"הפוסל במומו פוסל" – כך הגיבה הערב (ראשון) פרופ' עידית מטות על המתקפה נגדה מטעם משרד הבריאות, בעקבות הפוסט שלה שבו קראה לשינוי דרסטי בהנחיות. במשרד הבריאות פרסמו הודעה חריגה נגדה, ובו כתבו: "התנהלותה והשפה שבה בחרה להביע את הביקורת שלה, מעלים חשש שתאוות פרסום גוברת לעיתים על אחריות". הפוסט הוסר מאוחר יותר.

"אני לא הייתי ראשונה. גם פרופ' גמזו התייחס לזה ביום שישי בערב במהדורה, גם ארגון רופאי הציבור ואחרים", הבהירה פרופ' מטות. "אני בטוחה שגם בתוך משרד הבריאות נשמעו קולות דומים, מחשבות שונות", הוסיפה.

אבל התגובה אלייך הייתה יוצאת דופן.

"לא נהניתי מהתגובה. אני דיברתי אחרי זה עם הכלות שלי ורופאות שלי, ואני חושבת שיש בזה משהו שבעיניי היה טיפה סקסיסטי. אני לא מבינה את התגובה הזאת, היא היתה מאוד ישירה ואישית, וזו לא הדרך לנהל שיח. אבל הדברים האלה הוסרו, וכנראה שגם שם התגבשה ההבנה ומהרגע הזה, זה כאילו לא היה קיים. אני לא מביטה אחורה".

נתייחס לגוף הדברים שכתבת, את מתארת את זה שהאומיקרון לא גורם למחלה קשה כמעט בכלל, אבל בבתי חולים אחרים מדברים קצת אחרת. כן רואים שהטיפול הרבה יותר מורכב, גם אם הם מגיעים בגלל בעיות אחרות, הם מגיעים עם קורונה. זה דבר שאת רואה אותו?

"בהחלט. אנחנו חווים את זה גם אצלנו, ולמעשה קיימים פה שני בתי חולים. אחד שמטפל בחולים עם קורונה, ואחד שמאשפז חולים בלי קורונה. אבל מה שמשוקף לציבור שלא מעורה בפרטים, זה שיש המון חולים פה עם קורונה. אנחנו רואים ילדים ששברו את היד ואת הרגל, אנשים עם סרטן שמגיעים לניתוחים, שאנחנו סוקרים אותם והם עם קורונה, לא חולים בקורונה. זה דורש מאתנו משאבים מאוד גדולים, וטוב יהיה שמשרד הבריאות יתרכז בזה".

מחלקת קורונה בית החולים בלינסון (צילום: בית החולים בלינסון)
"המצב דורש מאתנו משאבים גדולים". טיפול בחולים במחלקת הקורונה בביה"ח בילינסון | צילום: בית החולים בלינסון

"הקורונה הזאת כבר פה והיא מתפשטת כמו אש. לשמחתנו, שלא כמו בגלים הקודמים, אנחנו לא רואים את המחלה הקשה. אני זוכרת את עצמי מדברת על 'איפה נמצא מכונות הנשמה', זוכרת את המחסור במכונות אקמו – אנחנו לא שם. כשמשקפים לציבור את החולים הקשים, צריך להגיד יש X חולים קשים, מתוכם אלו שהגיעו למצב הזה בגלל הקורונה הם בודדים".

לפני שבוע היו 172 חולים קשה היום יש יותר מ-400. בעוד שבועיים יכולים להיות 1,600. זה עדיין הרבה מאוד חולים קשה.

"כן. זה הרבה. יש הרבה חולים קשה במערכת. צריך לזכור שבכל חורף יש יותר מאלף חולי שפעת שמונשמים. לא שמעתי את השיח הזה לגבי החולים האלה, ואני לא משווה את השפעות לקורונה. השפעת השנה הרבה יותר קשה מהאומיקרון. זה היה חשוב לעורר את השיח הזה, כדי לשקף את המצב האמיתי".

את אומרת שאנשים מאומתים ללא תסמינים יכולים להשתחרר לחופשי, ורק לשים מסיכה. זה לא מסוכן?

"אני רוצה לדייק את הדברים. מאומתים כדאי שיישארו בבית, כמו גם אנשים שיש להם תסמינים. אבל רוב האנשים לא מאומתים, הם פשוט בבידוד. אני סבתא לנכדים ואני רואה את הטירוף. אנחנו נמצאים במערכת בידודית אינסופית. אני חושבת שהבידודים הם שורש כל רע – אבל אנשים שחולים או לא מרגישים טוב שישבו בבית".

חולי קורונה, מחלקת קורונה בהדסה עין כרם (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"למעשה קיימים פה שני בתי חולים". טיפול בחולי קורונה בביה"ח הדסה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

הריאיון של פרופ' מטות הערב מגיע לאחר הסערה שהתעוררה בעקבות דבריה. משרד הבריאות פרסם הודעה חריגה נגד פרופ' מטות: "לצערנו, התנהלותה והשפה שבה בחרה להביע את הביקורת שלה, מעלים חשש שתאוות פרסום גוברת לעיתים על אחריות".

במשרד הבריאות הוסיפו כי "בעוד מערכת הבריאות משקיעה מאמץ אדיר לשמירה על בריאות הציבור והצלת חיים, מתעוררים גורמים קולניים, לרבות רופאים, שמייצרים שיח חסר אחריות שמטרתו לכרסם באמון הציבור".