בתדרוך המיוחד שערך אתמול (רביעי) שר הבריאות ניצן הורוביץ, הוא הצהיר שבתוך שבוע בדיקות קורונה מהירות וביתיות יהיו זמינות בבתי המרקחת, כך שהציבור הרחב יוכל לרכוש אותן. אלא שנכון להיום, משרד הבריאות עדיין לא אישר ליבואנים של אותן בדיקות לשווק אותן ברשתות. "כל עוד לא יתקבל האישור - לא נוכל למכור את הבדיקות, שמסוגלות לזהות את כל הווריאנטים של הנגיף", אמר דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל.

"המנגנון של הבדיקות דומה לבדיקת ה-PCR המוכרת לנו", הסביר פפו. "מדובר במטוש שמכניסים אותו לאף של הנבדק ולאחר מכן הוא נכנס לתוך מבחנה, והחידוש הוא שלאחר 15 דקות מתקבלת התוצאה".

אילו בדיקות מהירות ישווקו בישראל?

בישראל יש 7 בדיקות מהירות וביתיות שקיבלו את אישור משרד הבריאות. חלק מהבדיקות הללו דורשות מפעיל מיומן, ואינן לשימוש אישי-ביתי. בין החברות שקיבלו אישור: חברת "גאמידור דיאגנוסטיקה" שתשווק בדיקה מהירה שמיוצרת על ידי ענקית התרופות "רוש", חברת "רימיפארם" תייבא שני סוגים של בדיקות וחברת "סביון" הישראלית, שמפעליה נמצאים באשדוד, פועלת לפיתוח בדיקת קורונה "כחול-לבן".

שר הבריאות ניצן הורוביץ בהצהרה לתקשורת (צילום: משרד הבריאות)
שר הבריאות ניצן הורוביץ | צילום: משרד הבריאות

הילה גלבוע, סמנכ"ל ומנהלת חטיבת המיקרוביולוגיה ב"גאמידור דיאגנוסטיקה" אמרה ל-N12: "אנחנו נמצאים בקשר מול משרד הבריאות ופתחנו בהליך רישום לשיווק בדיקה של חברת 'רוש' וברגע שהתהליך יסתיים נוכל להציע את הבדיקה לציבור הרחב. יש שינוי משמעותי בעמדת משרד הבריאות ואנחנו מעריכים שהמהלך ייצא לפועל בקרוב. המחיר הסופי עדיין לא נקבע, חברות בעולם מציעות את הבדיקה בסכום של 45 דולרים, אך אני מניחה שבארץ המחיר יהיה נמוך יותר".

שגיא יניב מנהל שיווק ומכירות סופיה ישראל מקבוצת "רימיפארם" הסביר: "הגשנו את כל המסמכים לייבוא מהיר של הבדיקות העצמיות לארץ מיד אחרי אישור ה-FDA כבר בחודש מרץ. עכשיו זה בידיים של משרד הבריאות. אנחנו כבר מקבלים אלפי פניות מהורים ומוסדות חינוך שמחפשים פתרונות מיידים ונגישים".

איפה נוכל למצוא את הבדיקות, ומה אחוזי הדיוק שלהן?

קיימים שני סוגים של בדיקות מהירות: האחד דורש הפעלה על ידי איש צוות ובישראל הן יופצו במתחמים של מגן דוד אדום, ביקורופא ועמדות נוספות שיקבלו אישור על כך. סוג נוסף יימכר לשימוש עצמי בבתי המרקחת וכל אחד יוכל לעשות את הבדיקה עבור עצמו.

בדיקות ביתיות לקורונה שישווקו בישראל  (צילום: קבוצת רימיפארם - בדיקות עצמיות)
בדיקות מהירות לקורונה | צילום: קבוצת רימיפארם - בדיקות עצמיות

שגיא יניב תיאר: "הבדיקה שנקראת QuickVue At-Home מאפשרת תשובה בתוך 10 דקות ואנו צפויים לשווק אותה בישראל. הדיוק שלה עומד על 99.3% והיא נוחה לשימוש. בדיקה עצמית נוספת נקראת InteliSwab ומאפשרת לקבל תשובה בתוך 30 דקות ונמכרת כבר בכל העולם. הדיוק שלה עומד על 98 אחוזים".

"סופיה", לעומת זאת, היא בדיקת קורונה שמשווקת בישראל ודורשת הפעלה על ידי נציג מוסמך. הטכנולוגיה פותחה על ידי תאגיד "קווידל" האמריקאי ומאפשרת לבצע 100 בדיקות בשעה. לדברי החברה, לבדיקה יש דיוק של 96.7% והיא מזהה גם את הווריאנטים החדשים שהתגלו ברחבי העולם.

מי ישלם על הבדיקות?

בין משרדי האוצר והבריאות מתנהלים כעת דיונים בשאלת מימון הבדיקות המהירות. ההחלטה המסתמנת היא לממן את הבדיקות הללו במימון ציבורי לילדים מתחת לגיל 12 שאינם יכולים להתחסן. כך למשל, ערכות לבדיקה עצמית מחולקות ללא תשלום ביוזמת הממשלה בבתי ספר בארצות הברית, קנדה, בריטניה, גרמניה, איטליה וצרפת. לעומת זאת בבתי המרקחת בישראל - בדיקות מהירות לשימוש עצמי צפויות לעלות סכום שינוע בין 70 ל-90 שקלים.

בדיקות ביתיות לקורונה שישווקו בישראל  (צילום: קבוצת רימיפארם - בדיקות עצמיות)
בדיקות קורונה מהירות | צילום: קבוצת רימיפארם - בדיקות עצמיות

אם במשרד הבריאות יפעלו כדי להקל על היבואנים - ייתכן שניתן יהיה להפחית את הסכום כך שיהיה נגיש יותר לציבור: "למשרד הבריאות יש יכולת ממשית לסייע ליבואני הבדיקה עם הקלות באישור ומניעת סחבת ובירוקרטיה", אמר גורם המעורה בפרטים. "זה לא סוד שישראל סובלת מעודף רגולציה במערכת הבריאות וגם אחרי ש-FDA אישר תכשיר לשימוש - היבואנים ממשיכים לסבול ממסע ייסורים בדרך להגשמת המטרות שהציבו ראש הממשלה ושר הבריאות".

בעקבות "התו השמח" נרשמה עלייה של 30% בביצוע בדיקות קורונה מהירות בארץ - עם כניסתו לתוקף של המתווה החדש לקיום אירועים יותר ממאה איש. בסניפי ביקורופא נרשמה עלייה דרמטית בביקוש לביצוע בדיקות "סופיה" מהירות עם תוצאה מיידית בתוך 15 דקות. בדיקות האנטיגן המהירות מתבצעות על פי הנחיות משרד הבריאות ומיועדות לילדים, בני נוער ומבוגרים שטרם התחסנו ומחירן 69 שקלים.

אמנון כהן, מנכ"ל ביקורופא תיאר את המצב: "חלה עלייה של כ-30% אחוזים בביקוש לבדיקות מהירות בשבועיים האחרונים, לאור הביקוש ההולך וגדל, הרחבנו את שעות הפתיחה של המרפאות והן פועלות החל משעות הבוקר ומעניקות שירות לאזרחים המעוניינים לבצע בדיקות מהירות".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הטענה אינה נכונה. בישראל כבר אושרו 2 ספקיות של בדיקות מהירות. כפי שהצהיר השר, בדיקות מהירות ישווקו כבר בשבוע הבא. חברה נוספת ממתינה לאישור סופי של התאגיד העולמי, ולא של משרד הבריאות, והמוצר של חברה זו צפוי לעלות על המדפים בתוך שבוע. כך לפי הדיווח של החברה למשרד הבריאות. יש עוד מספר בודד של בקשות מחברות נוספות והם נבדקות. האישור של משרד הבריאות עורך ימים ספורים בלבד. אם יש בידיכם מידע על ספקים הטוענים שמשרד הבריאות מעכב את האישור בעיניינם, נבקש לקבל את הפרטים".