שר הבריאות ניצן הורוביץ, מנכ"ל משרדו פרופ' נחמן אש ומנהלי בתי החולים בישראל נפגשים הבוקר (ראשון) לדיון על רקע התפשטות זן אומיקרון והעלייה במספר הנדבקים. במהלך הדיון הוצג לנוכחים תרחיש פסימי, שלפיו בשיא גל התחלואה 99% מהאוכלוסייה תידבק בקורונה, וכתוצאה מכך מספר החולים קשה בשיא ינוע בין 1,250 בתרחיש האופטימי יותר – ועד 2,750 בתרחיש הגרוע.

סיקור N12 על וריאנט אומיקרון:

את התרחיש הציגו מומחים ממכון גרטנר ומהטכניון. החישוב שלהם נשען על כך שכאשר מקדם ההדבקה של המגפה הוא שלוש, ובמקרה הטוב יחס החולים קשה באומיקרון לעומת דלתא הוא אחד על כל שמונה חולים - נגיע להדבקה של 99% אחוזים מאוכלוסיית המדינה. מבין כלל הנדבקים, 1,250 עד 1,750 יהיו מאושפזים במצב קשה. אולם, על פי התרחיש הפסימי יותר, שבו יחס החולים קשה מאומיקרון הוא אחד על כל חמישה חולים בהשוואה לווריאנט דלתא - נגיע ל-2,000 עד 2,750 חולים במצב קשה בשיא הגל.

חישוב מספר החולים קשה מתבסס על מידע ראשוני שהגיע מאנגליה, שם נצפה יחס של חולה קשה אחד מאומיקרון על כל שמונה שהתגלו מדלתא. מאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine, והתבסס על בסיס נתונים מדרום אפריקה, מצא יחס של חולה קשה אחד מאומיקרון על כל חמישה מדלתא. מנגד, ההנחה היא שזמן האשפוז מאומיקרון התקצר - משמונה ימים בזן דלתא לשישה בלבד.

התחזית החדשה מתכתבת עם הערכות נוספות, כמו זו של פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, ולפיה בשיא הגל החמישי מספר הנדבקים ינוע בין 20 ל-30 אלף בכל יום. עם זאת, לדבריו ישנם שני גורמים שצפויים למתן את חומרת הגל, והם התרופה החדשה לקורונה שהגיעה לארץ, וכן מתחסנים חדשים בבוסטר.

המנהלים התריעו: מחסור חמור בכוח אדם

מלבד מצב התחלואה, עסק הדיון בהיערכות בתי החולים להתמודדות עם גל התחלואה הגואה. משרד הבריאות העביר שורת הנחיות ברורות שיאפשרו לבתי החולים להמשיך לפעול כרגיל ולצמצם את הסיכון להדבקה בתוך המחלקות: ריחוק חברתי, קיום דיונים בזום ואיסור על נסיעה לחו"ל. כמו כן, במשרד הבריאות כתבו הנחיות ייעודיות לעובדי רפואה שנדבקו בקורונה.

בתי החולים הגדולים - איכילוב, שיבא, הדסה, סורוקה ורמב"ם - התבקשו להיערך לפתיחת מחלקות קורונה לילדים. בתי חולים נוספים שהתבקשו להיערך עם מיטות לאשפוז קורונה ילדים הם שניידר ובית החולים הצרפתי בנצרת.

מנהלי בתי החולים התריעו מצדם על מחסור ניכר בכוח אדם בשל הבידודים הרבים וההדבקות המאסיביות. ד"ר ענת אנגל, מנכ"לית בית החולים וולפסון, אמרה במהלך הדיון: "תוספת מיטות טיפול נמרץ ואנשי צוות היא קריטית. מחלקות בתי החולים מלאות בתחלואת חורף ובמחלות אחרות. כדאי להשתמש בבדיקות המהירות בתוך בתי החולים כדי לשחרר מאושפזים וממתינים בחדר המיון".

בניסיון לסייע, משרד הבריאות רכש מכשירי אקמו נוספים, קיבע תקנים נוספים וקיבל סיוע מחיל הרפואה בצה"ל. במשרד מקווים לקבל בקרוב את אישור משרד האוצר לתוספת של 110 מיטות במחלקות טיפול נמרץ.