החופשה הסתיימה בצורה עכורה: יאיר נדב, ישראלי בן 56, אושפז במרכז הרפואי שיבא בתל השומר לאחר שנדבק במחלה הזיהומית האקזוטית "מליודוסיס" בתאילנד. אחרי שנחשף למים מזוהמים במהלך הטיול, החל נדב לסבול מחום גבוה ומדלקת ריאות חמורה. עם חזרתו ארצה, מיהר לקבל טיפול רפואי בבית החולים, שם התגלה שהוא נדבק בחיידק נדיר, הנמצא באדמה ובמים באזורים טרופיים כמו וייטנאם ותאילנד.

בשיחה עם N12 תיאר נדב, שעדיין מאושפז, את השתלשלות העניינים: "ארבעה ימים לפני החזרה שלי לארץ החום שלי החל לעלות. סבלתי מהתכווצויות והזעה בלילות. כשהגעתי לישראל אבחנו אצלי דלקת ריאות. לקחתי אנטיביוטיקה אבל זה לא עזר, אפילו רק החמיר את המצב. המשכתי לסבול מחום גבוה, הזעות וצמרמורות".

לאחר שהטיפול באנטיביוטיקה נכשל, יאיר פנה לחדר המיון בבית החולים שיבא: "אחרי מגוון בדיקות במיון, התגלה שנדבקתי ב'מליודוסיס'. כשהייתי בתאילנד נכנסתי לבריכה ויכול להיות שנדבקתי שם או אולי במפל שביקרתי בו. אני לא יודע בדיוק, אני מעריך שזה קרה בבריכה כי כששחיתי בה לא הרחתי כלור".

נדבק מחיידק אקזוטי בתאילנד ואושפז
נדב נדבק בחיידק נדיר: "מעריך שזה קרה בבריכה"
נדבק במחלה אקזוטית בתאילנד ואושפז
"סבלתי מהתכווצויות והזעה בלילות", נדב בטיול בתאילנד

ד"ר אסף ביבר, רופא מומחה בכיר ביחידה למחלות זיהומיות ובמרפאה למחלות טרופיות בשיבא, הסביר: "מדובר במחלה שלא רואים אותה הרבה במערב. החיידק חי בעיקר במקורות מים והדרך להידבק בו היא באמצעות פצעים בעור שנחשפים למים נגועים או שתיית המים". עוד הוסיף ד"ר ביבר ש"'מליודוסיס' היא מחלה טרופית לא כל כך שכיחה. צעירים הנחשפים לחיידק לרוב יעברו זאת בצורה קלה, אך אנשים מבוגרים או עם מחלות רקע עלולים לפתח מחלה מאוד קשה".

בעקבות הגשמים בתאילנד: עלייה במקרי החשיפה לחיידק

בזמן מגפת הקורונה, התיירות ספגה נסיגה משמעותית. על כן, לא נצפו בארץ מקרי הדבקה בחיידק. כעת, בין היתר בעקבות הגשמים שירדו לאחרונה בדרום תאילנד, ישנה עלייה במספר מקרי החשיפה. ד"ר ביבר המליץ: "אנחנו עומדים בפני גל עצום של ישראלים הנוסעים לטייל באיים. למטיילים במדינות טרופיות מומלץ לא לשתות מים מהברז, לא לצחצח שיניים עם מי ברז אלא רק עם מים מינרליים, ולהימנע מכניסה למפלים. כדאי לנעול נעליים בעת הליכה בטבע וגם במלונות יוקרתיים להיזהר מבריכות השחייה, שאם לא חוטאו כראוי עשויים להיות נגועים בחיידק".

שיבא תל השומר, בית חולים (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
"מומלץ שלא לשתות מים או לצחצח שיניים במי ברז במדינות טרופיות". ביה"ח שיבא, ארכיון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

17 ימים חלפו מאז שאושפז, ונדב עדיין לא שוחרר מהמחלקה הפנימית בבית החולים. "אני ממליץ לכולם לשים לב לדברים הקטנים בזמן חופשה: שהבריכה נקייה, לא להתפתות להיכנס למים שעלולים להיות מזוהמים ופשוט להיות ערניים", אמר. ד"ר ביבר הדגיש את החשיבות עבור ישראלים המטיילים באזורים טרופיים: "התחושה הישראלית 'שהכול בסדר' עשויה להטעות - אני חושב שצריך מאוד להיזהר, במיוחד מבוגרים עם מחלות רקע, סוכרת או מחלות כליות".