"סגרנו ואמרנו 'זהו'. בעניין הקורונה לא היה אפילו טלפון אחד. חלק מהציוד שהיה לנו תרמנו לחוץ לארץ", מספר יצחק מרקוביץ', מייסד ומנהל ארגון "חסדי עמרם" שמשאיל ציוד לטיפול ביתי בחולי קורונה. אבל אז הטלפון חזר לצלצל. "לא עברו כמה חודשים והגיע גל בעוצמה כל כך חזקה. קודם טלפון אחד, אחר כך ארבעה טלפונים. היום זה מגיע לבין 400 ל-600 טלפונים ביום".

לפני כ-10 חודשים חשפנו במהדורה המרכזית את המערך החשאי שטיפל אז במאות חולי קורונה, רובם ככולם מהמגזר החרדי, במחתרת או בביתם. כל זאת ללא ידיעת המדינה, על בסיס מערך מתנדבים שחלקם נעדרים הכשרה רפואית פורמלית. אבל מאז השתנו הדברים. "זה לא מה שהיה. אז היה לנו מקום אחד לכל הארץ, היום מדובר בהרבה מקומות ויותר מסודר", אומר מרקוביץ' שמוסיף כי בידי הארגון 700 מחוללי חמצן.

הארגונים שמנסים למנוע את קריסת בתי החולים (צילום: N12)
הארגונים שמנסים למנוע את קריסת בתי החולים | צילום: N12

במשרד החדש שלהם, בשכונת רוממה בירושלים, פועלים במשך 24 שעות טלפנים שמקבלים את הבקשות של החולים. "השיחות מגיעות מכל הארץ", מספר צבי לוקר, מתנדב בארגון. "מתל אביב, מרעננה, מהוד השרון, מהרצליה, מכל מקום. הגל הזה מאופיין בעיקר במרכז הארץ – אזורים שבפעם שעברה היו יותר רגועים".

הארגונים שמנסים למנוע את קריסת בתי החולים (צילום: N12)
בארגונים מרגישים את העומס: "היום זה מגיע לבין 400 ל-600 טלפונים ביום" | צילום: N12

לצד "חסדי עמרם" ניתן למצוא גם את "יד שרה", ארגון ותיק שמחזיק כבר שנים רבות בציוד נשימתי. כעת, בעקבות מגפת הקורונה, הביקוש לציוד עלה בצורה דרמטית. "הבאנו לכאן אלפי מחוללי חמצן ובלוני חמצן", אומר משה כהן, מנכ"ל הארגון. "בגל הראשון, השני והשלישי הגענו ל-28 אלף חולי קורונה וכרגע יש לנו 2,890 מחוללי חמצן שנמצאים אצל חולי קורונה בבתים".

בארגון טוענים שהפעילות שלהם מסייעת להקל על העומס בבתי החולים, שכן הציוד הרפואי מאפשר לחלק מהנדבקים להישאר בביתם גם כשמצבם מחמיר. כעת, במשרד הבריאות הודיעו שיפעלו להרחיב את מערך האשפוז הביתי ולמסד אותו דרך קופות החולים. כיום, רק 43 מטופלים נמצאים באשפוז ביתי בכללית, מכבי, מאוחדת ולאומית יחד.

הארגונים שמנסים למנוע את קריסת בתי החולים (צילום: N12)
"בגל הראשון, השני והשלישי הגענו ל-28 אלף חולי קורונה" | צילום: N12

"טיפלתי בחולי קורונה בבית החולים וטיפלתי בחולי קורונה בבית, והיו לי לא מעט מטופלים שראיתי אותם בבית החולים וחשבתי שאם הם היו בבית, והיו מקבלים את אותה התמיכה שהם מקבלים בבית החולים – חוויית האשפוז שלהם, איכות החיים שלהם וגם אורך החיים שלהם היו הרבה יותר טובים אם הם היו בבית", מסכם ד"ר יואל גיל, המנהל הרפואי של חדר המיון ב"יד שרה".