בצל החשש הגובר מהתפשטות וריאנט אומיקרון ברחבי העולם, חברות החיסונים והתרופות מביעות הבוקר (שבת) אופטימיות זהירה בנוגע ליכולתן לפתח גרסה משופרת של החיסון – אם יתברר שהחיסונים הקיימים אינם עמידים בפניו. לדבריהם, במצב כזה יידרשו להן כ-100 ימים לפתח חיסון שיוכל לעצור את התפשטות וריאנט אומיקרון.

החשש מהווריאנט "אומיקרון" - סיקור נרחב ב-N12: 

הווריאנט החדש, בשמו המקצועי 1.1.529 B, מעורר חשש כבד בקרב רבים מגורמי המקצוע, המכנים אותו "מדאיג". הסיבה העיקרית לדאגה היא העובדה כי הוא נושא כמות גדולה מהרגיל של מוטציות וניכר כי הוא מדבק במיוחד, אפילו יותר מווריאנט הדלתא שהביא לגל קורונה נרחב במדינות רבות בעולם.

לאחר גילוי של מקרים של הווריאנט החדש במדינות דרום אפריקה, הונג קונג, ישראל ובלגיה, היום מתברר כי הוא הגיע למדינות נוספות באירופה. בצ'כיה, המתמודדת עם תחלואה נרחבת, עדכנו הרשויות כי אותר אדם החשוד כי נדבק בווריאנט החדש. במקביל, עדכן שר הבריאות של מדינת הסה בגרמניה כי אדם שבסבירות גבוהה נדבק באומיקרון אותר במדינה: "מוטציות המקושרות לווריאנט אומיקרון נמצאו במטייל שחזר מדרום אפריקה".

בימים האחרונים מתחבטים מומחים רבים בנוגע לשאלה אם הווריאנט החדש עמיד לחיסונים – בשעה שחלקים נרחבים מאוכלוסיית העולם ממהרים להתחסן. כבר אתמול הודיעה חברת ביונטק הגרמנית, השותפה בפיתוח החיסון של חברת פייזר, כי יידרשו לה שבועיים לבחון אם החיסון הקיים עמיד בפני הווריאנט החדש. "אם זה לא יהיה המצב", נמסר, "נוכל לפתח ולייצר חיסון חדש נגד וריאנט אומיקרון בתוך כ-100 ימים, בכפוף לאישור רגולטורי מתאים".

הוריאנט האפריקאי אומיקרון (צילום: רויטרס)
הוריאנט האפריקאי אומיקרון | צילום: רויטרס
הוריאנט האפריקאי אומיקרון (צילום: AP)
הוריאנט האפריקאי אומיקרון | צילום: AP

מחברת מודרנה, יצרנית חיסונים נוספת, נמסר כי מתחילת שנת 2021 היא מקדמת "אסטרטגיה מקיפה לחיזוי תרחישים מדאיגים חדשים". בין היתר, נבדקות 3 דרכי תגובה שונות למקרה שההגנה החיסונית תתפוגג ולא תהיה עוד בתוקף.

חברת נובה-וקס הודיעה גם היא על היערכותה לקראת האפשרות שווריאנט 1.1.529 B עמיד בפני החיסון, והודיעה כי היא כבר החלה לפתח חיסון מתקדם יותר. החיסון החדש מתבסס על דיגום וריצוף גנטי של מה שמוכר לנו עד כה על הווריאנט החדש. "נהיה מוכנים לבחון ולייצר את זה בתוך כמה שבועות", נמסר.

סוגרים את הגבולות

ברחבי העולם גוברת הדאגה מפני וריאנט "אומיקרון" שממשיך להתפשט במהירות. הווריאנט החדש, שכבר זכה לכינוי "הווריאנט הדרום אפריקני", מוערך על ידי רבים כמסוכן ביותר עד כה – בעיקר בשל העובדה שהוא ככל הנראה הזן המידבק ביותר שזוהה. מדינות רבות ברחבי העולם כבר הטילו הגבלות נרחבות על הטיסות והנוסעים המגיעים ממדינות דרום אפריקה, ובשוויץ למשל אף הודיעו כי יאסרו על כניסת ישראלים.

משרד הבריאות הדרום אפריקני הודיע כי הוא מתנגד להחלטות המדינות לאסור אליה נסיעות ואמר כי מדובר ב"צעדים דרקוניים". לדבריהם, מדובר בעונש שהוטל על דרום אפריקה רק בשל "היכולת שלה לזהות במהירות גרסאות חדשות של נגיף הקורונה".

בהודעה שפרסמה שגרירות שוויץ בישראל נכתב כי בשל גילוי הווריאנט החדש בישראל תיאסר למדינה כניסת ישראלים שאינם בעלי דרכון שוויצרי. לצד זאת הוסיפו כי יעצרו כל הטיסות המגיעות מישראל - וכל בעלי הדרכון השוויצרי שמגיעים מישראל יידרשו להציג בדיקת PCR שלילית ולשהות בבידוד במשך 10 ימים - ללא קשר לשאלה אם התחסנו או החלימו.

גם בקרב מקבלי ההחלטות בישראל מעורר הווריאנט החדש דאגה. לאחר הדיון הבהול שיזם ראש הממשלה בנט ומסיבת העיתונאים הדחופה שכינס אתמול (שישי), קבינט הקורונה צפוי להתכנס במוצאי השבת כדי להכריע בסוגיה מורכבת ומשמעותית: האם יש לסגור את נתב"ג לחלוטין כדי למנוע כניסת מקרים נוספים של הווריאנט לישראל?

אם יוחלט לסגור את נתב"ג לזמן מה - מה שלא נראה סביר בשלב הזה - הדבר יעניק לישראל עוד חלון היערכות להתמודדות עם הווריאנט החדש. מנגד, סגירה של נמל התעופה הראשי של מדינת ישראל תפגע קשות בכלכלה. נכון לרגעים אלו, אין רוב בממשלה לנקוט את הצעד המשמעותי של סגירת השמיים - אם כי הדינמיקה בדיונים שבהם משתתפים השרים עשויה להשפיע על עמדתם בזמן אמת

בדיון שנערך אתמול, טרם הגיעו להכרעה בסוגיה החשובה - אך למשתתפים נאמר שמדובר בווריאנט שמתפשט מהר מאוד וגם שהמבנה הביולוגי שלו כולל הרבה יותר מוטציות גנטיות. גם לשאלה אם החיסון עמיד בפניו עדיין אין תשובה - וככל הנראה זו הסיבה שראש הממשלה בנט בחר לנקוט גישה מחמירה של נקיטת צעדים כמה שיותר מהר - גישה שחלק מהשרים סבורים שהיא "היסטרית". 

עמית ולדמן השתתף בהכנת הידיעה.