במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי החשוב בעולם, נמצא שחולי סוכרת (סוג 2) שנטלו את התרופה "טירזפטיד" הצליחו להפחית כ-12.5 קילוגרם. מדובר בנתון כמעט כפול בהשוואה למטופלים שקיבלו אוזמפיק, שכונתה לאחרונה "התרופה להרזיה שמשגעת את העולם": אלו הורידו 6.2 קילו בלבד. החוקרים מצאו גם שגם ערכי הסוכר בדם ירדו משמעותית למקבלי התרופה.

מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלד ג'ורנל אוף מדיסין" (The New England Journal of Medicine) והוצג השבוע בכנס של האיגוד האמריקאי לסוכרת (ADA) מצא שהתרופה "טירזפטיד" הצליחה להוכיח בשיעורים גבוהים יותר ירידה במשקל ובערכי הסוכר בדם בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2.

במחקר השתתפו כ-1,900 חולי סוכרת שסובלים מהמחלה ב-9 השנים האחרונות לפחות. החולים חולקו באופן אקראי ל-4 קבוצות: שלוש קבוצות של חולים שקיבלו את התרופה "טירזפטיד" במינון של 5 מ"ג, 10 מ"ג ו-15 מ"ג, וקבוצה נוספת קיבלה את התרופה "אוזמפיק" במינון של 1 מ"ג. החוקרים ביקשו לדעת איזו תרופה מסייעת טוב יותר להורדה במשקל ולאיזון רמות הסוכר בדם.

סוכרת (צילום: Shutterstock)
בשורה לחולי הסוכרת | צילום: Shutterstock

הגיל הממוצע של החולים היה 56 והמשקל הממוצע היה 93.7 ק"ג. החוקרים ניהלו מעקב של 40 שבועות אחרי כל ארבעת קבוצות החולים ולאחר מכן ערכו בדיקה של ערכי הסוכר והמשקל של כל אחד מהמשתתפים. על פי הממצאים, הירידה במשקל הייתה גדולה יותר בקרב החולים שקיבלו את התרופה "טיזפטיד". מטופלים שקיבלו מינון של 5 מ"ג ירדו 7.8 ק"ג  בממוצע, מטופלים שקיבלו 10 מ"ג ירדו 10 ק"ג, ומטופלים שקיבלו 15 מ"ג השילו 12.5 ק"ג ממשקלם.

תופעות הלוואי השכיחות של המטופלים בשתי התרופות היו במערכת העיכול והן הופיעו בשיעורים גבוהים יותר בקרב חולים שקיבלו את "טירזפטיד": 22% מהחולים שנטלו "טירזפטיד" סבלו מבחילות לעומת 18% שקיבלו אוזמפיק; 16% מהחולים שנטלו "טירזפטיד" סבלו משלשולים לעומת 12% מהחולים שקיבלו את התרופה האחרת ו-10% מהחולים שנטלו "טירזפטיד" סבלו מהקאות.

"מרחיב את אפשרויות הטיפול לאנשים שסובלים מסוכרת והשמנה"

"הטיפול בתרופה הוכיח ירידה ברמת הגלוקוז בדם והפחתת משקל בהשוואה לאוזמפיק וחשוב מכך, מטופלים שנטלו את התרופה לא חוו אירועים של היפוגליקמיה", הסביר ד"ר חואן פבלו פריאס, החוקר הראשי של המחקר, "הממצאים משמעותיים מפני שאנו מרחיבים את אפשרויות הטיפול בחולים עם סוכרת והשמנת יתר".

התרופה עדיין לא רשומה בישראל ולא נמצאת בסל הבריאות. ד"ר רז הגואל רופא מומחה ומנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה אמר ל-N12: "בשנים האחרונות יש התקדמות דרמטית במחקר ובהבנת מנגנוני ההשמנה והגורמים לה. ממצאי המחקר הנוכחי חשובים מפני שהם מרחיבים את אפשרויות הטיפול לאנשים שסובלים מסוכרת והשמנת יתר. השמנה היא מחלה שצריכה טיפול רפואי וליווי לאורך זמן וכשהיא נלוות למחלות רקע נוספות כמו סוכרת היא עלולה להיות מסוכנת מאוד. בקהילה הרפואית מקווים שבעתיד נוכל לתת את הטיפול בתרופה גם לחולים ללא סוכרת שזקוקים לסיוע בתהליך הירידה במשקל".

סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר בדם. החולים סובלים מחוסר יחסי או מוחלט של ההורמון אינסולין. האינסולין מיוצר בבלוטת הלבלב ומופרש ממנה לדם בתגובה לעלייה ברמת הסוכר. האינסולין מאפשר חדירה של הסוכר מהדם אל תאי הגוף השונים, שם נדרש הסוכר כדי להפיק אנרגיה הדרושה לתפקודם התקין. בקרב אנשים בריאים ערכי הסוכר בדם של 6% ומטה נחשבים לתקינים, בקרב חולי סוכרת רמה נמוכה מ-7% נחשבת לתקינה. חולים עם למעלה מ-8% עלולים לסבול מסיבוכים לאורך זמן כמו עיוורון, אירועים לבביים ומוחיים וקטיעת גפיים.