לקראת מתן חיסונים נגד קורונה גם בבתי הספר? שר הבריאות, ניצן הורוביץ, הבהיר היום (שישי) בריאיון ל"שישי בחמש" עם גדעון אוקו כי יהיו עמדות חיסון נגד קורונה גם בבתי הספר - זאת בניגוד לעמדתה של שרת החינוך, יפעת שאשא-ביטון. לדבריו של השר, מי שאמון על קבלת ההחלטה החשובה הזו הם גורמי הרפואה - אך הדגיש שהתוכנית לחסן גם בבתי הספר תיעשה בתיאום מלא מול משרד החינוך. 

"את העניין של חיסונים בבתי הספר מכריעה הממשלה, השרים בקבינט הקורונה", אמר הורוביץ, "במשרד הבריאות אמרנו שנחסן בכל מקום כי אנחנו בשעת חירום. אנחנו בהידברות עם כל הגורמים בעניין הזה, כולל משרד החינוך. אנחנו לא עושים את זה בצורה מחתרתית, אלא מסודרת. יהיו חיסונים גם בבתי הספר. זה בסדר שיש כל מיני דעות וזה בסדר להתווכח, אך בסופו של דבר הגורמים המקצועיים שהם גורמי הבריאות והרפואה יקבלו את ההחלטה". 

בריאיון למהדורה המרכזית אמש, חידד הורוביץ את עמדתו בנושא: "צריך לחסן בתוך בתי הספר כי זה המקום שאליו באים בני הנוער, ושם אפשר לפגוש גם את אלה שלא התחסנו. התלמידים באים עם אישור מההורים וצריך לחסן אותם, גם בבתי הספר. זה גם מה שאנחנו עושים בבתי ספר חרדיים שכבר פועלים. יש קבוצה גדולה של בני נוער בגילאים 12 ומעלה, שעוד לא התחסנו - ואנחנו נחסן אותם בכל מקום שנוכל, כמובן באישור ההורים ותוך הסברה מלאה". 

השר הדגיש את החשיבות של פתיחת שנת הלימודים במועדה: "אני עושה כל מאמץ ששנת הלימודים תיפתח ב-1 בספטמבר. מבחינות מסוימות היא כבר נפתחה - במגזר החרדי. זה מאוד חשוב לאפשר את זה, יש מתווה חינוך שגיבשנו עם משרד החינוך כדי שהלימודים יהיו בטוחים. כל הילדים יעשו בדיקות מהירות וסרולוגיות – תהיה תמונת מצב הרבה יותר טובה על מצב התחלואה בקרב התלמידים - ונתאים את הלימודים לעניין הזה". 

יפעת שאשא ביטון וניצן הורוביץ (עיבוד: פלאש/90 )
"גורמי המקצוע יכריעו". הורוביץ | עיבוד: פלאש/90

עוד ביקש השר להסביר את מדיניות הממשלה במאבק בקורונה - ודחה את הטענות לפיהן השרים 'התעוררו מאוחר מדי'. "יש מגוון שיקולים שאנחנו בוחנים – מספר המאומתים, החולים הקשים - מתוכם מספר החולים המונשמים והאנשים שבמצב קריטי, כמה מחוסנים וכמה עוד נותר לחסן", הבהיר, "אנחנו כל הזמן עם אצבע על הדופק כדי לדעת מתי להתאים את עצמנו למצב". 

שר הבריאות ניצן הורביץ מתחסן בחיסון השלישי (צילום: לעמ)
שר הבריאות הורוביץ מתחסן במנה השלישית, היום | צילום: לעמ



"אנחנו נאבקים לצמצם את ההדבקה כיוון שהדבקה גורמת לתחלואה קשה", אמר, "יחד עם זאת, לא נסגור עיר שלמה על 4 מאומתים כמו באוסטרליה. אנחנו נלחמים במחלה באמצעות חיסונים והגבלות, ולוקחים בחשבון שיקולים של שגרת חיים, עבודה, לימודים ופעילות המשק, של תחבורה ותנועה. אנחנו רוצים להבטיח את הדברים האלה תוך כדי מאבק במגפה". 

"מקווים לראות שינוי מגמה בשבועיים הקרובים, גם מספר המחלימים הגבוה מסייע"  

השר הורוביץ, בן 56, קיבל הבוקר את מנת החיסון השלישית - זאת לאחר שוועדת המומחים המליצה לחסן במנה נוספת גם בני 50 ומעלה - וקרא לבני גילו להתחסן: "אני מרגיש מצוין וקורא לבני 50 ומעלה לעשות כמוני - ומהר. המומחים ימשיכו לדון במתן חיסון לקבוצות גיל נוספות - וייתכן שבימים הקרובים תתקבל החלטה גם לגבי קבוצות גיל נמוכות יותר". 

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, סיפר בריאיון לאותה התוכנית כי התוצאות בשטח בקרב מי שכבר התחסנו במנה השלישית הן מבטיחות וכי מתן המנה השלישית גם לגילאים צעירים יותר אמור להוריד את קצב ההידבקות: "ההרחבה לגיל 50 מבטיחה שלפחות בשבוע הקרוב לא נאט את קצב ההתחסנות במנה השלישית ואני מקווה שככל שנראה תוצאות טובות יותר של בטיחות ויעילות, ניתן יהיה להרחיב את זה לגילים צעירים יותר. גם 200 אלף אנשי סגל רפואי יתחסנו וגם זה יעזור". 

פרופ' סגל הכניס למשוואה גורם נוסף שצפוי לסייע בהורדת נתוני התחלואה - מספר המחלימים מהנגיף, שגם הוא הולך ועולה בשבועות האחרונים. "מספר המחלימים בכל שבוע הופך למשמעותי", הסביר, "רק בשבוע האחרון אותרו מעל 30 אלף מאומתים ועל כל מאומת יש לפחות עוד אדם אחד שנדבק ולא אותר - כך שרק בשבוע האחרון נוספו 60 אלף מחלימים. לא רצינו להגיע למצב הזה - אבל ככל שהתחלואה תעלה, נראה גם יותר מחלימים שיתרמו אף הם לאיזון ולבלימה של התפשאטות הנגיף. אנחנו מקווים לראות בשבועיים הקרובים שינוי מגמה והאטה משמעותית בקצב העלייה של התחלואה".