על פי סקר של האגודה הישראלית לגיל המעבר משנת 2018 (1), שני-שלישים, וליתר דיוק 67 אחוזים מהנשים בגיל המעבר סובלות מגלי חום. אחד מהתסמינים הדומיננטיים והשכיחים ביותר של גיל המעבר, לצד הפרעות שינה ודיכאון - שמוקמו גם כן גבוה.

גלי חום, בהשוואה לשאר תסמיני גיל המעבר, כגון כאבים בעת קיום יחסי מין, הזעות לילה, עצבות, ובעיות שינה, הם גם אלו שמשפיעים על נשים באופן הקשה ביותר. 30 אחוז מהסובלות מגלי חום טוענות שהן סובלות באופן קשה מהתופעה. יותר מכל תופעה אחרת.

גם במדד השינויים הפיזיולוגים שהכי מפריעים לנשים בכניסה לגיל המעבר, גלי חום מוקמו במקום הראשון באופן מובהק, עם 33 אחוזים. רק לאחריהם מופיעים ברשימה השמנה, עייפות ובעיות שינה. וזה אומר הרבה.

הטיפולים המוצעים כיום לתופעות גיל המעבר, ובראשן גלי חום, הם מגוונים מאוד. חלקם טבעיים, חלקם הורמונליים וחלקם מבוססים על שינוי הרגלי חיים. כדי שתוכלו להקל על עצמכן בזמן גל חום, מצאנו עבורכן כמה טיפים נהדרים ושיטות מעניינות שיכולים לעשות עבורכן פלאים כשהטמפרטורות של הגוף עולות. הנה הם:

טיפול טבעי

בואו נעשה קצת סדר בבלגן: טיפול הורמונלי חלופי הוא הטיפול המומלץ לתופעות גיל המעבר, על פי הקווים המנחים. טיפול זה נועד להחליף את רמות ההורמונים בגוף שייצורם מופחת בגיל המעבר, ולמנוע תופעות עתידיות כמו אוסטאופורוזיס. הטיפול מבוסס על אסטרוגן, וכן על שילוב בין אסטרוגן לפרוגסטרון.

בשנים האחרונות, ישנן נשים שלא יכולות או שאינן מעוניינות ליטול הורמונים ממגוון סיבות. לנשים אלו יש אופציות נוספות, כגון, תוספי תזונה או  תרופות ללא מרשם וללא הורמונים ממקור צמחי, כגון סימידונה. ההבדל בין התרופות ממקור צמחי לבין תוספי תזונה הוא שיעילות התרופות הוכחה במחקרים קליניים השוואתיים והן מפוקחות ע"י אגף הרוקחות של משרד הבריאות.

זיהוי נקודות גירוי לתופעה

הגורמים המגבירים את תדירות וחומרת גלי החום משתנים מאישה לאישה. בין היתר, הטריגרים הנפוצים להופעת גלי חום הם מזג אוויר חם, לחץ נפשי, מזון חריף, משקאות חמים וצריכת אלכוהול. זה לא אומר שתיאלצו להיפרד מכולם, רק להיערך נכון לסיטואציה כדי שתוכלו להתמודד איתה טוב יותר.

הפסקת עישון

אם טרם נפרדתן מההרגל המזיק הזה, כדאי לדעת שעישון וגיל המעבר הם שילוב גרוע מאוד. עישון עלול להאיץ את תחילת גיל המעבר ולהגביר את חומרת תסמיניו, במיוחד את גלי החום. אם אתן מתקשות להפסיק לעשן בכוחות עצמכן, בקשו עזרה מקצועית וחיצונית.

תזונה מאוזנת (צילום: shutterstock)
תזונה מאוזנת | צילום: shutterstock

אכילה מאוזנת ושמירה על משקל תקין

בהתחשב בכך שאחד מתסמיני גיל המעבר הוא השמנה, העצה הזאת עשויה להיות קשה יותר ליישום. יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שהשמנת יתר ומשקל גוף לא בריא עלולים לגרום לעלייה בעוצמת ובתדירות גלי החום. כל עוד המשקל שלכן תקין, אתן לא צריכות לחזור למשקל שלפני המנופאוזה. התמקדו באכילה בריאה ומאוזנת המבוססת על חלבונים ושומנים והפחיתו קפיצות ברמות הסוכר בדם. מומלץ לאכול יותר מזונות עשירים באומגה 3, כגון דגי ים וזרעי פשתן.

מניפה ומים קרים

לא משנה כמה תשדלו לשהות תמיד בחלל ממוזג בקיץ הישראלי, זה לא תמיד אפשרי. נשיאת מים קרירים איתכן  – לצורך שתייה והתזה על הפנים ופרקי הידיים יכולה לסייע מאוד בזמן גל חום.

אם אתן לא מרגישות בנוח להתיז מים קרים על עצמכן באמצע יום עבודה למשל, גשו לכיור בשירותים והרטיבו את מפרקי הידיים בלבד תחת זרם מים קרים. הפעולה עשויה לסייע לכן להוריד את טמפרטורת הגוף במהרה.

עוד שיטה ותיקה ויעילה למצבים של גלי חום היא שימוש במניפה או במאוורר אישי על סוללות. ברגעים שהזיעה מתחילה להצטבר במצח, שני אלו יכולים לסייע בשלוף.

טכניקות ותרגילי הרפיה

מתח נפשי גורם לשחרור אדרנלין, המגביר את טמפרטורת הגוף והזעה. פעילויות מרגיעות כמו מדיטציות ותרגילי הרפיה, עשויות לסייע בהפחתת חומרת ותדירות גלי החום. בין הפעילויות המומלצות: יוגה, טאי צ'י, מיינדפולנס, תרגילי נשימה, דימיון מודרך ועוד. חלק מהטכניקות מסתכמות ב-3-4 דקות של תרגול מונחה בלבד כך שכל אחת יכולה למצוא את הזמן לתרגל רגיעה. 

על פי הרפואה הסינית, נשים בגיל המעבר סובלות מחוסר זמני ביין, שמייצג, בין היתר, את האלמנטים של קור ורטיבות, וכתוצאה מכך יש להן עודף יחסי באנרגיית יאנג של חום ויובש. תופעה שניתן להקל עליה באמצעות דיקור סיני – על פי תפיסה זו.  

גם שיטת CBT עשויה לשמש להרפיה והקלה על גלי חום ותסמיני גיל מעבר נוספים ע"י יישום טכניקות קוגניטיביות והתנהגותיות להרגעה עצמית ולחשיבה חיובית.

לסיכום, תסמיני גיל המעבר, ובראשם גלי חום, עלולים לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים של נשים רבות. למרות זאת, רק 40 עד 50 אחוזים מהנשים שסובלות מאוד מתופעות גיל המעבר(1), מקבלות טיפול עבורן. נתון לא הגיוני בעליל. בהנחה שחלק מהנשים תופסות את הטיפול ההורמונלי החליפי כ"לא בריא" או "מסוכן" (נתון שאיננו בהכרח נכון), שינוי הרגלי חיים וטיפולים טבעיים ומוכחים עשויים להוות פתרון מתאים עבורן. הכי חשוב: אין צורך לסבול.

למידע על סימידונה 6.5 מ"ג, תרופה להקלת תסמיני גיל המעבר – הקליקי כאן

(1) סקר גיל המעבר - האגודה הישראלית לגיל המעבר, 2018