ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, דחתה היום (חמישי) את הביקורת על טיוח תופעות לוואי מצד משרד הבריאות, והודיעה כי ייתכן שהדיונים על חיסוני הילדים בוועדת החיסונים יהיו פתוחים לציבור. בדיון בוועדה לזכויות הילד בכנסת, שעסק בחיסונים לבני פחות מ-12 הציגה אלרעי-פרייס נתונים על תחלואת ילדים, ואמרה כי השכיחות של תסמונת PIMS (פוסט קורונה) עלתה בגל הדלתא. 

"ההחלטה על החיסון תמיד תהיה של ההורה עם הילד שלו", אמרה אלרעי-פרייס. "אנחנו נכווין ונמליץ לפי הנתונים שיוצגו ב-FDA ובצוות הטיפול במגפות. יש וירוס שאנחנו יודעים ממחקרים שיש שינויים מוחיים למבוגרים בעקבות המחלה גם כשהם לא מאושפזים קשה ונמצאים בבית. לקחת את הסיכון הזה על הילד הוא סיכון שאני כאמא לא הייתי רוצה לקחת על הילדים שלי".

ילדים מתחסנים ביום האחרון האפשרי
ילד מתחסן לפני כניסת התו הירוק לתוקף

"משרד הבריאות לא רץ לחסן ילדים, אנחנו נחכה לאישור ה-FDA וגם אחריו יתקיים דיון בועדת החיסונים ובצוות לטיפול במגפות. נבדוק את כל הנתונים על בטיחות ומועילות החיסון אצל ילדים בני 5 עד 11. כל תופעות הלוואי שמדווחות למשרד הבריאות מתוחקרות בצורה רצינית".

"אנחנו חוקרים כל תופעת לוואי שמדווחת כדי להבין אם היא קשורה או לא", הוסיפה. "ילדים הם חלק מהמגפה כמו מבוגרים. כשילדים לא מחוסנים הם חלק יותר משמעותי מהמגפה - מעל 50 אחוזים מהתחלואה בתקופה האחרונה היא של ילדים". לדבריה, "אנשים יוצרים דיסאינפורמציה וזה חבל. יש קושי להתמודד עם הפייק ניוז, לפעמים גם מכיוון רופאים". 

ה-FDA, ארכיון (צילום: רויטרס)
משרד הבריאות ממתין ל-FDA | צילום: רויטרס

במהלך הדיון דיבר פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים ואמר: "היו חששות וספקות גם לפני חיסון בני נוער בגילאי 12 עד 15. לפני המבצע, היו סקרים שטענו כי רק עשרים אחוזים מההורים מתכוונים לחסן את ילדיהם ובפועל היום אנחנו כבר קרוב ל-60% התחסנות. לכן אני מאוד אופטימי לגבי שיעורי ההתחסנות העתידיים אצל ילדים בגילאי 5 עד 11". 

פרופ' רבקה כרמי ממועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה הטילה בתחילת הדיון ספק בצורך לחסן ילדים: "קורונה איננה מחלת ילדים, אלא מחלה שפוגעת במבוגרים ואנשים שסובלים ממחלות רקע. היום אנחנו יודעים הרבה יותר על הנושא הזה: הסיכון לילד בריא להידבק ולהיות חולה במחלה קשה הוא 0.003 אחוזים. גם בפוסט-קורונה ילדים סובלים פחות מאשר מבוגרים ולא ידוע לנו מה הסיכונים לילדים מהחיסון".

ח"כ מיכל שיר, יו"ר הועדה לזכויות הילד שיזמה את הדיון אמרה בפתח הדיון: "אחת הסיבות שאני מקיימת את הדיון זה בגלל הקולות המתנגחים - זה מבלבל את הציבור ומלחיץ את ההורים. שני צדי המטבע צריכים לגלות אחריות לא רק לגבי העמדה שהם מחזיקים בה אלא גם כלפי הציבור שאליו הם מעבירים את האינפורמציה. זה משהו שלא קורה פה במדינה בחודשים האחרונים וזה מטמטם את הציבור ואת הורי הילדים".