ועדת החוקה בכנסת אישרה היום (ראשון) את תקנות הבידוד החדשות עליהן הוחלט בשל הגעת וריאנט האומיקרון לישראל. ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס: יש בסך הכל 13 חשודים ומאומתים לזן. הווריאנט התפתח כנראה באמצע אוקטובר.

על פי המתווה, ישראלים ששבו מ-50 מדינות שהוגדרו כאדומות יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בישראל, שלאחריה יועברו לבידוד במלונית קורונה עד לקבלת תשובה. לאחר קבלת תשובה שלילית, יועברו להמשך בידוד ביתי וביום השביעי יבצעו בדיקת PCR נוספת. בכפוף לתשובה שלילית בבדיקה השנייה, ישוחררו מבידוד. מי שייצא חיובי בבדיקה יישאר במלונית עד לקבלת אישור החלמה.

על הנכנסים מדרום אפריקה, בוטסואנה, מלאווי ואתיופיה חלה חובת הבידוד במלוניות כבר מיום שישי והוועדה הקדימה את חובת הנכנסים מ-46 המדינות הנוספות ל-18:00 הערב במקום בחצות. על 50 מדינות אלו נאסרה היציאה מישראל.

רשימת המדינות האדומות: 

דרום אפריקה: אנגולה, אסוואטיני, בוטסואנה, דרום אפריקה, זימבבואה, זמביה, לטוסו, מוזמביק, מלאווי, נמיביה, ראוניון.

מרכז אפריקה: הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, גינאה המשוואנית, גבון, סאו טומה ופרינסיפה, קמרון, הרפובליקה המרכז אפריקנית, הרפובליקה של קונגו.

מזרח אפריקה: אתיופיה, אוגנדה, אריתריאה, בורונדי, ג'יבוטי, דרום סודן, טנזניה, מדגסקר, קניה, סומליה, סיישל, קומורוס, מאורציוס, רואנדה.

מערב אפריקה: בורקינה פאסו, בנין, גאנה, גינאה, גינאה ביסאו, גמביה, חוף השנהב, טוגו, כף ורדה, ליבריה, מאוריטניה, מאלי, ניגריה, ניז'ר, סנגל, סיירה לאון, צ'אד, סנט הלנה.

"איכוני השב"כ, כלי כירורגי"

במהלך הישיבה הסבירה אלרעי פרייס כי לפי התקנות החדשות, אם יתגלה אדם חיובי בטיסה ממדינה אדומה, כל הנוסעים יחוייבו בבידוד. הבידוד במלונית לחוזרים ממדינות אדומות יהיה עד לקבלת תוצאה שלילית, לאחר מכן - אנשים ישוחררו להמשך הבידוד בביתם. החוזרים משאר המדינות שאינן אדומות מחויבים ב-3 ימי בידוד ו-2 בדיקות, אם הם מחוסנים או מחלימים. אם הם לא מחוסנים, בידוד של 7 ימים עם 2 בדיקות ולחלופין בידוד של שבועיים.

ד"ר שרון אלרעי פרייס בועדת חוקה, חוק ומשפט (צילום: ערוץ כנסת)
ד"ר שרון אלרעי פרייס בועדת חוקה, חוק ומשפט | צילום: ערוץ כנסת

וריאנט האומיקרון הגיע לישראל ביום שישי עם עובדת זרה שחזרה ממלאווי והממשלה נערכת לאירוע הדבקה משמעותי. הקבינט התכנס אמש וקיבל שורת החלטות בניסיון לצמצם את התפשטות הזן, שנחשב יותר מדבק. בין ההחלטות שהתקבלו: כניסת זרים לישראל מכל מדינות העולם תיאסר למשך שבועיים, למעט מקרים שיאושרו על ידי ועדת חריגים.

עוד הוחלט כי השב"כ יפעיל שוב את איכוני המקום על מאומתים לזן האומיקרון. ההנחית צפויות להיכנס לתוקף הלילה בחצות, ויהיו בתוקף למשך שבועיים. במהלך הישיבה בוועדת החוקה אמרה אלרעי פרייס כי איכוני השב"כ הם כלי משלים כדי לזהות מגעים אקראיים של המאומת. כך למשל, לגבי המאומתת שנסעה באוטובוס, "יש 12 אנשים שאנחנו לא מצליחים להגיע אליהם", הסבירה. "דרוש כלי כירורגי ומהיר כדי לזהות את האנשים".

ראש שירותי בריאות הציבור פירטה כי כלי האיכון נכון ורלוונטי בשלבים הראשונים של ההתפרצות, אך אם תהיה התפשטות נרחבת של הזן, יופסק השימוש בו. "הכוונה היא לבדוק באיכונים רק את המעגל הראשון של המגעים של המאומתים", הוסיפה. "כרגע מדובר רק על 8 אנשים. זה לא דומה לשימוש שהיה בעבר באיכונים שהשתמשנו בזה על כלל האוכלוסייה".

נתב"ג עמוס בנוסעים למרות ההגבלות החדשות
עומס בנתב"ג

יו"ר ועדת חוקה גלעד קריב הפציר כי מוכרחים להשתמש במקביל גם באמצעים חלופיים לאיכונים, כך גם בקשר לנוסעים באוטובוס שבו נסעה המאומתת: "יש ציפייה שכלים של פרסום לציבור וקריאה לציבור להיבדק חייבים להתקיים לצד שימוש באיכונים".

בעקבות הדיון והקולות השונים שנשמעו בו, פרסם משרד הבריאות הודעה לנוסעי האוטובוס, שקוראת להם לבצע בדיקת PCR. לפי ההודעה, מדובר בקו 390 של חברת אגד שיצא ביום שני, 22.11.2021, בשעה 14:30 מהתחנה המרכזית בתל-אביב והגיע לאילת. משרד הבריאות דורש מהנוסעים להיכנס לבידוד עד לקבלת תוצאה שלילית. 

 
בהתייחס לאירוע "מיס יוניברס" שצפוי להתקיים באילת אמרה אלרעי פרייס כי מדובר באירוע בינלאומי מאוד מושקע, "שמתגאים שיש בישראל". עוד הוסיפה: "לא מבטלים אירוע כזה בקלות. אנחנו פועלים לראות איך מגדרים עם בדיקות, מעקב, בונים מתווה מיוחד לדבר הזה". באשר למתמודדים שמגיעים ממדנות אדומות אמרה כי "מנסים לצמצם את כמות האנשים שמגיעים".

ח"כ קריב ציין שהוועדה צריכה למצוא פתרון לנושא שממנו העלימו עין בחודשים האחרונים: שימוש בתחבורה ציבורית על ידי מחוייבי בידוד והיעדר האכיפה. כך לדוגמה, אדם שסיים את הבידוד במלונית וחייב להיכנס לבידוד בביתו לעוד מספר ימים עשוי לעלות על אוטובוס, וכן אכן קורה בשטח: "איך הוא אמור להגיע? זה חור ברשת, חייבים לתת לזה תשובה".

אלרעי פרייס ציינה כי יש עשרות וריאנטים שמתגלים בריצופי שונים והוסיפה: "אנחנו לא חולקים איתכם כל אחד, אבל כשאנחנו רואים תופעה כזאת, התפשטות מאוד חריגה ומהירה - זה הרגע לעשות את הפעולות המשמעותיות כדי לעשות את זה. ישראל פעלה במהירות".