סרטן שלפוחית השתן הוא התשיעי בשכיחותו בעולם והחמישי בשכיחותו בישראל. על פי נתוני משרד הבריאות העדכניים הוא שכיח יותר בקרב גברים מאשר נשים – 82.5 אחוז לעומת 17.5 אחוז, וביותר מעשנים מלא מעשנים. מלבד עישון, גורמי סיכון נוספים למחלה הם חשיפה לכימיקלים, זיהומים חוזרים בדרכי השתן וטיפול בקרינה באזור האגן. 

סרטן שלפוחית השתן בשלב ההתחלתי מופיע בשכבת התאים המצפים את שלפוחית השתן מבפנים (תאי אורותל). כאשר המחלה חודרת גם לשריר שלפוחית השתן, לרוב הטיפול יהיה ניתוח לכריתת שלפוחית השתן ויצירת מעקף שמאפשר פינוי שתן אל מחוץ לגוף, או שחזור פנימי של השלפוחית – הליך מורכב יותר שאינו מתאים לכל החולים. 

החשש שמרחף מעל כל חולה עם סרטן שלפוחית שתן שחדר את השריר ועבר ניתוח לכריתת השלפוחית הוא הידיעה שאחד מכל שני חולים נמצא בסיכון לחזרת המחלה. כאשר המחלה נשנית היא לעיתים חוזרת גרורתית וככזאת היא לא ניתנת לריפוי. כיום, תוחלת החיים הממוצעת לחולים גרורתיים אלו היא 13 חודשים בלבד. 

אימונותרפיה: האפשרות לשנות את מהלך המחלה

 "הטיפול האימונותרפי אושר לפני 3 שנים למטופלים גרורתיים בסרטן שלפוחית השתן ושימש להארכת חיים",  אומרת ד"ר מיטל לברטובסקי, רופאה בכירה ביחידת גידולי השתן והמין, המכון האונקולוגי שיבא תל השומר. 

"לפני כשנה, הטיפול נרשם בישראל ונכנס לסל התרופות (לחולים חיוביים לצביעת PD-L1) כטיפול משלים, לחולים בשלב בו סרטן השלפוחית אינו גרורתי, אלא כזה שחדר לשריר והם עברו ניתוח כריתת השלפוחית. המטופלים הללו היו בסיכון גבוה לחזרה של הגידול והטיפול האימונותרפי, אולי אף שינה את מהלך המחלה. כלומר, הטיפול האימונותרפי המשלים הוכח כמוריד את הסיכון לחזרת המחלה ומנע מחלק מהם התפשטות למצב גרורתי". 

איך הטיפול האימונותרפי עובד?

המערכת החיסונית שלנו תוקפת חיידקים ווירוסים ומגנה עלינו מפני תוקפים זרים. תאי סרטן הם תאים שהצליחו לחמוק מהמערכת החיסונית, והאימונותרפיה מכוונת את המערכת החיסונית לאתר את תאי הגידול ולסייע בחיסולם. הטיפול האימונותרפי מבוסס על נוגדנים שנקשרים לקולטנים שנמצאים או על תאי הגידול, או על תאי מערכת החיסון ובעצם "מורידים את הרגל מהברקס" של מערכת החיסון. כלומר, נותנים לה לפעול.

בהשוואה לכימותרפיה, שפוגעת גם באיברים בריאים ויש לה תופעות לוואי קשות, האימונותרפיה היא טיפול ביולוגי שניתן פעם בשבועיים או שלושה שבועות, ותופעות הלוואי שלה מתונות יותר.

"תופעות הלוואי לטיפול נובעות מכך שמערכת החיסון עובדת ביתר וזה יכול לגרום לתגובות אוטואימוניות, כלומר שמערכת החיסון מתחילה לתקוף גם את האיברים הבריאים בגוף", אומרת ד"ר לברטובסקי . "תופעות הלוואי הכי נפוצות בזמן הטיפול הן חולשה ואח"כ הפרעות עיכול עקב פגיעה במעי. זה עדיין טיפול הרבה יותר נסבל מכימותרפיה".

ממצאי המחקר:  הטיפול האימונותרפי בסרטן שלפוחית השתן הפחית משמעותית את הסיכון לחזרת המחלה

בכנס האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית ((ASCO שנערך לאחרונה, הוצגו נתוני  מחקר מתקדם שבדק את יעילות הטיפול המשלים בתרופה אימונותרפית מול פלסבו (תרופת דמה) למשך שנה. במחקר השתתפו חולי סרטן שלפוחית השתן שמצויים בסיכון גבוה לחזרת המחלה, לאחר שעברו הסרה כירורגית מלאה של שלפוחית השתן. ד"ר לברטובסקי מסבירה את הממצאים המעודדים מהמחקר והשפעתם על החולים בישראל. 

"המטופלים חולקו לשתי קבוצות - מי שיש לו חלבון ביומרקר PD-L1 ברמה חיובית ומי שאין לו. במטופלים עם PD-L1 חיובי (כ-30-40 אחוז מהחולים), יעילות הטיפול האימונותרפי הייתה הרבה יותר גבוהה והסיכון לחזרת המחלה פחת אצלם משמעותית. הבשורה השנייה מהמחקר היא שגם עבור מטופלים עם PD-L1 שלילי, הטיפול היה מועיל, גם אם ברמות פחותות". 

מה משמעות המחקר לחולים בישראל?

"בסל התרופות בישראל הטיפול האימונותרפי המשלים אושר רק למי שיש לו PD-L1 חיובי. מטופלים שה-PD-L1 שלהם שלילי, יכולים לקבל כיום את הטיפול האימונותרפי רק עם ביטוח בריאות פרטי. מלבד זאת, לצערי, אין לנו שום אלטרנטיבה לחולים אלה מכיוון ששום טיפול אחר לא הוכח כיעיל עבורם". 

מה הדרך לזיהוי ולמניעה של סרטן שלפוחית השתן?

המניעה מתחילה באורח חיים בריא. "קודם כל להפסיק לעשן", מדגישה ד"ר לברטובסקי. "85 אחוז מהמטופלים הם מעשנים ומעשנים כבדים. רעלני העישון משפיעים על הריאות וגם מופרשים בשתן. אין בדיקות סקר לסוג הגידול הזה, בדרך כלל מגלים את המחלה בדם שמופיע בשתן. לשמחתנו, במרבית המקרים המחלה היא לא גרורתית ולא חודרת שריר והאורולוגים מטפלים בה מצוין. הבשורות מהכנס האחרון מעודדות ומעניקות תקווה גם לחולים שמחלתם חדרה לשריר והם בסיכון גבוה לחזרת המחלה".