בתום דיון סוער, קבינט הקורונה אישר אמש (חמישי) את מתווה התו הירוק, והוא יובא ביום ראשון לאישור הממשלה. לאחר שיאושר, המתווה עתיד להיכנס לתוקף החל ביום חמישי, 29 ביולי. לפי המתווה שאושר, באירועים מעל 100 משתתפים במקום סגור או פתוח תתאפשר כניסה למחוסנים, מחלימים ובעלי תוצאת בדיקה שלילית לבני 12 ומעלה.

 התו הירוק יחול על אירועי תרבות וספורט, חדרי כושר, מסעדות וחדרי אוכל, כנסים, אטרקציות תיירותיות ובתי תפילה. עוד הוחלט בקבינט הקורונה כי החל ביום ראשון, 8 באוגוסט, התשלום עבור הבדיקות ללא מחוסנים - כולל בני נוער - יהיה על חשבון הנבדק ויבוצע במתחמי בדיקה ייעודיים.

חיסון בני נוער (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

עוד אישר קבינט הקורונה את המתווה לכניסה ויציאה מן הארץ, המכונה "מתווה נתב"ג". לפי המתווה שאושר, הטיסה למדינות אדומות תמשיך להיות אסורה, למעט באישור של ועדת החריגים. מחוסנים יעברו בדיקת קורונה עם נחיתתם בארץ, ולאחר קבלת תשובה שלילית ישוחררו מבידוד. לא מחוסנים יעברו בדיקת קורונה בנחיתה, ישהו בבידוד למשך שבעה ימים, ולאחר קבלת תוצאה שלילית לבדיקה ביום השביעי ישוחררו מבידוד.

כמו כן, הוחלט להוסיף את בריטניה, גאורגיה, קפריסין וטורקיה לרשימת המדינות האסורות לטיסה. המתווה יובא לאישור הממשלה וייכנס לתוקף החל ביום שישי, 30 ביולי.

קבינט הקורונה אישר אמש המתווה לאחר דיון סוער במיוחד שכלל ויכוחים קשים בין חלק מהשרים לגורמי המקצוע. שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון הצביעה נגד המתווה, וזאת בשל העובדה שהתו הירוק יוחל בשטחים פתוחים ובגלל שילדים מעל גיל 12 יצטרכו לשלם על בדיקות.

נפתלי בנט ויפעת שאשא ביטון בעימות בקבינט על התו הי (צילום: פלאש/90 )
עימותים בקבינט הקורונה. בנט ושאשא-ביטון | צילום: פלאש/90

השרה שאשא-ביטון יצאה בחריפות נגד הסנקציות שיוטלו על בני נוער לא מחוסנים ואמרה: "מה זה הטירוף הזה? אני לא מוכנה שילדים ישלמו על בדיקות. אתם מענישים אותם". ראש הממשלה נפתלי בנט הבהיר: "אני מודיע לכולכם, השיקול שלנו הוא לא רק אפידמיולוגי אלא גם לתמרץ אנשים להתחסן, חד משמעית". שר הבריאות ניצן הורוביץ הבהיר כי "מילת המפתח היא איזון. אנחנו לא מתרגשים ממכחישי קורונה ולא נשמעים למי שקוראים לסגור את המדינה".

בשלב הזה התערב היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט והזהיר כי "אתם צריכים להיזהר מהשיח הזה (מהתבטאויות על סנקציות וענישה)". לאחר מכן הוא הסביר שחייבים להבהיר לציבור שהמטרה היא עידוד להתחסן ולא סנקציה.

גם לגבי מתווה נתב"ג היה ויכוח קשה, הפעם בין שר התיירות יואל רזבוזוב לבין ד"ר שרון אלרעי-פרייס. ראש שירותי בריאות הציבור ציינה כי "המספר המוחלט של מאומתים שנוחתים בנתב"ג הוא גבוה", והשר רזבוזוב התפרץ לעברה: "ממש לא. זה לא נכון. את טועה ומטעה. זה שקר".

השר הוסיף: "אלה לא המספרים ואת יודעת את זה, אני צללתי אל תוך המספרים. אתם מחשבים עשרה ימים אחורה ומי שנדבק בעשרת הימים האלה במקום אחר - אתם משייכים אותו לנתב"ג". הוא הסביר כי אחוז החולים שמגיעים מחו"ל לא ממש משפיע על המדדים במדינה. "הווריאנט כבר פה, יש פה ניפוח ויציאה מפרופורציות", ציין.

במהלך הדיון נרשמו עוד ויכוחים, לדוגמה בין שרת המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי, ששאלו בתמיהה: "למה צריך תו ירוק לספארי? איך חדר כושר זו התקהלות מאורגנת?". השרה פרקש-הכהן אף הצליחה להחריג את הבריכות מאיסור ההתקהלויות. אבל התחושה של כל השרים היא שבצעדים שהתקבלו היום יש הרבה יותר רצון לגרום לאנשים ללכת להתחסן מאשר צעדים שיבלמו באמת את התפשטות הווריאנט.