גיל המעבר איננו מופיע בין לילה ו"מעביר" אותך שלב כמו בטקס התבגרות. מדובר על תהליך של שינויים הדרגתיים שמתפרסים על פני שבועות, חודשים ושנים, ואפשר בקלות לפספס אותם כמקושרים למנופאוזה.

בעוד שההגדרה הרפואית של גיל המעבר הופכת לרשמית רק לאחר 12 חודשים ללא מחזור, עוד הרבה לפני כן, את עלולה לחוות אירועים שונים ומשונים בשלב הפרי-מנופאוזה, כלומר טרום או קדם גיל המעבר.

גיל המעבר הוא תהליך ביולוגי טבעי שקורה לכל אישה בסוף שנות ה-40 או תחילת שנות ה-50 של חייה,  הוא עדיין נשמר תחת מעטה סודיות ולחשושים. אובדן הפריון והתסמינים שמגיעים איתו ולפניו, לא תואמים את ההרגשה והנראות של נשים רבות ולכן הן יעדיפו להתרחק מהטייטל "גיל המעבר".

להסתרה של התסמינים יש כמובן מחיר .ככל שיותר נשים ידברו על התופעות שליוו אותן עם הכניסה לגיל המעבר, יותר נשים ידעו לזהות סימנים לפרי-מנופאוזה  ויפנו לקבל טיפול מותאם מתוך מגוון האפשריות הקיימות על מנת לשפר את איכות חייהן.

5 סימנים להתחלת גיל המעבר (פרי-מנופאוזה):

  1. גלי חום: תחושה פתאומית של חום שמתפשטת על פני הגוף ומביאה להפרשת זיעה ופנים סמוקות. גלי חום נוצרים כאשר כלי דם ליד פני העור מתרחבים כדי להתקרר, מה שגורם לנו להזיע. חלק מהנשים יחוו גם קצב לב מהיר או צמרמורות עם גלי החום. כשגלי החום מתרחשים בזמן שינה הם מכונים כבר "זיעת לילה" - תופעה שמפריעה לשינה סדירה ומספקת, לעיתים עד למצב של תפקוד לקוי בחיי היומיום.
  2. מחזור לא סדיר: גיל המעבר מביא לאי סדירות במחזור החודשי. לעתים קרובות, המחזור החודשי ידלג על חודש ויחזור, או ידלג על מספר חודשים ואז יתחילו שוב מחזורים סדירים למשך תקופה קצרה. גם וסת כבדה או קלה מהרגיל עשויה להעיד על כניסה לגיל המעבר. בתחלת גיל המעבר, הווסת נוטה להופיע במרווחים קצרים יותר. כלומר, פחות ימים מפרידים בין וסת אחת לשנייה. שימו לב שלמרות שהמחזור לא סדיר, ניתן עדיין להיכנס להריון, כך שאם את עדיין מבייצת מפעם לפעם והמחזור החודשי לא מופיע, מומלץ לבצע בדיקת היריון.
  3. דיכאון ותנודות במצב הרוח: גיל המעבר, או יותר נכון, פרי-מנופאוזה, הוא זמן של תנודתיות הורמונלית קיצונית. אותם הורמונים, השולטים במחזור החודשי שלנו, משפיעים גם על הסרוטונין במוח, כימיקל שמקדם תחושות של אושר. 
  4. יובש בנרתיק וירידה בחשק המיני: דפנות הנרתיק שלנו נשארות משומנות בשכבה דקה של נוזל שקוף. הורמון האסטרוגן עוזר לשמור על הנוזל הזה ושומר על רירית הנרתיק בריאה, עבה ואלסטית. כאשר אנחנו נכנסות לגיל המעבר, הירידה ברמות האסטרוגן בגוף מפחיתה את הלחות הזמינה בנרתיק והוא הופך לדק יותר ופחות אלסטי, לכן קיום יחסי מין הופך לעניין כואב וזה מה שגורם לירידה בחשק המיני.
  5. דחיפות במתן שתן: יחד עם הירידה באלסטיות של רקמת הנרתיק שלך, גם רירית השופכה שלך - הצינור שמרוקן שתן משלפוחית ​​השתן שלך - מתחילה להידלדל. קבוצת השרירים שתומכת בשופכה ובשלפוחית ​​השתן (ברצפת האגן) נחלשת בכניסה לגיל המעבר. התוצאה, אצל חלק מהנשים, היא צורך ללכת יותר לשירותים (תכיפות מוגברת) וכן דחיפות מוגברת להתפנות, כלומר קושי להתאפק.
     
אישה מחזיקה לוח שנה (צילום: shutterstock)
אישה מחזיקה לוח שנה | צילום: shutterstock

אם הרשימה נשמעת לכם קצת מאיימת, כדאי לקחת בחשבון שתסמיני מנופאוזה יכולים להשתנות בין אישה לאישה. לא בהכרח שתחווי את כל הסימנים המקדימים ולעיתים אפילו תחמקי מרובם. 

אם את בת 45-60  וחשה שינויים מהותיים בשינה, במצב הרוח, ביחסי המין או גלי חום, כדאי שתפני לרופא ותדווחי לו על החוויות שלך. רופא יכול לאבחן האם התחושות והתסמינים קשורים לגיל המעבר ועשוי להציע לך דרכים לשיפור איכות החיים שלך.

היות והשינויים ההורמונליים בגיל המעבר מעלים את הסיכון לאוסטאופורוזיס ולתחלואת כלי דם, חשוב לדעת שטיפול מוקדם מגדיל את הסיכוי לחיים בריאים גם בעתיד.

כיום יש מגוון דרכים להתמודד עם התסמינים. את לא חייבת לסבול. התייעצי עם הרופא.ה / הרוקח.ת

למידע על סימידונה 6.5 מ"ג, תרופה להקלת תסמיני גיל המעבר – הקליקי כאן