מדיניות "חיים לצד הקורונה" במערכת החינוך: בשיאה של התחלואה החליטה אתמול (חמישי) ממשלת ישראל על הקלה משמעותית כדי לאפשר לימודים בבתי הספר והגנים ברציפות. החל מעוד שבוע כל ילד, בין אם הוא מחוסן או לא, יעבור בדיקת אנטיגן ביתית פעמיים בשבוע בימי ראשון ורביעי. אך ורק אם התוצאה חיובית – הוא יישאר בבית. תלמיד שיבוא במגע עם אדם מאומת לקורונה – לא יצטרך להיכנס לבידוד.

ערכות הבדיקה יחולקו חינם לתלמידים ובמשרד החינוך החלו לחלק אותן כבר אתמול. כל תלמיד יצטרך לעבור שתי בדיקות בשבוע על ידי הוריו בבוקר לפני יציאתו ללימודים - אחת ביום ראשון והשנייה ביום רביעי. את התוצאה השלילית ההורים יצטרכו להזין בפורטל משרד החינוך או לצייד את הילד בפתק שאותו יציג בשערי בית הספר.

תלמידים חוזרים לבית הספר, ארכיון (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
המתווה החדש חל על כל מוסדות החינוך: מגני הילדים ועד התיכונים | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

המדיניות החדשה תלויה כמובן במספר ערכות הבדיקות שישראל תצליח לייבא. לפי הערכות יש בישראל כרגע כ-40 מיליון בדיקות – וזה לא מספיק. המשל"ט של משרד הבריאות ערך הערב דיוני חירום עם יבואני בדיקות קורונה כדי לנסות להבין אם אפשר לייבא לישראל עוד כ-15 מיליון בדיקות תוך שבוע בלבד.

הזמן דוחק ביבואנים מכיוון שראש השנה הסיני חל בעוד 10 ימים והמפעלים שם ייסגרו עד לפחות 15 בפברואר – דבר שיצמצם את ייצור הבדיקות. המטרה היא לייבא מספר רב ככל האפשר של ערכות במחיר של 7-6 שקלים לבדיקה לכל היותר.

"המהלך דורש אחריות אישית של ההורים"

"אנחנו לוקחים אחריות, דאגנו לערכות בדיקה, חילקנו ונחלק עוד, אבל המהלך הזה דורש גם אחריות אישית שלכם ההורים - להקפיד ולבצע את הבדיקות כמו שצריך", אמר רה"מ נפתלי בנט במסיבת עיתונאים שבו הציג את המתווה יחד עם שרת החינוך ושר הבריאות. "אם הילד חולה, לא מרגיש טוב, יש סיפטומטים או שהבדיקה יצאה חיובית – פשוט לא לשלוח את הילדים לבית הספר או לגן".

ראש הממשלה, נפתלי בנט (צילום: לעמ)
בנט: "אנחנו לוקחים אחריות" | צילום: לעמ
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
שרת החינוך: "קיבלנו החלטה אמיצה" | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"הכי פשוט היה לסגור את הכול", אמר שר הבריאות ניצן הורוביץ, "לשלוח המונים לאבטלה, לאי ודאות כלכלית, לשלוח את כל התלמידים הביתה לשבת מול מסכים, אבל כשאנחנו אומרים 'חיים לצד הקורונה' זה אומר גם 'לומדים לצד הקורונה'".

"קיבלנו החלטה אמיצה בממשלה לחיות לצד הקורונה", ציינה שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון. "ביטול הבידודים לילדים הוא צעד חשוב במדיניות הזו שאנו מובילים".

מדיניות הבידודים ובדיקות החדשה במערכת החינוך

המתווה החדש יוחל על תלמידים בכל הגילים במוסדות החינוך הבאים: גני הילדים ופעוטונים, בתי ספר יסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים, ישיבות ופנימיות.

• תלמידים בכל מערכת החינוך יידרשו לבצע  שתי בדיקות אנטיגן בשבוע - בימים ראשון ורביעי, לפני ההגעה ליום הלימודים.

• תלמיד שתוצאת הבדיקה הביתית שלו שלילית יגיע למוסד החינוכי לשגרת לימודים.

• תלמיד שתוצאת הבדיקה הביתית שלו חיובית לא יגיע ללימודים וייגש להיבדק בתחנת בדיקה מפוקחת. אם תוצאת הבדיקה המפוקחת שלילית - התלמיד ישוב למוסד החינוכי לשגרת לימודים. אם תוצאת הבדיקה המפוקחת חיובית - התלמיד יבצע חמישה ימי בידוד מלאים עד להחלמה (בכפוף לבדיקות ביתיות בימים 4 ו-5 ולתוצאה שלילית בשתיהן).

• תלמידים שנחשפו לתלמיד מאומת לא יידרשו עוד להיכנס לבידוד.

• ערכות בדיקה ביתיות יחולקו מעת עת לכלל התלמידים - ללא תשלום.

• תלמידים עם תסמינים נדרשים שלא להגיע ללימודים ולהיבדק בבדיקת אנטיגן ביתית.

החל מבצע חלוקת בדיקות האנטיגן לתלמידים

תוכנית חלוקת הבדיקות תתבצע בשני שלבים עיקריים: בשלב הראשון שהחל אתמול - כל תלמיד גן ויסודי יקבל קופסה של 20 בדיקות לקחת הביתה על פי סדר הקדימות הבא: גני ילדים חינוך מיוחד, גני ילדים ובתי ספר יסודיים. כל איש צוות חינוכי בבתי הספר היסודיים ובגנים יקבל 10 בדיקות (כל שני אנשי צוות יחלקו חבילה של 20) ובכלל זה אנשי צוות מטעם הרשות המקומית: צהרונים, סייעות וכדומה.

בשלב השני, שמועד תחילתו עדיין לא נקבע, תימשך חלוקת הערכות לכל הצוותים החינוכיים, תלמידי חטיבות הביניים ובתי הספר העל-יסודיים בהתאם למפתח החלוקה הבאה:

• 6 בדיקות לכל תלמיד (3 תלמידים יחלקו חבילה של 20) בסיוע ובשיתוף המנהיגות הצעירה.

• 10בדיקות לכל איש צוות (2 אנשי צוות חינוך יחלקו חבילה של 20).

בהנהגת ההורים הארצית דורשים למידה משולבת

הבוקר יו"ר הנהגת ההורים הארצית, מירום שיף, שלח מכתב ליו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ שרן השכל, בדרישה לקיים דיון על למידה משולבת במערכת החינוך - חלק בכיתות וחלק מרחוק, לטובת התלמידים שלא יכולים להגיע לשיעורים.

"הצורך בדרישה ללמידה כזו נובע מכך שלשיטת מנהלי בתי הספר, די בכך שלכיתה מסוימת הגיע ולו תלמיד אחד, ולא תתקיים למידה מקבילה מרחוק לאותה כיתה. כך, התלמידים שלא הגיעו, ללא קשר לכמותם, לא ילמדו בכל צורה שהיא. זהו מצב אבסורדי ובוודאי מצב שאינו רצוי לאף אחד מן הצדדים", כתב.