציגה גם תוצאות טובות: 88% שלא חלו במחלה במהלך תקופת המעקב.

תוצאות מעודכנות אלה ממחקר ה-CAPTIVATE Reveal Effectiveness מעודדות במיוחד. הן עשויות לשנות לאורך זמן את אסטרטגיות הטיפול של הצוותים הרפואיים ואולי אף להפחית את הסיכון הכרוך בטיפולים אחרים.