מבצע החיסונים יתרחב? ה-FDA האמריקני דן היום (שלישי) בתוצאות הניסוי של חברת "פייזר" בחיסון קורונה לילדים בני 11-5. על פי ההערכות, הרגולטור האמריקני יאשר את החיסון, ובישראל עוקבים מקרוב אחר הנושא בתקווה להתחיל לחסן כבר בעוד כחודש. נוסף על כך, דיווחנו הערב לראשונה ב"תוכנית חיסכון" שהנחיות התו הירוק יחולו גם על הילדים, כשמי שלא יתחסן יצטרך להיבדק כרגיל על מנת להיכנס לאירועים ולאטרקציות המצריכים זאת.

במידה ומנהל המזון והתרופות האמריקני יאשר כצפוי את החיסון, משרד הבריאות בישראל ידון בנושא כבר בשבוע הבא בשורת דיונים שיהיו פתוחים לציבור – במטרה להגביר את השקיפות ואת האמון הציבורי בתהליך קבלת ההחלטות. ההערכה היא שישראל תחל לחסן נגד קורונה ילדים בני 11-5 כבר בעוד כחודש, והחיסונים יינתנו במרפאות או בבתי הספר, כפי שנעשה עד כה עם שכבות גיל מבוגרות יותר.

יתרה מזאת, פרסמנו הערב לראשונה שלאור ההרחבה הצפויה של מבצע החיסונים, הנחיות התו הירוק שחלות כיום על הציבור הישראלי יחולו כרגיל גם על בני 11-5 שיתחסנו, והם יוכלו להיכנס בחופשיות לאתרים ולאירועים המצריכים זאת. ילדים שהוריהם יבחרו שלא לחסן אותם יצטרכו להיבדק בבדיקות המהירות הזמינות בבתי המרקחת ובחנויות הפארם.

לפי הנתונים שהציגה "פייזר" ביום שישי, החיסונים שלה יעילים בשיעור של 91% בקרב ילדים בני 11-5. המינון שניתן לילדים בניסוי היה 10 מיקרו-גרם, המהווים שליש מהמנה שניתנה למבוגרים. במערכת הבריאות בארץ מעריכים שאם הילדים לא יחוסנו, יהיה קשה מאוד לשמור על נתוני התחלואה הנמוכים בארץ לאחר דעיכת הגל הרביעי והצלחת מבצע הבוסטרים.

אלרעי פרייס: "לא נעשה העתק-הדבק מארה"ב"

על רקע הכוונה לחסן בהקדם גם בני 11-5, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס התראיינה הערב ב"מהדורה המרכזית" ונדרשה לסוגייה. "אנחנו הולכים לתהליך שקוף יותר, עם אפשרות לציבור להשתתף", סיפרה. "זה ייעשה בצורה שקופה וגלויה, וזה ייקח גם קצת זמן. מדובר בחיסונים מיוחדים במינונים לילדים, ובכל מקרה זה לא יקרה כבר מחר בבוקר".

לטענתה, בשונה מהדילמה על נחיצות מתן המנה השלישית, כאן מדובר בסוגייה קצת שונה שמצריכה יותר בדיקות: "כשמדברים על בוסטר לקבוצה של אוכלוסייה שאנחנו יודעים מה איתה וכבר נתנו לה את החיסון, הדיון היה על מהירות הביצוע ולא על עצם השאלה אם עושים זאת או לא. לעומת זאת, כאן מדובר בחיסון שנותנים לאוכלוסייה שלא חיסנו עד כה. אני מניחה שה-FDA יאשר את החיסון הזה, אבל בישראל זה לא יהיה העתק-הדבק של מה שקורה בארה"ב".

סוגייה נוספת שעולה בעקבות הכוונה לחסן ילדים היא האמון בתהליך והחשש מתופעות לוואי אפשריות. אלרעי פרייס טענה שחצי מהציבור מרגיש בנוח וסומך על החיסון: "תמיד יהיה מי שמתנגד. לא רוצה להגיע לסנקציות על מי שלא מתחסן, כל הורה צריך לבחור את הבחירה עבורו ועבור הילד שלו. תפקידנו להביא את המדע, להסביר למה זה בטוח - לא סנקציות".