פחות ימי בידוד - החל מהיום: השינוי החדש במאבק בקורונה נכנס הבוקר (רביעי) לתוקף. על פי הנוהל החדש, מאומתים יהיו בבידוד למשך חמישה ימים - וישתחררו רק לאחר שתי תוצאות שליליות בבדיקת אנטיגן ביתית ולאחר שהתסמינים חלפו. מחלימים יוכלו לצאת מבידוד גם בלי אישור רופא - וייתכן שזה לא השינוי היחיד: שרים לוחצים על בנט לבטל את מתווה הבידודים לילדים, ובמקביל דנים גם בביטול התו הירוק. מומחים שמייעצים לקבינט מרגיעים וטוענים שבתי החולים לא יגיעו לאי ספיקה.

המתווה החדש שנכנס לתוקף:

  1. מאומתים ישהו בבידוד 5 ימים מלאים, וישתחררו ממנו רק לאחר תוצאה שלילית בבדיקת אנטיגן ביתית שבוצעה ביום הרביעי לבידוד - בשעות הערב - ותוצאה שלילית בבדיקת אנטיגן ביתית שבוצעה ביום החמישי בערב. השחרור מהבידוד יתאפשר רק בתנאי שאין תסמינים. 
  2. מחלימים לא יידרשו עוד באישור רופא לטובת שחרור מבידוד.
  3. לא מחוסנים שנחשפו למאומת והם בני פחות מ-60 ולא בקבוצת סיכון ישהו בבידוד 5 ימים מלאים - והם ולא יידרשו עוד לבצע בדיקת אנטיגן מפוקחת עם הכניסה לבידוד. החובה לבצע בדיקה מפוקחת בסיום הבידוד - נותרת ללא שינוי.
  4. מתן קדימות לבני 60 פלוס וקבוצות בסיכון בבדיקות PCR: החל מהיום, מי שלא נכלל בקבוצה זו לא יורשה לבצע בדיקות PCR בקופות החולים. מחוסנים ומחלימים קבוצה זו - בני ובנות 60 ומעלה ואנשים בסיכון - לא יחויבו בבידוד אם בדיקת ה-PCR תצא שלילית.

 

"משרד הבריאות שב ומדגיש כי בשל העומסים שיוצרת תחלואת האומיקרון, מיועדות בדיקות ה-PCR רק לבני 60 ומעלה ולאנשים בסיכון", ציינו במשרד. הנימוק: הצורך לתת טיפול תרופתי מהיר למבוגרים בתוך ימים ספורים מההידבקות, כמו גם "העומס החריג על מערך הבדיקות כתוצאה מהתפשטות האומיקרון". כל מי שאינו נכלל בקבוצה זו יופנה לבדיקת אנטיגן ביתית או מפוקחת.

בדיקות יחולקו בחינם, ומה יקרה לתו הירוק? 

התפתחות מהותית נוספת חלה אתמול כשבנט, הורוביץ וליברמן מחליטים לחלק בין 25 ל-30 מיליון בדיקות אנטיגן ביתיות לאזרחים. 6 בדיקות יינתנו לכל ילד במשך שבועיים, כלומר בדיקות בשבוע. עולה השאלה: אם לכל הורה יש 3 בדיקות בשבוע, למה שלא מדי יום יעשו ילדים בדיקה ביתית? במקרה שכזה, אם אחד מהילדים יוצא חיובי הוא יישאר בבית, אבל מי שיוצא שלילי בבדיקה - יחזור לגן.

בכירי משרד הבריאות טוענים שמהלך כזה כרגע רק יעודד עוד ועוד הדבקות. גם ראש הממשלה בנט עוד לא חושב שנכון ללכת למהלך כזה, אבל שרים בממשלה ומומחים שמייעצים לקבינט אומרים לראש הממשלה: צריך להתחיל להתניע לכיוון הזה.

שרים בממשלה הסבירו לחדשות 12: "הרולטה בגני הילדים ובדיקות האנטיגן המוסדיות עם התורים הארוכים הן הסיבה המרכזית לחוסר האמון בממשלה בכל הנוגע לקורונה. אפשר לצאת מהקיבעון ולמצוא פתרונות מידתיים - במקום בידודים אוטומטיים, בדיקות יומיות". מדובר במתווה שמציעה שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון כבר שבועות, ונראה שלא מעט שרים מתחילים לחשוב כמותה. 180 ראשי רשויות ויישובים פנו היום בדרישה להפסיק את ההפרדה בין תלמידים מחוסנים ללא מחוסנים.

יפעת שאשא ביטון ונפתלי בנט (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
שרת החינוך לוחצת, בנט עדיין מסרב | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

שר האוצר אביגדור ליברמן הצהיר שהוא מעוניין בביטול התו הירוק ובמשרד הבריאות לא פוסלים זאת. ישנם דיונים במשרד הבריאות על ביטול התו הירוק מתוך ההבנה שכשיש כל-כך הרבה נדבקים הוא פחות אפקטיבי. בינתיים לא מגיעים לנקודה שתאפשר את המהלך, בין היתר בשל החשש שזה יעביר מסר בעייתי למחוסנים לעומת לא מחוסנים.

לאחר יומיים בלי נתונים, משרד הבריאות עדכן כי כ-127 אלף ישראלים אובחנו כחולים בימים ראשון ושני, ומספר החולים קשה מתקרב ל-500. ההערכות שהוצגו לראש הממשלה הן ששיא המאומתים היומיים עוד לפנינו בימים הקרובים, ושבקרוב מאוד - אולי בתוך עשרה ימים - נגיע שוב למקדם הדבקה 1 ונתחיל לראות את הירידה. לגבי מספר החולים קשה, ההערכה היא שהוא לא יחצה את הרף שיאתגר את מערכת הבריאות.