שער הכניסה הראשי לישראל ייסגר כליל? הווריאנט החדש מדרום אפריקה, "אומיקרון", ומקרה אחד לפחות של הדבקה בו שכבר התגלה בישראל, מעוררים דאגה בקרב מקבלי ההחלטות. לאחר הדיון הבהול שיזם ראש הממשלה בנט ומסיבת העיתונאים הדחופה שכינס אתמול (שישי), קבינט הקורונה צפוי להתכנס במוצאי השבת כדי להכריע בסוגיה מורכבת ומשמעותית: האם יש לסגור את נתב"ג לחלוטין כדי למנוע כניסת מקרים נוספים של הווריאנט לישראל? 

 וריאנט אומיקרון - סיקור נרחב ב-N12:

בדיון שנערך אתמול, טרם הגיעו להכרעה בסוגיה החשובה - אך למשתתפים נאמר שמדובר בווריאנט שמתפשט מהר מאוד וגם שהמבנה הביולוגי שלו כולל הרבה יותר מוטציות גנטיות. גם לשאלה אם החיסון עמיד בפניו עדיין אין תשובה - וככל הנראה זו הסיבה שראש הממשלה בנט בחר לנקוט גישה מחמירה של נקיטת צעדים כמה שיותר מהר - גישה שחלק מהשרים סבורים שהיא "היסטרית".  



ראש הממשלה בנט תומך בסגירת נתב"ג רק לתיירים נכנסים וייתכן שגם בנקיטת צעד של חובת בידוד על ישראלים שמגיעים ממדינות מסוימות - עמדה שבה תומכים גם שרת הפנים שקד והשר לביטחון הפנים בר-לב. שאלה נוספת שעל מקבלי ההחלטות לדון בה ולגבש סביבה עמדה ברורה היא מה תהיה המדיניות לגבי ישראלים שנוחתים במדינות כמו טורקיה או איחוד האמירויות לטיסות המשך ("קונקשנים"). 

בריאיון ל"אולפן שישי" אמרה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, כי רוב מדינות אפריקה הופכות להיות אדומות - וכי המשמעות היא שאסור יהיה לנסוע אליהן. לדבריה, "מי שחוזר מהן יחזור לבידוד גם אם הוא מחוסן או מחלים".

עוד הוסיפה כי מבחינת משרד הבריאות אין המלצה לסגור את נתב"ג - אך שתהיה התייחסות זהירה במיוחד למדינות אפריקה ומדינות שמבצעים דרכן טיסות המשך. ד"ר אלרעי-פרייס המליצה לישראלים שלא לנסוע לחו"ל בשלב זה, אם מדובר בנסיעה שאיננה הכרחית: "אנחנו לא יודעים לאן הווריאנט הספיק להגיע ולכן אנחנו ממליצים להמעיט בנסיעות אם הן לא חיוניות. אני חושבת שאם לא חובה – לא הייתי טסה כרגע".  

נתב"ג - אוגוסט 2021 (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
ד"ר אלרעי-פרייס: "ממליצה לא לטוס אם הנסיעה לא חיונית" | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

לדבריה, החשש העיקרי הוא מפני התפשטות של הווריאנט בישראל בעיקר עקב כך שישראלים רבים עדיין לא מחוסנים: "מאומתת אחת בווריאנט החדש הייתה מחוסנת ויש עוד כמה חשודים שגם הם מחוסנים, אבל כולם במצב קל מאוד. מה שמגיע אלינו בקרב מחוסנים נראה כמו תחלואה קלה. אנחנו חוששים כי יש המון ישראלים שלא מוכנים לחסן ילדים, יש בני נוער שהגיע הזמן שלהם לבוסטר ולא קיבלו אותו וגם מבוגרים. וגם יש עוד כ-600 אלף איש שטרם קיבלו את מנות החיסון הראשונה והשנייה". 

צעדי המנע נגד הווריאנט: דגימות ביוב, בדיקות עד הבית - ואיתור הנוסעים ששהו לצד המאומתת 

מקרה ההידבקות בווריאנט "אומיקרון" שאותר בישראל הפך אותה שוב למדינה שהעולם כולו נושא אליה עיניים כדי לראות כיצד היא מתמודדת עם המצב החדש, שכבר מתחיל להשפיע על מדינות רבות בעולם שמודיעות שלא יכניסו לשטחן נוסעים מדרום אפריקה והמדינות הסמוכות לה.

בעולם ממתינים לתוצאות שיגיעו מהמעבדות בארץ והשאלה המרכזית היא אם החיסון עמיד בפני הווריאנט החדש. ייתכן מאוד שאינדיקציות ראשוניות יתקבלו בשבוע הקרוב - אבל רק בתוך כשבועיים נדע באופן ודאי יותר עד כמה החיסון עמיד בפניו.  אם נגיע למצב שבו יגלו שהחיסון לא נותן מספיק מענה לווריאנט, בתוך זמן די קצר ניתן יהיה לבצע "התאמה" לחיסונים הקיימים.  

האם חיסון שלישי לקורונה מגן מפני הידבקות באומיקרון (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90 )
החיסונים יתבררו כעמידים נגד הווריאנט החדש? | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

צעד שבו נוקטת ישראל בימים אלה הוא דגימות ביוב שכבר בוצעו ב-20 מוקדים ברחבי הארץ כדי לגלות באיזו מידה התפשט הווריאנט החדש בארץ ולאילו מקומות הוא הגיע. בנוסף, עורכים בדיקות ריצוף גנטי ספציפיות לווריאנט הזה של כל מי שנוחת בנתב"ג. 

בתוך כך, הממונה על ההתמודדות עם נגיף הקורונה במערכת הביטחון שנוכח בישיבות קבינט הקורונה, מסר שצוותים של פיקוד העורף צפויים להגיע לבתיהם של כ-800 ישראלים שחזרו לאחרונה מחו"ל על מנת לבדוק אם נדבקו בווריאנט החדש - זאת כדי למנוע מהם לצאת מהבית ולהדביק אחרים, אם אכן יימצא שנדבקו בווריאנט. בנוסף, יוכפלו הצוותים של פיקוד העורף בנתב"ג - ונוסעים שחוזרים ממדינות אדומות יועברו למלוניות קורונה. 

ביקור ראש הממשלה נפתלי בנט והרמטכ"ל אביב כוכבי במפ (צילום: עמוס בן גרשום לעמ‎, לע"מ)
בפיקוד העורף יתגברו צוותים - ויגיעו לבדיקות עד הבית | צילום: עמוס בן גרשום לעמ‎, לע"מ

בהמשך לפרסום הראשון ב-N12 מוקדם יותר אתמול, לפיו האישה שנמצאה מאומתת לווריאנט החדש הפרה בידוד ונסעה באוטובוס מתל אביב לאילת, הוחלט לפעול על מנת לאתר את כל נוסעי האוטובוס כדי לבדוק אם נדבקו. פיקוד העורף צפוי לפנות לאגד כדי לאתר את כלל הנוסעים ששהו באותו האוטובוס לאילת, ולבדוק אותם בבדיקות PCR. בנוסף, ייתכן שיוחלט בהמשך להכניסם לבידוד מכיוון שקיים חשד שהם נושאים את הנגיף. 

חיטוי תחנת אוטובוס (צילום: AP / FLASH 90)
הנוסעים באוטובוס עם המאומתת לווריאנט החדש ייבדקו | צילום: AP / FLASH 90