השנתיים האחרונות ובעיקר תקופות הסגרים העניקו לכולנו תחושה, שגובתה חלקית במחקרים, שעלינו במשקל ברמה כזו או אחרת. כעת מחקר שבדק בפרספקטיבה רחבה יותר את השפעתם של הסגרים על המשקל, מצא ששיעור העלייה זניח עד לא קיים ואף שייתכן כי במהלך הסגרים המשקל אכן עלה הרי שהוא התאזן וחזר לעצמו לאחר מכן.

במחקר שנערך על למעלה מ-100,000 מבוגרים נמצא כי בין ינואר 2018 למרץ 2020, המשתתפים עלו בממוצע 0.18 ק"ג. בין מרץ 2020 לנובמבר 2021, עלו המשתתפים 0.22 ק"ג בממוצע - עלייה של 0.04 ק"ג. הממצאים הופיעו ביום חמישי האחרון בכתב העת JAMA Network Open.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"בעוד שרבים מרגישים שהשהות הממושכת בבתים הובילה לעלייה גדולה במשקל, המחקר שלנו לא מצא ראיות התומכות בחשש הזה", אמרה פרופ' רנה ר. וינג, מנהלת המרכז לבקרת משקל וסוכרת בבית החולים, בפרובידנס, שם בוצע המחקר. הודות ל"נקודת שיווי משקל" שמשמרת משקל גוף יציב - "במשך תקופה של כשנה, רוב האנשים ישמרו על משקלם הקבוע", היא אמרה.

הקבוצה של ווינג השתמשה בתיעוד בריאות האלקטרוני של 102,889 מבוגרים (גיל ממוצע 56.4 שנים) שטופלו באוניברסיטת פיטסבורג כדי לאסוף מידע על משקל, אינדקס מסת גוף , גזע ומוצא אתני. מתוך הכלל, 64% היו נשים.

החוקרים מציינים כי לפחות מחקר אחד קודם הראה עלייה גדולה יותר במשקל מכיוון שנעשה שימוש בנתונים מדיווחים עצמיים או תנודות במשקל על פני פרקי זמן קצרים. אבל הקבוצה של ווינג השתמשה במשקלים שנרשמו בתיעוד רפואי אלקטרוני, שבתיאוריה הם אמינים יותר, לדבריהם. כך למשל הם מציינים כי סקר שנערך לאחרונה מצא כי 60% מהמבוגרים דיווחו על עלייה ממוצעת של 5.6 ק"ג במשקל הגוף, ואילו מטה-אנליזה הראתה עליות קטנות יותר במשקל, כ-1.57 ק"ג.

החוקרים מסייגים כי יתכן שהתוצאות אינן מוכללות לכל המבוגרים מכיוון שהנתונים נלקחו מאנשים המבקשים טיפול רפואי, שאולי היו להם בעיות אחרות המשפיעות על משקלם.

מהי נקודת שיווי משקל?

תיאוריית ה -SET POINT קובעת שלגופנו יש בסיס של משקל קבוע מראש המחובר ל-DNA שלנו. לפי תיאוריה זו, היכולת שלו להשתנות מנקודת ההגדרה הזו עשויה להיות מוגבלת. על פי התיאוריה לחלק מאיתנו יש נקודות משקל גבוהות יותר מאחרים והגוף שלנו נלחם כדי להישאר בטווחים האלה. המשקל אומנם עשוי לעלות או לרדת באופן זמני אך בסופו של דבר יחזור לטווח הקבוע הרגיל שלו.