הקשחת נהלים לנדבקים באומיקרון: במשרד הבריאות הודיעו כי החל מהיום (חמישי) אדם שנמצא חיובי לווריאנט אומיקרון - יידרש להיכנס לבידוד של 14 ימים מהבדיקה הראשונה. מדובר ב-4 ימים יותר ממשך הבידוד שלו נדרש מי שנדבק בווריאנט אחר. 

מי שנמצא חיובי לאומיקרון יהיה זכאי לאישור החלמה רק בתנאי שב-3 הימים האחרונים של תקופה זו לא הופיעו אצלו תסמינים שמונעים מתן אישור החלמה. עוד נקבע כי אדם שהוגדר בחשד גבוה כחולה בווריאנט אומיקרון יוגדר כמחלים באישור הרופא המחוזי - בתנאי שלא התקבלו תוצאות ריצוף עד לסיום תקופת החלמה של 10 ימים.

"עדכון זה מוחל לאור החשד שמאומתים לווריאנט אומיקרון עלולים להיות מדבקים לתקופה ארוכה יותר מזאת שנצפתה במקרים של ווריאנטים אחרים", נמסר בהודעת משרד הבריאות. 

 פייזר הודיעה: מנה שלישית של החיסון מספקת הגנה מפני אומיקרון

בתוך כך, הודיעה אתמול חברת פייזר באופן רשמי כי לצורך הגנה מפני הווריאנט החדש אומיקרון יש להתחסן במנת בוסטר שלישית. החברה גם ציינה שאם יהיה צורך, הם יוכלו לספק חיסון מותאם נגד אומיקרון כבר בחודש מרץ 2022.

ההודעה התפרסמה בעקבות ניסויי מעבדה שביצעה פייזר יחד עם חברת ביונטק, שותפה לייצור החיסון נגד קורונה. בהצהרה של שתי החברות הוסבר כי רמות הנוגדנים בגוף לאחר קבלת חיסון שני היו נמוכות משמעותית מול אומיקרון, לעומת רמת הנוגדנים לאחר קבלת חיסון שלישי.

"למרות ששתי מנות של החיסון עדיין עשויות להציע הגנה מפני מחלה קשה הנגרמת על ידי הווריאנט אומיקרון, ברור מהנתונים הראשוניים אלה שההגנה משתפרת עם קבלת מנה שלישית של החיסון שלנו", אמר אלברט בורלא, מנכ"ל פייזר. "חיסון כמה שיותר אנשים בשתי המנות הראשונות ובוסטר זו הדרך הטובה ביותר למניעת התפשטות הקורונה".

חיסונים נגד קורונה של פייזר (צילום: רויטרס)
מנת הבוסטר - מגנה מפני הווריאנט החדש | צילום: רויטרס

תוצאות הניסוי של פייזר מגיעות בהמשך לתוצאות שהתקבלו ממחקר ראשוני של מדענים בדרום אפריקה שהתפרסם מוקדם יותר. על פי המחקר הדרום-אפריקני, בדיקות דם של מחוסנים הראו דעיכה גדולה, עד פי 40, ביכולתם של הנוגדנים מהחיסון לבלום את התפשטות הווריאנט בגוף לעומת ההגנה מפני נגיף הקורונה המקורי. עם זאת, פרופסור אלכס סיגל, שעמד בראש הצוות שביצע את המחקר, אמר שקבלת בוסטר, או מנה נוספת עבור מחלימים, יכולה להעלות את יעילות החיסון נגד הווריאנט שמעורר דאגה רבה בעולם.

מהתוצאות עלה גם כי הנוגדנים אחרי שתי מנות חיסון היו הרבה פחות יעילים מול אומיקרון לעומת נגיף הקורונה המקורי. עד כמה פחות יעיל? עד פי 40. כמו כן, נמצא כי אומיקרון חמקמק הרבה יותר מווריאנטים אחרים. וריאנט בטא למשל, שאותר לראשונה לפני שנה בדרום אפריקה, נחשב בזמנו לכזה שיכול לחמוק בצורה טובה מההגנה של החיסון. עם זאת, מהמחקר הנוכחי מסתמן שלאומיקרון יש יכולת התחמקות הגבוהה פי 5 עד 10 לעומת בטא.