דעיכת הגל הרביעי נמשכת ומפיחה שוב את התקווה שבקרוב נוכל לחזור לשגרה מנותקת מהגבלות קורונה. במצב הנוכחי ההגבלות שנותרו הם התו הירוק החדש, חובת עטיית מסכה, בידודים, מתווה 'מגן חינוך' והגבלות על הטיסות לחו"ל. מה צריך לקרות כדי שגם אלו יוסרו מסדר יומנו?

במשרד הבריאות לא נוקבים בתאריך יעד או בנתונים מסוימים שכאשר נגיע אליהם, אפשר יהיה לוותר על ההגבלות. בהתאם להמלצות של גורמי המקצוע, ההחלטות מתקבלות על ידי קבינט הקורונה שבוחן את המצב בהתאם לנתונים העדכניים ביותר.

פטור מבידוד להורים לילדים חולי קורונה

אתמול (שלישי) החליט משרד הבריאות לבטל את חובת הבידוד להורים חולי קורונה מתחת לגיל 12. הורים שלא התחסנו במנה שלישית או החלימו, ימשיכו להיות מחויבים בבידוד. הצעד הזה יקל על הורים שעד כה נאלצו להפסיד ימי עבודה מכיוון שאחד הילדים נמצא חיובי לנגיף.

ילדים חוזרים לבית הספר קורונה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
הורים לילדים חולים יהיו פטורים מבידוד | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

ההמלצה לצעד הבא: הקלות על בדיקות ובידודים לילדים

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן המייעץ לקבינט הקורונה אמר: "אנחנו עדיין עם 1,700 מאומתים ביום, אומנם יש ירידות מאוד גדולות אבל ההגבלות שיש היום הן די מינימליות ורמות התחלואה עדיין גבוהות. אנחנו בדרך הנכונה ואין ספק שנמשיך לראות את מגמת הירידה מתרחשת בכל מקרה".

כעת עם דעיכת התחלואה, ההמלצה הבאה תהיה להפסיק עם התו הירוק לילדים. פרופ' סגל: "לא הייתי מוותר כל כך מהר על התו הירוק לאנשים מעל גיל 12, אבל בכל הנוגע לילדים מתחת לגיל 12 שלא יכולים להתחסן - זה כבר סיפור אחר. צריך לראות מתי הנקודה הנכונה לבחון הקלות בהקשר הזה. כעת כשהתחלואה מתחילה לרדת צריך לשקול להסיר את התו הירוק לילדים. מגמת הירידה צפויה להימשך בכל מקרה, כך שהמהלך לא יגרום כרגע להתפרצות מחודשת".

צוות רפואה לבוש בבגדי מיגון לקורונה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
צילום: נתי שוחט, פלאש/90

"אנחנו יודעים שמי שאין לו תו ירוק נמצא בסיכון גבוה יותר להדביק או להידבק", הוסיף פרופ' סגל. "לא הייתי מבטל את התו הירוק אבל כדי לעודד את ההתחסנות. לילדים מתחת לגיל זה כבר סיפור אחר ושם צריך לראות מתי הנקודה הנכונה לבחון הקלות בהקשר זה. במכלול השיקולים של סיכון למול תועלת והצורך של ילדים לעבור כל הזמן בדיקות כשאין להם אפשרות בכלל להתחסן זה מאוד בעייתי. זה הכול עניין של ניהול סיכונים. לכן כרגע עדיין הסיכוי הוא יותר גבוה זה עניין של ניהול סיכונים".

נכון להיום, כ-650 אלף ישראלים עדיין לא התחסנו במנה ראשונה וכמיליון וחצי לא קיבלו את מנת הבוסטר. פרופ' סגל: "ככל שיותר אנשים יתחסנו כך נראה קצב ירידות יותר גדול ויהיה אפשר להסיר את ההגבלות יותר מהר".

ישראלים הולכים בשוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
המסכות נשארות חלק מחיינו | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

הסרת המסכות בחללים סגורים? כרגע לא על הפרק

ד"ר עדי ניב-יגודה, מומחה למדיניות בריאות וחבר בקבינט המומחים אמר ל-N12: "אם שואלים האם אנחנו עומדים לחזור לשגרה שהייתה ערב פרוץ הקורונה? התשובה להערכתי היא לא. ככל הנראה נסתגל לחיים שבהם המסכה היא חלק מאיתנו. עד מתי? לאף אחד אין תשובה לזה. ככל שהמצב יילך וישתפר, נוכל לשחרר פעילויות נוספות שכיום יש עליהן הגבלות. מצד שני אנחנו מתקדמים לחורף ופעילויות בחלל פתוח יהפכו ללא-רלוונטיות. בזמן החורף, השהייה בחללים סגורים עלולה להעלות את פוטנציאל ההדבקה".

"גם הבידודים לא ייעלמו לגמרי מחיינו", סובר ד"ר ניב-יגודה, "כל עוד יש אוכלוסייה גדולה לא מחוסנת, יהיו מצבים שבהם נדרש בידוד. נצטרך להמשיך להקפיד על תו ירוק ומסכות. לגבי מסכות אני חושב שלא ניתן עדיין להתיר. השלב הבא יהיה להסיר את הגבלת מספר המשתתפים באירועים המתרחשים בחוץ".