אחרי שהנחה אתמול להיערך לקיצור הבידוד, ראש הממשלה בנט אישר היום (שני) סופית כי הבידוד יקוצר החל מ-19 בינואר ויעמוד על 5 ימים בלבד, כפוף לשתי בדיקות שליליות - ביום הרביעי והחמישי, ובתנאי שאין תסמינים. האישור מגיע אחרי ששר הבריאות הורה לבכירי משרדו להיערך למהלך: מאומתים נדרשים ל-2 בדיקות ביתיות ביום הרביעי והחמישי, ומי שנחשף נדרש לבדיקה ביתית אחת ביום החמישי בלבד. עוד סיכמו ביניהם ראש הממשלה ושר הבריאות על חלוקת בדיקות קורונה בחינם לכל אזרח שיהיה מעוניין בכך.

מאומתים יידרשו ל-5 ימי בידוד מלאים, וישתחררו ממנו רק לאחר קבלת תוצאה שלילית בבדיקת אנטיגן ביום הרביעי לבידוד בערב וכך גם ביום החמישי בערב - ובתנאי שאין תסמינים. לא מחוסנים שנחשפו למאומת, אשר בני פחות מ-60 ושאינם בקבוצת סיכון, נדרשים גם הם לבידוד 5 ימים מלאים - ולא יידרשו עוד לבצע בדיקת אנטיגן מפוקחת עם הכניסה לבידוד. החובה לעבור בדיקה מפוקחת בסיום הבידוד נותרה ללא שינוי.

ומה בנוגע למי שמקבל תוצאה שלילית גם ביום הרביעי או החמישי, ואפילו לאחר מכן? משרד הבריאות קבע רף מקסימלי של שבעה ימי בידוד. אדם שלא ביצע שתי בדיקות כנדרש או לא קיבל שתי תוצאות שליליות יישאר בבידוד עד שבעה ימים ויוכל להשתחרר באמצעות אישור החלמה מקופת החולים. גם זאת, כמובן, בכפוף להיעדר תסמינים במשך 48 שעות קודם לכן.

כך זה יתבצע

ההנחיה על קיצור הבידוד תיכנס לתוקף ב-19 בינואר ותחול על מאומתים ועל מי שנחשף למאומתים - והוא אינו מחוסן או חייב בבידוד מסיבה כלשהי. מחלימים לא יידרשו באישור רופא לטובת שחרור מהבידוד. בכך, בנט אימץ את עמדת שר הבריאות הורוביץ ובדיון עם בכירי משרד הבריאות הוחלט לקצר את הבידוד החל מעוד יומיים. המטרה: לספק מתווה ודאות שבו במהלך 48 שעות המבודד יהיה ללא סימפטומים טרם יציאתו מהבידוד.

דין מערכת החינוך כדין כלל האוכלוסייה: המתווה יחול כמובן גם על בתי הספר וגני הילדים, כך שהכאוס במסגרות החינוכיות צפוי להצטמצם. ההחלטה הסופית התקבלה אחרי דיונים פנימיים של גורמי המקצוע במשרד הבריאות, ובתום דיון שערך היום ראש הממשלה.

הסיבה להחלטה הזו היא משולשת. כרגע יש בישראל כרבע מיליון חולים מאומתים ועוד כרבע מיליון מבודדים, וההנחה היא כי מספרם צפוי עוד לגדול. מלבד זאת, ההבנה שאליה הגיעו במשרד הבריאות אחרי מחקרים היא שההחלמה בווריאנט אומיקרון מהירה הרבה יותר. נוסף על כך, תוך ניהול סיכונים כדי לא לשתק את המשק.

בתוך כך, הורוביץ סיכם עם ראש הממשלה על חלוקת בדיקות קורונה בחינם לכל אזרח שיהיה מעוניין בכך.

בדיקות קורונה (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
עומס במתחם בדיקות קורונה | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

מיום רביעי: בדיקות PCR רק לבני 60 וקבוצות סיכון

אמש פרסמנו כי בממשלה שוקלים לאפשר בדיקת אנטיגן עם השגחת דוגם דרך הזום. כדי למנוע עומס במתחמי הבדיקות, נשקלת האפשרות לביצוע בדיקה ביתית. על פי ההצעה, הבדיקה תהיה מצולמת עם השגחה של דוגם שיוודא שאכן דוגמים על פי ההנחיות, ובסוף הדיגום עם קבלת התוצאה - הנתונים ידווחו למערכת הממוחשבת. הפתרון הזה נועד למנוע מצד אחד אי-דיווח על תשובה חיובית בבדיקה ביתית, ומצד שני להפחית את העומס במתחמי הבדיקות.

משרד הבריאות הדגיש שוב כי בשל העומס במתחמי הבדיקות שיוצרת תחלואת האומיקרון, בדיקות ה-PCR מיועדות לבני 60 ומעלה ולקבוצות סיכון. כדי לתת קדימות במסירת תוצאות הבדיקה לאוכלוסייה זו, החל מ-19 בינואר מי שאינו נמנה עם אוכלוסיות אלו לא יורשה עוד לבצע בדיקת PCR בקופות החולים.