בזמן שהולך ומתברר כי ישראל בדרך לגל רביעי של קורונה, יש מי שדורשים להטיל מיד מגבלות משמעותיות ולבלום את ההתפרצות החדשה, בעוד שאחרים מציעים ללמוד לחיות לצד המגפה ולהישען על החיסונים.

בסוף השבוע מספר המאומתים חצה את ה-1,000 ביממה, כשגם במספר החולים קשה נרשמה עלייה ל-58, כש-16 מתוכם מונשמים. פרופ' איתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מעריך שהמספר צפוי להאמיר בשבועות הקרובים ולהגיע אפילו לכדי המספרים הגבוהים מאוד שזכורים לנו מהסבבים הקודמים.

"מאמין שבזמן הלא רחוק נגיע למספרי מאומתים דומים למספרים שהיו לנו בשיא הגל הקודם, זאת אומרת סדר גודל של 10,000", העריך פרופ' גרוטו בשיחה עם ניב רסקין, "העניין הוא שאם פעם 10,000 מקרים היו נותנים לנו 30 נפטרים, הפעם נהיה בין נפטר אחד לשניים. חצי מהם אפשר יהיה למנוע על ידי חיסון. לא נגיע למספרים שראינו, של 1,200 חולים קשים בבת אחת. זה לא סביר בעיניי".

על אף התחזית הקודרת הזאת, גרוטו אמר כי בעיניו עדיין יהיה ניתן לשמור על שגרת חיים מסויימת. "אני מתנגד אמנם להשוואה בין קורונה לשפעת, אלה שתי מחלות שונות לחלוטין - אבל בכל זאת, בעונת שפעת אנחנו חיים עם הרבה יותר מ-10,000 נדבקים חדשים מדי יום ולא סוגרים את המדינה. גם שפעת זו מחלה שיכולה להרוג חלק מהנדבקים".

איך המשק יעמוד בזה? עשרות אלפים יהיו בבידוד. מה יקרה במקומות העבודה, בבתי הספר?
"במקומות עבודה כדאי שכולם יהיו מחוסנים, ואז גם אם יש חשיפה - לא צריכים להיכנס לבידוד אלא מספיק לעשות בדיקות. אותו הדבר גם לגבי ילדים, אפשר לעשות בדיקות מהירות ועל בסיס זה להמשיך את הפעילות. אפשר למצוא פתרונות במערכת החינוך, וגם אם יש מאומתים - לא לבודד כיתה שלמה".

תלמידים מגיעים לבית ספר בתל אביב, ארכיון (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
הקורונה מתפשטת - וה-1 בספטמבר מתקרב | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

אולי זו הייתה שגיאה לבטל את חובת עטיית המסיכות?
"די מהר התעשתנו והחלטנו להחזיר את המסיכות, בין המדינות הראשונות בעולם. המסיכות צריכות להיות חלק מהציוד הקבוע שלנו, מעכשיו ולדעתי עד סוף החורף. צריכים להשתמש בהן במקומות סגורים, בטח אנשים שבקבוצת סיכון. זה כלי מצויין למניעת הדבקה וזה הסתבר לנו באירוע הזה - אז לפחות למדנו משהו".

מה עמדתך לגבי מנת חיסון שלישית?
"אין עדיין מספיק מידע בעניין הזה, נצטרך לקבל החלטה במצב של אי ודאות. אני חושב שמדוכאי חיסון כדאי ורצוי שיקבלו את החיסון השלישי. צריך להסתכל על מה שקורה בעולם - בבריטניה הולכים לחסן מבוגרים מעל גיל 70 במנה שלישית. צריכים לראות איך זה מתפתח, ללמוד על זה ולפי זה להחליט".

אלפי אנשים עוברים בנתב"ג מדי יום. מה עמדתך לגבי זה?
"לא צריך לסגור את נתב"ג. לא עשינו זאת גם בשיא המגפה, זה לא מקום שאפשר לסגור אותו הרמטית. תמיד יהיו חורים, והשאלה מה גודל החורים שמוכנים לקבל. כרגע המצב מאוזן, אין יותר מדי נסיעות - בערך 50-100 אלף בחודש שזה הרבה פחות ממה שבדרך כלל. משרד הבריאות עובד לפי שיטת המדינות השחורות, האדומות והירוקות שנהוגה בכל העולם. כדאי לשקול אחרי הקיץ להכניס גם תיירים מחוסנים".