שינוי נוסף בהנחיות: בהתייעצויות פנימיות בתוך משרד הבריאות, דנו היום (חמישי) על ביטול מדיניות הבידודים במערכת החינוך. משרד הבריאות רצה להחיל את המתווה החדש רק בעוד עשרה ימים, שרת החינוך דרשה לקצר ולבסוף התפשרו הצדדים על שבוע הבא. מיום חמישי יבוטלו הבידודים עד גיל 18 וגם מחוסנים ידרשו לשתי בדיקות ביתיות בשבוע. מאומתים לא יוכלו להגיע למסגרות החינוך, והבדיקות - יחולקו בחינם לתלמידים.

עוד ב-N12:

המתווה הסופי לבידוד במערכת החינוך:

על פי הסכמות שר הבריאות ניצן הורוביץ וראש הממשלה נפתלי בנט, החל מיום חמישי הבא ילדים בני 0-18 אשר נחשפו לחולה מאומת לא יכנסו לבידוד. כולם יצטרכו בשתי בדיקות שבועיות - ללא הבדלים בין מחוסנים ולא מחוסנים. מדובר בשתי בדיקות ביתיות שיערכו בימי ראשון ורביעי, אחריהן יצטרכו להראות אישור תוצאה שלילית בכניסה למוסד החינוכי.

עם זאת, לא תהיה דרישה לבדיקה מוסדית בגילי גן ויסודי. מי שיאובחן כמאומת נשאר בבידוד ולא יורשה לחזור לבית הספר עד שיצא שלילי. עוד עולה ממהממתווה כי מי שכן יבוא במגע עם מאומת - לא יזדקק בבדיקה נוספת מעבר לשתיים השבועיות הקבועות. האישורים שיונפקו יהיו תקפים גם מעבר לשעות אחר הצוהריים.

ראש הממשלה ביקש כבר אתמול לגבש את המתווה החדש, זאת מתוך לחץ ציבורי והבנה כי המדיניות הקיימת לא מאפשרת לילדים ולהורים לנהל סדר יום רגיל. בדיון השתתפו גם שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש, וד"ר שרון אלרעי פרייס.

במהלך הדיון הבהיר ראש הממשלה בנט: "אנחנו רוצים להציג את המתווה לסיום הבידודים בחינוך", לכך השיב שר הבריאות הורוביץ: "אנחנו מדברים על בידודי מגעים. הכוונה היא שוב לאנשים לא מחוסנים שהיום מחויבים בבידוד לחמישה ימים ואנחנו רוצים לבטל את חובת הבידוד אבל לעשות בדיקות כדי שיהיה לנו ׳קונטרול׳ על העניין הזה ושלא תהיה הדבקה".

יפעת שאשא ביטון ונפתלי בנט (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"כל עוד הילד הוא שלילי ואין לו סימפטומים אין סיבה שיישב בבית", טען הורוביץ שהמשיך להסביר את המתווה החדש. על פי השינוי, המתווה שמציע משרד הבריאות הוא "לעשות בדיקה אחת פעם בשבוע כללית ש(התלמידים) יגיעו עם אישור שעשו את הבדיקה לבית הספר ובמקרה של חשיפה למאומת אז התלמידים האחרים יצטרכו לעשות כמה בדיקות ואם הם שליליים הם יוכלו להמשיך ללמוד".

"אנחנו שוב הופכים את הפשוט למורכב"

שרת החינוך בדיון

עוד הבהיר השר בדיון כי לא ניתן להתחיל את המתווה כבר בשבוע הבא אלא מיום ראשון שאחריו. לטענתו, "צריך להיערך לכמות הבדיקות". שרת החינוך שאשא ביטון שהייתה בדיון הדהדה את דבריו של הורוביץ: "יעשו בדיקה פעם בשבוע בבית. אנחנו חייבים לשחרר את המערכת אין סיבה שגם מי שהיה ליד מאומת נשחרר אותו מבדיקות הולכות וחוזרות".

מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש הוסיף לדיון: "מה שצריך לעשות כאן זה אם היה מאומת בכיתה אז צריך לעשות בדיקות שלושה ארבעה ימים ברצף ללא מחוסנים". בשלב זה של הדיון שרת החינוך התערבה וטענה כי "אנחנו הופכים את הפשוט עוד פעם למורכב אנחנו מכניסים את עצמנו, ראש הממשלה, למערבולת. אני מציעה לעשות פעם בשבוע וכל מי שסיפטומטי לא מגיע לבית ספר. ילדים חולים לא יגיעו לבית ספר וכל היתר עושים בדיקה פעם בשבוע. פעמיים בשבוע להיבדק זה משהו שאפשר לחיות איתו ואפשר להסביר את הרציונאל. או שאתה חיובי או שאתה סימפטומטי ואתה נשאר בבית".

ראש הממשלה בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ (צילום: מוטי מילרוד)
ראש הממשלה בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ | צילום: מוטי מילרוד

בדיקות עצמאיות פעמיים בשבוע

ראש הממשלה: "אז זה מה שנסגר, יחול מראשון לא הקרוב אלא הבא משני טעמים: אנחנו (רוצים) להגיע לנקודת השיא וכי צריך להיערך. אנחנו נעשה מסיבת עיתונאים משותפת היום. בפועל כלל ילדי ישראל מלידה ועד 18 ייבדקו בבדיקות עצמאיות בבית פעמיים בשבוע בראשון וברביעי בבוקר. אם שליליים יגיעו לבתי הספר".

ד"ר שרון אלרעי פרייס: "אני חושבת שהמחיר שנשלם על עוד שבוע עלול להיות יקר והדבר האחראי הוא להמתין עוד שבוע". שרת החינוך התערבה בדיון והבהירה כי עדיף להקדים את המהלך: "הנזק שאנחנו נשלם על השבר הזה הוא גדול לאין שיעור, הצוותים החינוכיים שלנו קורסים ההורים בבתים מפורקים לגמרי המצב בבתים גרוע, החברה שלנו בהתפרקות. עוד עשרה ימים זה דרמה".

לכך התנגד שר הבריאות וטען כי המתווה לא יכול להיכנס לתוקף בזמן כה קצר. "עוד שבוע זה שינוי עצום. אחרי שנתיים של גישה הדוקה אנחנו משנים גישה וזה דורש היערכות ומידע". שרת החינוך בתגובה: "למה אנחנו צריכים למשוך בחבל?". כך שלבסוף גישר ראש הממשלה ואמר: "יש חשיבות מאוד גדולה שנגיע לדבר הזה בהסכמה. אני מבקש שנבוא ביחד עם גב לדבר הזה. אפשר להוריד את זה מעוד שבוע ליום חמישי הבא".

שרון אלרעי פרייס (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
שרון אלרעי פרייס | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"יש חשיבות מאוד גדולה שנגיע לדבר הזה בהסכמה"

רה״מ בנט לשרים בדיון

בתוך כך, הצט"מ, הצוות לטיפול במגיפות, צפויים להתכנס ביום ראשון ראשון הקרוב בשעה 19:00. הדיון של הצוות המייעץ לחיסוני הקורונה יתעסק בשאלות כמו "היכן אנחנו ופנינו לאן? כיצד מתנהלים מכאן ואילך?", נכתב בהודעה הרשמית. 

חיסוני ילדים: מה חדש?

מוקדם יותר היום, פרסמנו לראשונה כי מנהלי קופות החולים קיבלו הנחייה להתחיל לחסן ילדים בני 5-11 במנה שלישית של החיסון של פייזר. ל-N12 נודע כי בשלב הראשון, מדובר על כ-1,000 ילדים נכון לעכשיו שיכולים להתחסן - כולם היו הראשונים להתחסן מקבוצת הגיל הזאת משום שהם שייכים לקבוצת חיסון.

מניתוח של נתוני התחלואה שביצעו חוקרים ישראלים והתפרסם אתמול, נמצא כי מי שמוגנים בצורה טובה מהדבקה בווריאנט המידבק הם ילדים ובני נוער - בתנאי שהתחסנו בשלושת החודשים האחרונים. מהנתונים שאספו חוקרים ממשרד הבריאות, מכון ויצמן, הטכניון, האוניברסיטה העברית ומכון גרטנר, נראה שילדים ובני נוער בני 15-5 שהתחסנו בשלושת החודשים האחרונים מוגנים בצורה טובה מהידבקות בווריאנט, זאת בהשוואה ללא מחוסנים ולמחוסנים שפג תוקף חיסונם.