סרטן לוע האף, או בשמו הרפואי קרצינומה של לוע האף (NPC - Nasopharyngeal carcinoma), נחשב כסוג לא שכיח של סרטן. אבל העלייה הניכרת בשנים האחרונות בשיעור החולים המאובחנים, בפרט במזרח ובדרום מזרח אסיה, מגבירה את תשומת הלב למחלה.

קרצינומה של לוע האף שייכת למשפחת סרטני הראש והצוואר. המחלה מתרחשת בלוע העליון - מעל ומאחורי החך – איבר השייך הן למערכת הנשימה והן למערכת העיכול.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

NPC נפוץ במיוחד בקרב גברים לעומת נשים, עלול להתרחש בכל גיל אך מופיע בשכיחות גבוהה בגילי 60-50. בין הגורמים למחלה נמצאים עישון, חשיפה לנגיף אפשטיין-בר (EBV), אכילת בשר ודגים (משום שבמהלך בישולם משתחרר כימיקל מסוים שנקרא ניטרוזימין) ועוד.

ממצאי מחקר (JUPITER-02) שהוצג לאחרונה בכנס ASCO מעוררים תקווה חדשה בקרב אונקולוגים ובקרב חולים ב-NPC עם מחלה מתקדמת. JUPITER-02 הוא אחד המחקרים הראשונים שנערכו בחולים בסוג זה של סרטן, והוא נועד לבדוק את תוצאותיו של טיפול חדש, המשלב אימונותרפיה (Toripalimab) עם כימותרפיה.

מתוך ממצאי המחקר עולה, כי תוספת של תרופה אימונותרפית לטיפול הכימותרפי המקובל שניתן כטיפול בקו הראשון, עיכבה באופן משמעותי את התקדמות המחלה, בקרב חולים עם קרצינומה של לוע האף חוזרת ונשנית (NPC). מדובר במחקר בינלאומי, שנמצא בשלב III, ושעשוי לשנות את פרדיגמת הטיפול בחולים אלה, שכיום ישנן מעט מאד אפשרויות טיפוליות שניתן להציע להם.

במחקר השתתפו 289 חולים עם NPC חוזר או גרורתי, שלא קיבלו טיפול כימותרפי לפני שהצטרפו למחקר. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה כללה 146 חולים שקיבלו את הטיפול המשולב – שכלל את התרופה האימונותרפית עם טיפול כימותרפי. בקבוצה השנייה נכללו 143 חולים שקיבלו אותו טיפול כימותרפי עם תרופת דמה (פלצבו). 

התרופה האימונותרפית המדוברת היא נוגדן חד-שבטי, רקומביננטי, הנקשר לקולטן D-1. זוהי תרופה חדשה, תוצרת חברת תרופות סינית, שקיבלה את אישור ה-FDA לטיפול ב-NCP בספטמבר 2020.

>> אין פסק זמן: מחלת הסרטן במספרים

מניתוח נתוני המחקר עולה כי בקבוצת החולים שקיבלה את הטיפול המשולב, כימותרפיה בתוספת אימונותרפיה, זמן התקדמות המחלה היה ארוך בהשוואה לקבוצת החולים שקיבלה פלצבו (חציון של 11.7 חודשים לעומת. 8.0 חודשים, בהתאמה). נתון מעניין נוסף - כ-49% מהחולים שקיבלו את התוספת האימונותרפית לא חוו התקדמות של מחלה במשך שנה, לעומת 28% מהחולים שקיבלו פלצבו.

ומה לגבי תופעות הלוואי? עורכי המחקר מדווחים כי בשתי הקבוצות הורגשו באותה המידה תופעות לוואי חמורות וקטלניות (עורכי המחקר אינם מפרטים מה היו התופעות), אך בקרב החולים שקיבלו את הטיפול בתרופה האימונותרפית נצפו תופעות לוואי הקשורות למערכת החיסון בשכיחות גבוהה יותר לעומת קבוצת הביקורת. 

"קרצינומה של לוע האף מאתגרת מכיוון שהיא מאובחנת בדרך כלל בשלב מתקדם, כאשר אפשרויות הטיפול הנוכחיות מוגבלות ביותר. התגובה המורחבת בחולים שקיבלו את הטיפול המשולב במסגרת המחקר מסמנת התקדמות משמעותית בטיפול במחלה זו", אמר ד"ר רועי-הו שו (Rui-hua Xu) מהמחלקה לאונקולוגיה רפואית במרכז הסרטן של אוניברסיטת סאן יאט-סן בגואנגזו, סין.