הריקול הגדול בתולדות ענף המזון: מנכ"ל שטראוס ישראל אייל דרור התנצל הערב (שני) בריאיון לתוכנית חיסכון לראשונה מאז שנודע על הימצאות חיידק סלמונלה במוצרי השוקולד של החברה. "אני יכול להבין אם יש אנשים שמאוכזבים מאיתנו, כועסים עלינו, אני רוצה להתנצל בהזדמנות הזאת", אמר דרור, שהבהיר כי כרגע לא ידוע על מוצרים נגועים שנמצאים בשוק.

הריקול בשטראוס - סיקור ב-N12

לפי החשד, שטראוס ידעו על החשד לסלמונלה כבר בשבוע שעבר ולא פרסמו זאת לציבור. בין השנים 2019-2016 ביצע משרד הבריאות 26,811 בדיקות במוצרי מזון לזיהוי סלמונלה. בשנים אלו היו 14,372 מקרי תחלואה, 1,365 אשפוזים ושמונה מקרי מוות.

"באמצע השבוע שעבר התחיל כל התהליך הזה, שבו קיבלנו את האינדיקציה הראשונית של סלמונלה במיכל השוקולד הנוזלי, זה בעצם חומר הגלם שאנחנו יוצקים מממנו את המוצרים", הסביר דרור בריאיון. "באותו רגע עצרנו את התהליך, לא יצקנו ממנו מוצרים. הודענו למשרד הבריאות ויצאנו לסדרה של בדיקות", הוסיף.

"רק אתמול במהלך הבוקר קיבלנו מידע על החשד לסלמונלה במוצרים סופיים שגם הם כולם אצלנו, זאת אומרת שברגע זה אנחנו עדיין לא יודעים על שום מוצר שנמצא בשוק והוא אפילו חשוד בסלמונלה", הבהיר דרור. "למרות זאת התחלנו את התהליך הזה  - תהליך גדול, רחב, מורכב. אנחנו מתמקדים בעיקר בלנסות להבין את מקור הבעיה, אנחנו עוד לא יודעים מה זה עד הסוף".

לוחות הזמנים: מתי החברה גילתה לראשונה על החשד לסלמונלה במוצרים ומתי זה דווח לציבור

19/04 יום שלישי בשבוע שעבר: נמצא חשד לסלמונלה - שטראוס דיווחו למשרד הבריאות - לאחר הדיווח המוצרים נשלחו  לבדיקת מעבדה. 

24/04 יום ראשון: התקבלו תוצאות מעבדה סופיות - שטראוס עדכנה את משרד הבריאות. 

25/04 היום: רק היום עדכנו את הציבור.יש לכם השערה ראשונית מאיפה זה הגיע?

"יש לנו כמה כיוונים, אבל זה טיפה מוקדם לומר את זה. מכיוון שהמפעל מאותו הרגע לא עובד, אז אנחנו כמובן ממוקדים בסיפור הזה. כשנדע, נתחיל גם בתהליך של החזרת המפעל לעבודה. עד שלא נרגיש בטוחים במאה אחוזים, לא נחזור לייצר וכמובן לא נחזור למכור את המוצרים האלה".

נקטתם בהליך מאוד דרמטי של סגירה מוחלטת של המפעל, לא רק של קו ייצור אחד. האם עשיתם את זה מרצונכם או שזאת הייתה הוראה של משרד הבריאות?

"זו הייתה החלטה שלנו, של מפעל השוקולד שלנו. חשבנו שזה מה שנכון. עשינו עוד כמה פעולות במהלך הימים האלה, הרגשנו שזאת האחריות שלנו".

החלטתם לקחת חודשיים אחורה, לעשות ריקול, גם זה נחשב תקופה ארוכה יחסית - למה כל כך הרבה זמן אחורה?

"בגלל שאין לנו עדיין את היכולת לשים את האצבע במדויק ובוודאות על מקור הבעיה, עשינו כמה סימולציות והחלטנו לקחת טווחי ביטחון, ומכאן החודשיים".

ארכיון (צילום: רויטרס)
"אנחנו עדיין לא יודעים על שום מוצר שנמצא בשוק והוא חשוד בסלמונלה". מוצרי שוקולד של שטראוס | צילום: רויטרס

כמה זמן ייקח למפעל הזה לחזור לפעילות? ההערכה בשוק שזה ייקח הרבה זמן. אתה שותף להערכה הזאת?

"אני לא יודע, זה מוקדם לומר. זה בהחלט תהליך לא פשוט. אני יכול להבין אם יש אנשים שמאוכזבים מאיתנו, כועסים עלינו, אני רוצה להתנצל בהזדמנות הזאת".

כועסים עליכם כי התחושה היא שהסתרתם. ידעתם כבר מהשבוע שעבר והיה מקום לתת אינדיקציה כבר אז.

"הסברתי את התהליך. גם צריך להבין שמלבד העובדה שאנחנו עובדים על הדברים האלה עם משרד הבריאות בשקיפות מלאה, יש גם תהליך שלוקח זמן. הרבה פעמים בתהליכים כאלה אתה מגלה חשדות ומפריך אותן. לכן אני יכול להבין שאנשים כועסים על זה שיש כזה תהליך, אבל אני יכול לומר בצורה הכי כנה שעשינו את כל הדברים רק מתוך הסתכלות על בריאות הציבור, בצורה הכי אמיתית".

כיף כיף, פסק זמן, שוקולד פרה, בלונדי, עד חצות, רבע
הריקול הגדול בתולדות ענף המזון. מוצרי שוקולד של עלית-שטראוס

האם ידוע לכם על מקרים של אנשים שחלו אחרי שאכלו את המוצרים שלכם?

"לא. בדקנו בצורה מאוד צמודה בימים האלה את תלונות הצרכנים למוקד הלקוחות ולא ראינו שום תלונות שונות ממה שאנחנו רגילים או חריגות, בוודאי שלא דברים חריפים. התהליך הזה עדיין בשיאו, בהחלט יכול להיות שבימים הקרובים נקבל עוד ממוצאים, ואני מבטיח שאנחנו נשתף בצורה מידתית ובצורה הכי שקופה".

מדובר בריקול, אני חושבת, הכי גדול שנעשה כאן. עד כמה זה ייפגע בתוצאות הכספיות שלכם? ראינו היום את המנייה יורדת.

"זה קצת מוקדם לומר. בהחלט נראה שיש פה משהו שעשוי להיות משמעותי. בעוד כמה ימים נהיה יותר חכמים. כרגע אנחנו מתמקדים באיסוף המוצרים, בהסברה, במענה לצרכנים – אחרי שנסיים את התהליך הזה בצורה הכי טובה, נעשה את הערכות הכספיות ונתארגן בהתאם".

בדיעבד, אתה לא חושב שהייתם צריכים  לנהוג אחרת ואולי לעדכן כבר מהשבוע שעבר?

"אני חושב שעשינו פה תהליך מורכב ומאוד מאוד יסודי עם משרד הבריאות יד ביד. עד לרגע הזה כל החלקים החשודים נמצאים אצלנו, ולכן לקחנו מרווחי ביטחון מאוד מאוד גדולים".

שוקולד עלית (צילום: N12)
הריקול הגדול בתולדות ענף המזון. מוצרי שוקולד של עלית-שטראוס | צילום: N12

את הניהול המשותף של המשבר על ידי החברה ומשרד הבריאות אישרה גם ראש שירותי בריאות המזון במשרד, פנינה אורן-שנידור. "במהלך חול המועד דיווחה חברת שטראוס למשרד הבריאות שבבדיקות שגרתיות שהיא ביצעה במפעל נמצא חיידק סלמונלה באחד מקווי הייצור", אמרה אורן-שנידור. "עם היוודע הממצאים החריגים הוחלט לבצע בדיקות נרחבות, נבדקו חומרי גלם ומוצרים שמשמשים להכנת התוצרים הסופיים. לאחר שגם בחומר הגלם נמצא החיידק, הוחלט לבצע החזרה יזומה".

"החברה עבדה לאורך כל הדרך בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות, וההחלטה לבצע ריקול היא בגלל שאנחנו עדיין באירוע מתגלגל", הבהירה אורן-שנידור. "הוחלט לבצע ריקול גורף של כלל מוצרי השוקולד של חברת שטראוס. נלקח גם טווח ביטחון על כל המוצרים שיוצרו מחודש פברואר, כאשר אנחנו מדברים לא רק על החזרה יזומה מקו ייצור אחד, אלא כלל המוצרים בחברה".

ראש שירותי בריאות המזון במשרד הבריאות הבהירה כי "אנשי המשרד, בשיתוף עם חברת שטראוס, עדיין מבצע תחקירים כדי למצוא את סיבת השורש של הזיהום, כאשר המשרד נערך לביקורת במפעל החברה כחלק מתחקיר האירוע". לדבריה, "בהתאם לממצאים, ננקוט בצעדים נוספים. בינתיים, אתר ייצור השוקולד במפעל מושבת עד להשלמת התחקיר".