מאז התגלה זן האומיקרון בישראל, הוחלט להטיל שורת הגבלות – ובהן החזרת חובת הבידוד במלוניות לכל מי שחוזר לארץ ממדינה אדומה. הצעד שעליו הכריזה הממשלה עבר להכרעה בכנסת: התנאי החדש לשחרור מהמלונית, שאותו אישרה היום (שלישי) ועדת החוקה, הוא החתימה לפיקוח באמצעות אפליקציית ה"הסכמון". עוד קבעה הוועדה כי הנוסע שירצה להשתחרר מהמלונית יידרש להציג בדיקת PCR שלילית נוספת, שתתבצע לאחר שלושה ימים מיום החזרה ארצה.

מלונית קורונה גולד בירושלים
מלונית קורונה. ארכיון

האישור מהכנסת התעכב, אחרי שאתמול התגלה במהלך הדיון כי טפסי ההחתמה המעודכנים לשימוש ב"הסכמון" אינם מוכנים – ולא היה נציג ממשלה שיכול להחתים על הטופס. בשל כך דחה יו"ר ועדת החוקה, ח"כ גלעד קריב, את ההצבעה להיום – וזה לא היה העיכוב האחרון. לדיון הגיעו הפעם נציגי הממשלה ועדכנו שהטפסים עדיין נמצאים בשלבי הכנה סופיים: הם נדרשו לתאם ביניהם את ההיערכות בעניין ולחזור עם טפסי הסבר מוכנים גם באנגלית ובערבית. 

יו"ר הוועדה גלעד קריב נזף בנציגי הממשלה: "החוק מחייב אתכם שהטפסים יהיו בשפות מובנות, מי מתכלל את האירוע? מה מסובך להבין שחייבת להיות כתובת ברורה בכל אחת משתי המלוניות?". גם חבר הכנסת בני בגין ביקש הבהרות: "מי מנהל את האירוע? למה בדיוק נציגי ביטחון פנים מוסמכים ומי אחראי עליהם?".

בשלב הזה קריב דרש מנציגי הממשלה לסיים את עבודתם והוסיף ביקורת על ההתנהלות: "אבקש שתצאו ותסגרו את המעגל, תשלימו את הטפסים. כל המדינה בטרפת של הנגיף, אבל אתם מסתפקים בכך שאדם חתם בלי שום הסבר?". רק אחרי כמה שעות חודש הדיון והוראת השעה אושרה בוועדת החוקה.

נמל תעופה בן גוריון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
אחרי הוויכוחים: התקנות החדשות לנוחתים בישראל אושרו. ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

מירב שץ, יועצת מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, הסבירה בדיון: "נציגי פיקוד העורף יקלטו את המבודדים ויחלקו להם את הטפסים לאחר שיודרכו על ידי נציגי מנהלת האכיפה. בתהליך השחרור יהיה נציג של משרד הבריאות 24/7 לתת מענה לכל שאלה שתתעורר".

אפליקציית ההסכמון, שמהווה שימוש במעקב טכנולוגי אחר אזרחים הנדרשים לבידוד, עוררה ביקורת רבה בקרב הציבור אחרי שאושרה בחודש מרץ האחרון. הפעלתה לא נמשכה זמן רב: השימוש ב"הסכמון" בוטלה לאחר כמה שבועות עם הסרת ההגבלות בישראל. בחודש אוגוסט אושר בוועדת החוקה להפעיל שוב את האפליקציה לחוזרים מחו"ל במידת הצורך.