פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן למדע העריך אמש (שני) כי גל התחלואה נמצא כעת בשיאו וכי במהלך השבוע הקרוב נתחיל לראות ירידה במספרי המאומתים. הוא הסביר כי כבר ניתן לראות את הירידה המסתמנת בכמה מהמדדים, אבל הבהיר כי בשבוע הקרוב נראה עלייה נוספת במספר החולים שמוגדרים במצב קשה.

"בגרף שהכנו רואים שיש כבר בלימה במספר המאומתים בגילים 60 ומעלה. זה נתון חשוב, כי הוא משפיע ישירות על מספר החולים קשה", הוסיף פרופ' סגל. "כאן המקום להזכיר שכשאנחנו נמצאים בשיא התחלואה, אז מספר הנדבקים בהכפלה האחרונה שווה לסך הנדבקים מתחילת המגפה ועד היום". כלומר, כמיליון אנשים נדבקו עד עכשיו באומיקרון ורק בשבוע האחרון נדבקו יותר מחצי מיליון נוספים.

מעבר לכך, פרופ' סגל הסביר כי הימים הקרובים הם הזמן הכי קריטי להיזהר מפני הידבקות, במיוחד לאנשים שנמצאים בקבוצות סיכון. "עכשיו הסיכוי להידבק הוא יותר גבוה מבשאר המגפה", הבהיר.

קורונה ישראל מסכות מבוגרים ישראלים (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
"הימים הקרובים הם הזמן הכי קריטי להיזהר מפני הידבקות" | צילום: רויטרס, שי פרנקו

ההערכות במשרד הבריאות הן שכמות הנדבקים האמתית בווריאנט האומיקרון בישראל היא בערך פי שלושה לעומת מספר המאומתים הרשמי – כך שעד כה נדבקו כ-2.5-3 מיליון בנגיף. המספר תואם את ההערכה הראשונית של בין שניים לארבעה מיליון נדבקים.

האם האומיקרון יהרוג את הקורונה?

פרופ' סגל אמר כי ניתן לקוות ולהעריך שזה הווריאנט שיסיים את המגפה, אך הזהיר כי הנגיף ידוע בכך שהוא מתעתע ומרתיע. "ייתכנו וריאנטים נוספים, אבל ככל שעובר הזמן גם ארגז הכלים שלנו הולך ומשתפר", הבהיר פרופ' סגל. "יש לנו את התרופה עכשיו, את החיסונים וגם חסינות טבעית של למעלה מחצי מהאוכלוסייה כאן ובעולם. כל אלו יעזרו לנו לסיים עם הקורונה, לפחות בצורה שבה התרגלנו בשנתיים האחרונות".

שנתיים לאחר ההתפרצות הראשונה של הקורונה באירופה, הולכים וגוברים הקולות לפיהם היבשת והאנושות כולה מתקרבת לסוף המגפה. ד"ר דורית ניצן, מנהלת החירום של אזור אירופה בארגון הבריאות העולמי, אמרה כי "אנחנו מאוד מקווים ש-2022 תהיה השנה שבה נוכל הכריז עולמית על סיום הפנדמיה ומעבר למצב שאנחנו קוראים לו אנדמי, מצב שבו אנחנו חיים עם הווירוס במין סטטוס-קוו".

"יש לנו היום את האומיקרון עם חיסון, עם תרופות, עם עובדים ומערכות בריאות שיודעות לטפל במצבים הקשים ביותר", הוסיפה. עם זאת, היא הבהירה כי "צריך לתת יד אחד לשני כדי לצאת מזה". דבריה של ד"ר ניצן מגיעים לאחר שבתחילת השבוע הבוס שלה, ראש אזור אירופה בארגון הבריאות האנס קלוג, אמר דברים דומים.

"ייתכן באמת שאנחנו מתקרבים למערכה האחרונה כאן באירופה", אמר קלוג - אך הבהיר שעדיין צריך להיזהר כי הנגיף עלול להשתנות ועשויים להתגלות וריאנטים נוספים. הוא העריך שכ-60% מהאוכלוסייה באירופה יידבקו באומיקרון עד לחודש מרץ. השילוב של הנתון הזה והנגיף שנחלש, ביחד עם החיסונים והתרופות, מעלה את האפשרות של סוף המגפה.