למרות שאנחנו כבר בעיצומו של הגל החמישי ווריאנט האומיקרון ממשיך להדביק בקצב גבוה, נראה כי יש מי שממשיכים לזלזל בהנחיות ולסכן את הסביבה. למערכת N12 הגיעו דיווחים רבים על מאומתי קורונה שפשוט יוצאים מהבידוד ללימודים ולעבודה. בשיחה עם בעל אולם אירועים גדול במרכז הוא אמר: "התופעה מוכרת והיא רחבה מאוד. ניגשתי לעובד שהרגיש לא טוב לשאול לשלומו והוא פשוט אמר לי 'כן, יש לי קורונה'". סטודנטים מספרים על התופעה באקדמיה: "לא עושים בדיקה מוסדית כדי לא להיכנס לבידוד".

יזהר (שם בדוי) סטודנט באוניברסיטת אריאל סיפר ל-N12: "אני מכיר מקרה של בחור שהצהיר על זה שהוא הגיע כחולה מאומת למבחן. האוניברסיטה לא נתנה לו פתרון ומענה נכון, לא רק לו לכולם, אז בלית ברירה הוא הגיע למבחן מאומת". סיפר יזהר על התופעה המטרידה. והמשיך: "אנחנו מכירים עוד המון מקרים של סטודנטים שהרגישו לא טוב, והגיעו לבחינה כיוון שלא היה להם שום פתרון אחר. הם עשו בדיקה מיד אחרי זה והבינו שהם מאומתים. אתה ממש מחכה להודעה 'שלום לכולם, הייתי מאומת'".

יזהר מפנה אצבע מאשימה כלפי האוניברסיטה: "אנחנו מרגישים שהאוניברסיטה מאוד אטומה. יש פה זריקת אחריות גדולה, מסבנים אותנו". ישי (שם בדוי) סטודנט באוניברסיטת בן גוריון סיפר למערכת דברים דומים: "בשבועיים האחרונים, מאז שהגל תפס תאוצה האוניברסיטה לא נקטה צעדים, לא דיברה עם אף אחד, לא שלחה הנחיות, הכול המשיך כרגיל למרות שהאנשים התלוננו וביקשו שיעשו משהו".

גם שם, בהיעדר הנחיות מטעם הגורמים הרשמיים באוניברסיטה, ממשיכים סטודנטים חולי קורונה להגיע ללימודים כדי לא לפספס ימי לימודים או מבחנים: "אני יודע להגיד לך על אנשים שהגיעו למבחנים האלה חולים בגלל שלא נתנו להם אופציה אחרת ולא היה להם מה לעשות עם זה, היו מבחנים שכיתות שלמות נדבקו. אני מכיר סטודנט שיצא חיובי, כולם החליטו שהם לא עושים בדיקות מוסדיות כדי לא להיכנס לבידוד רשמי, למרות שחלק היו אפילו עם סימפטומים, וזה לא המבחן הראשון שזה קורה".

ארכיון (צילום: יצחק שליסל, חדשות)
צילום: יצחק שליסל, חדשות

ישי ציין כי ישנם מרצים שלא פתחו אופציה ללימודים בזום , מה שלטענתו גרם לכיתות שלמות של 300 תלמידים, בהם מאומתים, להגיע לשטח האוניברסיטה: "זה שרשרת שלא נגמרת. ברגע שאתה עם 300 איש בהרצאה אין לך איך לא להידבק. אנשים פשוט כבר לא נבדקים, אנשים חולים ולא עושים עם זה כלום". 

בעיה נוספת בגל הזה היא שרבים מבצעים בדיקות ביתיות שאינן מתועדות אצל שום גורם רשמי מטעם המדינה. בעצם, במידה ומתקבלת תשובה חיובית, האחריות לעדכן את גורמי הרפואה או לבצע בדיקה מוסדית היא אישית.  על כך סיפר ישי, כי באופן אישי הוא פגש בסטודנטים שהגיעו לאוניברסיטה למרות שיצאו חיוביים בבדיקה ביתית: "אני מכיר אנשים שידעו שהם חולים בוודאות והגיעו למבחנים, חוץ מזה הם היו בבידוד מטעם עצמם, אף אחד לא אכף שום דבר. וזה בדיוק מה שקורה גם עכשיו, אנשים שיודעים שהם מאומתים פשוט מגיעים".

אוניברסיטת בן גוריון (צילום: וויקיפדיה)
אוניברסיטת בן גוריון | צילום: וויקיפדיה

התופעה הזו כאמור לא מסתכמת רק בקרב סטודנטים, גם אנשי עסקים וסוחרים איתם אנחנו מדברים מספרים על מקרים דומים. אביעד (שם בדוי), בעל מתחם אירועים גדול באזור ירושלים סיפר ל-N12: "ביום שני הגיע לאולם עובד שהתפקיד שלו זה להיות אחראי על צוות של כ-10 אנשים. הוא היה נראה לי קצת חלש, נגשתי אליו ושאלתי אותו מה קרה, אם הוא מרגיש טוב". תיאר אביעד.

לתשובה המפתיעה שלו הוא לא ציפה: "הוא אמר לי שיש לו קורונה, באותו רגע שמתי לב שהוא הגיע עם 2 מסכות. שאלתי אותו למה הוא הגיע לעבודה. הוא אמר לי - 'מה אני אעשה? אין לי ברירה'". מבירור שערך בעל האולם, הוא הבין מהעובד כי זו העבודה השנייה שלו ו"שאין לו איך לעשות שבת אם הוא לא עובד". אביעד לא השתכנע ודרש מהעובד לעזוב את המקום: "אמרתי לו שילך מפה מהר, יש פה הרבה אנשים והוא לא יכול לקחת סיכון כזה. העניין הוא שהוא יודע בוודאות שהוא חולה מאומת, הוא עשה בדיקת אנטיגן בבית ויצא חיובי".

אביעד אמר כי לדעתו חלק מהתופעה המטרידה של חולי קורונה מאומתים שבוחרים לצאת מהבית ולסכן אחרים, קשורה להתנהלות הממשלה בגל הנוכחי: "הרבה אנשים לא מקפידים על שום דבר שקשור לקורונה ומזלזלים. לדעתי זה כתוצאה שמרגישים שבממשלה לא מתייחסים למגפה, ואנשים בלי כסף פשוט יוצאים לעבודה מאומתים". הוא סיפר על מקרה שנתקל בו באופן אישי: "שבוע שעבר הגיע אליי מישהו למסעדה, הוא עמד בחוץ אז שאלתי אותו למה הוא לא נכנס לתוך המסעדה, הוא אמר לי שהוא חולה מאומת. 'אני עובד וישר חוזר הביתה, לא מסתובב סתם, רק מוריד סחורות וחוזר הביתה'".

אולם אירועים  (צילום:  Anna Jurkovska | shutterstock)
צילום: Anna Jurkovska | shutterstock

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה לכתבה: "האוניברסיטה הוציאה הנחיות מפורטות וברורות לכל הסטודנטים: אין להגיע חולים למבחנים. סטודנטים שלא יכולים להגיע למבחן בשל מחלה או בידוד יהיו זכאים להבחן בבחינה במועד אחר לאחר שיחלימו או יצאו מהבידוד. לאוניברסיטה לא הגיעו טענות בנושא ולכן לא נוכל להתייחס למקרים ספציפיים".

מאוניברסיטת אריאל שבשומרון נמסר: "אוניברסיטת אריאל רואה חשיבות רבה בשמירת בריאותם של כלל ציבור הסטודנטים, המרצים ועובדי האוניברסיטה, ועושה ככל יכולתה להבטיח שתקופת הבחינות הקרובה תעבור בבטחה, ללא סיכון בריאות הנבחנים. האוניברסיטה פועלת במטרה לאפשר קיום בחינות במצב הנוכחי ולהתאימן לאפשרויות הקיימות תוך שמירה על רמה אקדמית גבוהה. במקרים שניתן, נעשים מאמצים לקיים הערכה חלופית למבחנים שתוכננו להתקיים בקמפוס. מבחנים פרונטאליים בקמפוס יתקיימו על פי הנחיות הגורמים המוסמכים תוך הקפדה יתרה על הנחיות הקורונה ושמירה על בריאות הנבחנים. סטודנט שנמנע ממנו להיבחן באופן פרונטלי במועד הנדרש, בשל הוראות הרשויות המוסמכות לשהות בבידוד ובאישור רשמי על כך, יוכל להגיש בקשה למועד מיוחד".