מיכל מתל אביב, שנמצאת בשבוע ה-27 להריונה השני, כבר יודעת מה מותר ומה אסור לנשים בהריון ומאיזה אוכל כדאי להימנע כדי שלא להזיק לעובר. לפני שלושה שבועות היא החליטה להזמין לה ולמשפחתה משלוח ובו כמה מנות ממסעדת פו סושי במרכז תל אביב.

מיכל דאגה לברר מראש כי המנות לנשים בהריון מוכנות בפס מיוחד במסעדה שמופרד באופן מוחלט וסטרילי מהפסים האחרים, ובכך המסעדה דואגת למנות מיוחדות עבור הלקוחות ההריוניות שלה כפי שמסעדות שונות בעיר דואגות לעשות.

נשים בהריון נמנעות לרוב מלאכול דגים נאים מכיוון שהם עשויים להכיל את חיידק הליסטריה שמסוכן לעובר, ולכן הן מעדיפות לאכול דגים מבושלים ובמקומות שישנה הפרדה בין המאכלים הנאים לבין אלה המבושלים, כדי לוודא שחיידקים לא יעברו לאוכל. מאכלים העשויים להכיל חיידקי ליסטריה (Listeria) הם בין השאר נקניקיות ובשר נא, עוף, חלב לא מפוסטר, גלידה, ירקות או פירות חיים, דג נא או מעושן.

מיכל טענה כי באתר המשלוחים של המסעדה, צוין בפירוש כי קיים במסעדה פס נפרד לנשים בהריון ושניתן להזמין ממנו רק בשיחה טלפונית. וכך עשתה, מיכל התקשרה פעמיים ווידאה שמנות הסושי שהזמינה, שמתאימות לנשים בהריון, יוכנו בפס הריון נפרד וכך הבטיחו במסעדה.

אך להפתעתה כמה שעות לאחר שסיימו לאכול, מיכל ומשפחתה החלו להרגיש לא טוב והבינו שהם סובלים מקלקול קיבה. היחיד שהרגיש בסדר היה בעלה של מיכל, שלא אכל מהמנות שהם הזמינו. קלקול הקיבה נמשך כמה ימים עד שמיכל נאלצה לגשת לבית החולים לבדיקות. מאחר ולא היה לה חום, שחררו אותה לקופת החולים להמשך בדיקות. בזמן הזה היא פנתה למשרד הבריאות בבקשה לערוך בדיקה במסעדה. במשרד הבריאות דיווחו כי "בוצעה ביקורת במקום, ניטלו דגימות ואף נערכה שיחת אזהרה לבעלי המסעדה. בפענוח אחת הדגימות נתגלו חיידקי ליסטריה ולכן הופעל נוהל לטיפול בליסטריה".

מיכל סיפרה כי נציגה של המסעדה התקשרה וטענה כי מעולם לא היה כתוב כי קיים שישנו "פס הריון במסעדה", אך הם ידגישו זאת כעת גם באתר שלהם, "הטענה של הנציגה ממש לא נכונה, ויעידו על כך הרבה הריוניות מתל אביב שמזמינות משם כבר שנים", השיבה מיכל בשיחה עם N12. "מעבר לזה אף אחד לא צריך לאכול אוכל עם חיידקים וליסטריה, לא רק הריוניות שזה מסכן את העובר שלהן יותר".

אישה בהריון סובלת מכאבי גב (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

"אי אפשר לסמוך באמת על אף מטבח"

אתמול, לאחר שהגיעו תוצאות הבדיקה של משרד הבריאות, החלה מיכל בהמלצת רופאיה בטיפול אנטיביוטי. "אני מרגישה טוב עכשיו, אבל הרופאים לא יכולים לשלול ליסטריה במאה אחוז", כתבה בפוסט בפייסבוק, "כל עוד לא אפתח תסמינים 'מחשידים' יותר, לא אטופל לליסטריה ולכן איאלץ להמתין עד הלידה עם חשש מסוים". מיכל ציינה בפוסט שלה גם את המקרה של חברה שלה שאכלה במסעדה במועד אחר וגם היא נאלצה לקבל טיפול אנטיביוטי אחרי חשד לזיהום מליסטריה. "כשמסעדה יוקרתית ונחשבת מתהדרת ב'פס סטרילי להריוניות', לא הייתי מפנה אצבע מאשימה למי שבחרה להאמין. כן לומדים מזה להבא שאי אפשר לסמוך באמת על אף מטבח, ולא רק במסעדות סושי, ופשוט לא להזמין שום דבר שהוא לא מאה אחוז מבושל/אפוי בהריון". 

"ליסטריה הוא שם של חיידק שמצוי בעיקר במזונות כמו דגים לא מבושלים", הסבירה פרופ' טל בירון-שנטל, מנהלת אגף נשים ויולדות במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, "הוא עלול לגרום לזיהום שיבוא לידי ביטוי במחלת חום, כאבי ראש ושרירים וגם לפעמים שלשולים והקאות. כאשר הזיהום נגרם אצל נשים בהריון, קיים סיכון לעובר. עבודות אפידמיולוגיות מצביעות על עליה בסיכון לתמותה תוך רחמית של עוברים לאמהות שחלו בליסטריה בהריון. זו הסיבה שאנחנו חוששים מהזיהום הזה בהריון וממליצים להימנע ממזונות המכילים דגים לא מבושלים. כמו כן אם יש חשד קליני לזיהום - אנחנו נותנים טיפול אנטיביוטי כדי להפחית את הסיכון לסיבוכים הנלווים".

ממסעדת פו סושי נמסר: "המטבח של פו סושי עובד לפי כול הנהלים המחמירים ביותר של משרד הבריאות ומלווה על ידי חברה פרטית לבטיחות מזון. ליסטריה הינו חיידק שיכול לדגור 7 ימים לפני שמתפתח. אנחנו עובדים עם דגים טריים ברמה היומית ולכן סבורים שמקור החיידק לא במטבחינו, אלא בספק הדגים. העברנו את פרטי הספק למשרד הבריאות להמשך בירור וטיפול ואנו עושים כול אשר ניתן כדי להגיש מזון ברמת הניקיון והבטיחות הגבוהה ביותר".

תגובת משרד הבריאות: "המקרה האמור התרחש לפני יותר משבוע כאשר התקבלה תלונה על הרעלת מזון. אישה אחת בהריון פנתה למיון, טופלה ושוחררה במצב טוב. כמו כן, זיהומולוג של קופת חולים סיפק עבורה הנחיות כלליות. לא קיים חשש למטופלת או לעוברה".